Az R&B megmentőjeként is aposztrofált Frank Ocean megrázta a hip-hop világot azzal, hogy először vállalta nagy nyilvánosság előtt homoszexualitását. Természetesen nem ő volt az első, akinek bejelentésén őszintén meg tudtunk lepődni.

Frank Ocean

A hip-hop megmentőjeként aporsztrofált Odd Future kollektíva tagja akkor is felkavarhatja a szcénát, ha ő igazából R&B-t énekel. A 24 éves énekes Tumblren vallott első szerelmi élményéről, ami történetesen egy másik férfihoz fűződik. A coming out már csak azért is meglepő, mert a stílust nagyon gyakran vádolják homofóbiával, az Odd Future-ön belül különösen erős támadások érték a kollektíva vezetőjét, Tyler the Creatort, aki dalaiban is többször tett éles megjegyzéseket. Frank Ocean előtt a hip-hopban szinte teljesen tabutéma volt a homoszexualitás, ha mégis előkerült, az is inkább valamelyik kolléga pocskondiázása közben történt.

Rob Halford

Bár ma már szinte egyértelmű, hogy a feszülős, szegecses bőrcuccok férfiakon mennyire kötődnek a homoszexualitáshoz, a Rob Halford vezette Judas Priest népszerűségének csúcsán, úgy harminc évvel ezelőtt teljesen el lehetett adni az alfahímek egyik jellemzőjeként. A hangsúlyozottan férfias metál szcénát ezért rázta meg kicsit, amikor ikonjuk 1998-ban tollboában jelentette be, hogy a férfiakhoz vonzódik. A coming outot követően egy darabig dobta a metálisten imidzset is, de mostanra visszatért a bőrhöz és szegecsekhez, hogy a félelmetesnek kikiáltott metálosok éppúgy rajongjanak érte, mint amikor még azt hitték, hogy a színpad mögött óriásmellű kurvákat tesz magáévá számolatlanul. Nem ő az egyetlen a csapatban, aki a férfiakhoz vonzódik, a zenekar egykori dobosát, Dave Hollandot 2004-ben fiútanítványa molesztálásával vádolták.

Samantha Fox

Nő nem tört még össze egy mondattal annyi férfiszívet, mint Samantha Fox. A ‘80-as években a világ férfinépességét vad erekcióba kényszerítő modell/énekesnő 2003-ban árulta el, hogy egy nőben találta meg az igaz szerelmet. Myra Strattonnal azóta már kapcsolatuk hivatalossá tételén fáradoznak, a hoppon maradt férfiak pedig generációs élményként folytathatnak beszélgetéseket róla, hogy ki mit csinált akkor, amikor Samatha Fox bejelentette, hogy leszbikus.

Portia de Rossi

Az itthon leginkább az Ally McBeal sorozatból ismert szőke színésznőnek is népes rajongótábora van férfiakból, de sajnos ők is hoppon maradtak: Portia de Rossi a dokumentumfilmes Mel Metcalfe felesége volt három évig, hogy aztán ő is a nők felé forduljon. De Rossi 2004-ben találkozott a komikusként és műsorvezetőként ismert Ellen DeGeneres-szel, négy évvel később pedig össze is házasodtak, felvették egymás nevét, hogy azóta is harmonikus párkapcsolatban éljenek kaliforniai otthonukban.

Neil Patrick Harris

Harris az Így jártam anyátokkal című sitcomban játssza azt a férfit, aki minden elképzelhető lehetőségből dugni akar, így válván sokkal szemében a férfiasság megtestesítőjévé, a következetesen hímsoviniszta kúrógéppé. Harris sokáig a valóságban is ragaszkodott hozzá, hogy ő márpedig a nőket szereti, a homoszexualitására irányuló kérdésekre mindig felháborodottan reagált, de még egy Davit Burtkával folytatott kapcsolatát hosszasan elemzett cikk után is tagadott egy napig, ami után nagy nehezen beismerte nemi identitását. Mindez 2006-ban történt, Harris azóta össze is költözött barátjával, eljegyezték egymást, és örökbefogadtak egy ikerpárt is.

Gaahl

Bár Rob Halford coming outja már kicsit elferdítette a metálról alkotott maszkulin képet, azért maradt még terület, ahol meglepetést lehet okozni: az alapvetően a vérhányás-pucér nők-sátán- háromszögben mozgó Gorgoroth egykori tagja, Kristian Espedal 2008-ban döbbentett le mindenkit vonzalmával. A megdöbbenést itt is a megszokás váltotta fel, Gaahl két évvel később megkapta az Év homoszexuálisának járó díjat Norvégiában, amit hagyományosan annak osztanak ki, aki a legtöbbet teszi az elfogadásért. A zenész egyébként stabil kapcsolatban él a 21 éves Robin Jakobsennel, akit elmondása szerint részegen szedett fel egy bárban.

Homoszexualitás a sportban

A profi sportolók közül viszonylag kevesen vállalják fel nyíltan másságukat, a legtöbb sportág a mai napig küzd a homofóbiával. A Nottingham Forrest nevű angol focicsapat játékosa volt az elsők egyike, aki beismerte a '80-as években, ennek következtében a menedzsere kizárta a csapatból. A mellőzött focista 1998-ban lett öngyilkos, mert azt hitte, pedofíliával gyanúsítják. Megan Rapinoe, az amerikai női fociválogatott játékosa nemrég ismerte el, hogy leszbikus: "Szerintem az emberek csak tiszteletben akarták tartani a dolgot, ezért az én feladatom kimondani: meleg vagyok. Jegyezzék fel: meleg vagyok" – nyilatkozta egyértelműen. A focistáknak egyébként komoly feladat megszervezni, hogy elkerüljék a gyanút, Tatjana Eggeling, a Göttingeni Egyetem kutatója a német ZDF adásában mondta el, hogy valószínűleg ügynökségek szervezik meg a látszatéletet. Más sportágak sem sokkal elfogadóbbak, de akadnak kivételek: az angol rögbis, Gareth Thomas életéről állítólag még film is fog készülni, a profi amerikai futballista Wade Davis pedig videóban is elmondta, milyen nehéz melegnek lenni az NFL-ben.