Katie Holmest tényleg lehet, hogy hónapok óta megfigyelik a szcientológusok, és ez még el is tarthat egy darabig. Bonyai Péter magyar ex-szcientológus a Velvetnek mindent elmondott a kamuegyház magánélettel kapcsolatos szabályairól.

Több külföldi celebhírportál, így a TMZ is beszámolt arról, hogy Katie Holmes úgy véli, minden lépését figyeli, állandóan követi a Szcientológia Egyháza – amelynek épp válófélben lévő férje, Tom Cruise az egyik zászlóvivője. A szcientológusok hivatalosan cáfolták mindezt, ám a színésznőt úgyszintén folyamatosan szemmel tartó fotósok szerint valóban felbukkantak gyanús alakok. Holmest mindenesetre nagyobb létszámú testőrség kísérgeti.

A Velvet azonban megkérdezte Bonyai Pétert, az „egyház” egykori tagját. (Élményeiről a Szcientológus voltam című könyvében, és Szcientológia: objektíven és szubjektíven című blogján is beszámolt már.) Szerinte több ez, mint egyszerű aggodalom.

Holmesnak valóban kell attól tartania, hogy a következő időszakban minden lépését dokumentálni fogják?

Ez része annak, amit az „egyház” titkosszolgálata csinál. L. Ron Hubbard [az egyház alapítója –szerk.] II. világháborús (a haditengerészet titkosszolgálatánál is dolgozott) tapasztalatai alapján építette ki ezt a szervezeti egységet. Az első lépés nyilván az adatgyűjtés, amelyet ügyvédeken keresztül felbérelt magánnyomozókkal szoktak végeztetni. Az adatgyűjtés magában foglalja a megfigyelést, de a kukák áttúrását is figyelmetlenségből kidobott dokumentumok után kutatva.

 tk3s holmes070312 02

Mire számíthatunk a következő hetekben? Lesznek vajon kiszivárogtatások Katie Holmes kiauditált titkaiból? Követni fogják? Hagyják nyugodtan elválni?

Ez attól függ, hogy miket fog lépni Katie Holmes. Kiszivárogtatásokat maximum hivatalosan az egyházhoz nem köthető források tesznek majd, amennyiben az „egyház” úgy látja célszerűnek. Az adatgyűjtés biztos fog menni, fel fognak készülni minden eshetőségre. Szerintem a legvalószínűbb egy Nicole Kidman-szerű lebonyolítás, tehát megállapodnak, hogy mindkét fél hallgat a másik titkairól, Tom Cruise meg fizet Katie Holmesnek egy talicska lóvét ezért. A többi forgatókönyv nem előnyös egyik félnek sem.

Szcientológus-szerelem?

A szcientológusok magánéletét mennyire befolyásolja, hogy a szervezet tagjai?

A szcientológusok Hubbard előírásai szerint igyekeznek élni, minél elkötelezettebb szci valaki, annál jobban ragaszkodik ezekhez magától, külső kényszer nélkül is. Tehát egyrészt kisebb-nagyobb eltérések lehetnek a gyakorlatban az itt leírtaktól, másrészt pedig hiába nincs valamire kimondott, kötelező érvényű szabály, ha Hubbard írt a témáról (akkor az az irányadó).

Más szabályok vonatkoznak a mezei szcientológusokra (akik csak úgymond „vásárlók”, szolgáltatásokra járnak), valamint a munkatársakra és az egyház „elitjének” számító, bentlakásos félkatonai szervezetekben dolgozó ún. Sea Org tagokra.

 000 Par7150408

Hogyan zajlik a társkeresés, párválasztás? Az, hogy magukat egyháznak nevezik, azzal is jár, hogy a „felekezeten" belül igyekeznek ismerkedni, vagy éppen megismertetni a tagokat? Elfogadják a vegyes kapcsolatokat?

Hubbard szerint egy házasság akkor jó, ha van valami közös célja a házastársaknak és nincs köztük túl nagy különbség IQ és képességek tekintetében. Ha egy szcientológus áll össze egy nem-szcientológussal, az általában nem lesz hosszú életű, hiszen a szcientológus fél nagyüzemben költeni fogja pénzt az „egyházra” a családi kassza rovására.

Ráadásul a szcientológusok előszeretettel szerveznek a hosszú hétvégékre és az ünnepekre mindenféle rendezvényeket, tehát pusztán a rokonlátogatások nagy konfliktusokat okoznak. Hubbard szerint ha a házastárs valaki negatívan vagy nem teljesen pozitívan áll a szcientológiai előmenetelhez, az „gátolhatja a szellemi fejlődést”. Éppen ezért akik komolyabban foglalkoznak szcientológiával, azoknak nincs igazán más választásuk, minthogy szci párt válasszanak, vagy azzá tegyék a párjukat. Az „egyházban” egyébként nincsenek erre vonatkozó előírások vagy szabályok, de a gyakorlatban viszont egy út marad a hithű szcientológusoknak a fentiek miatt.

A szimpla munkatársaknál már szabály, hogy házastársuk nem lehet ellenséges a szcivel (ilyenkor vagy kezelni kell, vagy elválni tőle), a Sea Org tagoknak pedig csak a Sea Orgon belül házasodhatnak, nem is vehetnek el olyat, aki nem tagja a Sea Orgnak.

A maszturbáció etikátlan

Beleszólnak az esküvőbe, vagy a házasélet gyakorlati vonatkozásaiba? A hivatásos szcientológusok szerelmi életét mennyiben befolyásolja tagságuk?

A nem munkatárs szcientológusoknál nincs kimondott beleszólás, csak az általános magánéletbeli beavatkozás hat ki erre is (kivel lehet barátkozni, kivel nem). A szexuális életnél nem nézik jó szemmel a normáltól eltérő (már ami az '50-es, '60-as években annak számított) szokásokat, és extra auditálást kell venni annak, aki ilyennel lebukik, illetve többnyire Hubbard szexuális aberrációkról szóló írásait kell intenzíven tanulmányozni. A maszturbáció etikátlanságnak számít az egyház szabályrendszerében, és hasonló következményekkel jár. A homoszexualitást gyógyítandó aberrációnak tekintik.

A Sea Org tagokra szigorú szabályok vonatkoznak. Házasságkötés előtt (amely ugye csak egy másik Sea Org taggal lehetséges) tilos a szex, és Sea Org tagok nem vállalhatnak gyereket. Ha mégis összejön, akkor a terhes anyát vagy rábeszélik az abortuszra, illetve ha ez nem sikerül, akkor kirúgják. A párja dönthet, hogy marad-e a Sea Orgban (ekkor viszont el kell válni a terhes feleségétől), vagy követi őt és otthagyja a Sea Orgot. A homoszexuális cselekményekért azonnali kirúgás jár a Sea Orgból.

Mi a helyzet a gyerekek nevelésével? Ezt mikortól szabályozza az egyház?

Hubbard szerint a csecsemők általában azért nincsenek jól, mert rosszul táplálják őket. Szerinte árpa forralt levét kell összekeverni tejjel és kukoricasziruppal, adott arányok szerint. Mást nem szabad beletenni, még vitamint sem (pedg a szcik odavannak a vitaminokért, az "egyház" egyik legbefolyásosabb tagja, dr. Lenkei Gábor maga is ebből szerzett milliókat). Ettől szerinte a gyerek egészségesebb lesz.

Az  „egyház” nem szól bele elvileg, de ugye ott vannak Hubbard írásai, aki önjelölt polihisztorként a gyerekneveléshez is értett. Itt lehet olvasni Hubbard okosságait, a lényeg: senki sem ért a gyerekekhez, az orvosok és a pszichológusok mind hülyék. Szerinte lényegében kis felnőttként kell kezelni a gyerekeket. Minden tápszer szar, az ő árpatápszer-receptje a megoldás.

Mivel Hubbard kollektíve utálja a pszichológusokat, a szcientológus szülők igyekeznek a gyereket szcientológus bölcsődébe, óvodába, iskolába járatni. Ebből persze egy elég torz gyerekkor lesz, csak képzeljük el a következményeit.

Suri Cruise, Cruise és Holmes lánya idén hatéves. Ez valamilyen mérföldkő? Fontos volt most beadni a válókeresetet, és lelépni?

A hat éves kor ugyan nem egy hivatalos mérföldkő, de ugye ebben a korban tanultak meg írni-olvasni a kicsik, tehát lehet őket vinni az „egyház” gyerekeknek szóló tanfolyamaira. Aki el akarja kerülni ezt, annak legkésőbb a gyerek 6-7 éves korában el kell válnia a szcientológus házastársától.

 tk3s holmessuri070312 02

Van titkod?

A Village Voice online magazin szcientológiával foglalkozó blogján számos poszt jelent meg a válás kapcsán arról, hogyan kezeli az  „egyház”  a gyereket, és mire számíthat Katie Holmes. Az egyik például részletesen taglalja a sec checkinget, ami gyakorlatilag egy gyerekekre optimalizált kihallgatásnak tűnik, persze lehet, hogy feldobják néhány plüssállattal. Ezt Hubbard 1961-ban találta ki, lényege, hogy a 6-12 éves gyerekkel megfogatnak egy e-métert, majd egy nála magasabb szinten álló szcientológus kérdéseket tesz fel neki, hogy kiderítse, veszélyes-e ő maga, vagy a családja a szervezetre. (Igen, Suri Cruise ebbe a korba ért.) Íme, néhány kérdés mutatóba.

  • Mi az, amire azt mondták, hogy nem szabad elmondanod?
  • Elvettél már valakitől valamit úgy, hogy nem adtad vissza?
  • Bántottál már nálad kisebbet?
  • Megfeledkeztél már arról, hgogy megetesd vagy megitasd egy állatodat?
  • Van titkod? Szégyellsz valamit?
  • Érezted már úgy, hogy a szüleid túl jók hozzád?
  • Csináltál már a testeddel valamit, amit nem kellett volna? Máséval?
  • Szégyellted már magad a szüleid helyett?

És így tovább, összesen 99 kérdésen keresztül. A blog szerzője, Tony Ortega megkérdezett egy ex-szcientológust, Marc Headleyt arról, mit kell tennie egy gyereknek ahhoz, hogy így faggassák. A válasz: elég egy hiszti, vagy bármi, ami eltér az elvárt viselkedéstől. Headley, akit szülei a szervezetben neveltek del, de 2005-ben megszökött, azt is hozzátette, „arra kondícionálnak, hogy mindent elmondj nekik, amit tudni akarnak. Minden az információszerzésről szól." Cruise két idősebb gyereke (Connor és Isabella, akiket még Nicole Kidmannel fogadtak örökbe) is átestek már a vallatáson.

Ahogy Cruise is, rendszeresen, persze már a felnőttekre szabott változaton. Katie Holmes láthatott már ebből eleget, akár egy videós nyilatkozatot is, amelyet 2004-ben vettek fel, és amelyben még-éppen-férje azt mondja: „egy percig sem fogom halogatni, ha valakiről jelentenivalóm van". Jelentette is rendszeresen, még a háztartási alkalmazottakat is faggatta a titkokról.

Szci és a válás

Ahogy már írtuk, két ügyvéd korábban úgy nyilatkozott: Cruise szcientológus mivolta alapvetően nem befolyásolja a gyermekelhelyezést. Scott Pilutik manhattani jogásznak azonban régóta vannak tapasztalatai a szervezetről, és nem ért velük egyet. A családjogi ügyekben ugyanis más szempontok is érvényesülnek, az alapvető elv, hogy a bíróság megtalálja a gyerek érdekeinek leginkább megfelelő körülményeket.

„A Jehova Tanúihoz tartozó szülők szabad vallásgyakorlási jogában nincs benne, hogy gyerekeiktől is megtagadhatják például az életmentő vérátömlesztést, noha nekik maguknak joga van hozzá." A lényeg, hogy a szülő alkotmányos vallásgyakorlási joga nem írja felül a gyerek ahhoz való jogát, hogy a számára lehető legjobb körülmények között nevelkedjen, ugyanezen joga pedig sem a másik szülőét, sem a gyerekét. Úgyhogy mégiscsak fontos körülmény lehet ez a jövőben. Ráadásul lehetséges, hogy a válóper során pszichiáter fogja felmérni Suri Cruise állapotát, ebben pedig a szcientológia nem hisz.

Mark Rathbun, Tom Cruise egykori „kihallgatótisztje" is nyilatkozott Ortegának, szerinte Cruise azzal jár a legjobban, ha megpróbál szép csendben elválni, és esetleg láthatási jogot szerezni. Ezt viszont máshogy láthatja az „egyház” feje, David Miscavige, aki már a színész előző válásánál is úgy vélekedett, sokkal kegyetlenebbül kellett volna elbánnia a feleségével, és megtartani magának a lehető legtöbb pénzt.

Félreértés

A TMZ korábban arról írt, hogy Tom Cruise és a Sea Org szeretnék Surit elvinni a szervezet Freewinds nevű hajójára (amelyről már írtunk), táborozni. Csakhogy ez nem tábor, hanem a szcientológia már emlegetett mozgó kiképzőhelye, amelyen az „egyház” elitje utazgat, és neveli ki az elit következő generációját. Akikkel több milliárd évre szóló szerződéseket kötnek arról, hogy örökké szcientológusok maradnak, viszont soha nem veszik fel a kapcsolatot a külvilággal és nem-szcikkel. A többiek pedig száz órás munkahetekkel dolgoznak a szebb jövőért, amely helyett egyelőre napi három-négy órányi alvás jut nekik, túlzsúfolt szobákban, magánélet vagy szabadidő nélkül. Ortega cikke szerint Suri Cruise viszont többet ér a szervezetnek, ha inkább az ázsióját növeli a sajtóban, ezért nem fogják odaküldeni.