Heteken belül várható egy nyilatkozat Katie Holmestól, amelyben közli: a szcientológiának semmi szerepe sincsen a válásában, véli Tom Cruise egykori vallatótisztje. Aztán valószínűleg forgatja tovább filmjét, amely egy egyedülálló anyáról szól.

Tökéletesen megjósolható, miként fog a következő időszakban alakulni Tom Cruise és Katie Holmes válása – fejtette ki Marty Rathbun, egykori szcientológus (aki ráadásul 2001 és 2004 között Cruise vallatótisztje volt) Tony Ortegának, a Village Voice szcientológiával foglalkozó újságírójának. A celebpár nemrég gyorsan lezavarta a tárgyalás előtti megegyezést, mondván, „mindketten tiszteletben tartják egymás világnézetét”. Rathbun szerint ez egy nagyon jól hangzó szöveg, amely nem szól semmiről, ráadásul nem is igaz – egy szcientológus, véli, nem tisztelhet mást, csak a szcientológiát.

Ehelyett úgy véli, Cruise simán lemond gyereke kizárólagos felügyeleti jogáról, egészen addig, amíg Holmes azt kommunikálja a nyilvánosság felé, hogy mindkettejüknél rendszeresen van a kislány, a szcientológia pedig nem játszott szerepet a szakításukban. Ezek után az „egyház" egy médiakampányba fog, amelyben Holmesra hivatkozva állíthatják, a szcientológiát sokan félreismerik, és a sajtó csak ront a hírnevükön.

Mindezeket Rathbun arra alapozza, amit Cruise sajtósai eddig mondtak: hogy a férfi meglepődött neje döntésén, hogy a szcientológiának semmi köze sem volt a váláshoz, és Bert Fields (a színész ügyvédje) sajtóban hangoztatott nézeteire – amely szerint Holmes egy médiakampánnyal akarja „megmérgezni" férjét. (Ami már csak azért is érdekes kijelentés, mert a színésznő neve elhallgatásával adta be a válókeresetet, jogászcsapata pedig még semmit sem nyilatkozott hivatalosan.)

Rathbun szerint tehát a következő időszakban egyrészt Holmes hivatalosan megegyezik Cruise-zal, hogy közös gyerekük mindkettejüknél ugyanannyi időt fog tölteni, de emellett külön megállapodást kötnek arról, hogy a színésznőnek kizárólagos a felügyeleti joga, ő határozhatja meg Suri nevelését, és engedélyezheti, hogy Cruise meglátogassa a gyereket. Cserébe nyilvánosan arról fog nyilatkozni, hogy a szcientológia sosem okozott problémát a kapcsolatukban. És innen már jöhet is az „egyház" mártírkampánya.

Ortega blogjában megjegyzi: amikor a szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard második feleségétől, Sarától vált el, házasságuk annyira megromlott, hogy a nő azt vallotta: férje „extrémen kegyetlenül, szellemileg és fizikailag is gyötörte, rendszeresen kínozta – például alvásmegvonással, veréssel", emiatt saját és csecsemőkorú gyerekük életét is féltette. Ehhez képest, miután Hubbard beleegyezett abba, hogy a nőnél maradjon közös gyerekük, egy nyilatkozatot adott ki arról, hogy L. Ron Hubbardről sosem mondott csúnyákat, mert ő egy remek ember, brilliáns elme, és a szcientológia is jó dolog.

Akárhogy is: Cruise és Holmes nemrég együtt bejelentették, hogy a felek megegyeztek, és együttműködnek majd gyerekük nevelésében. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, nem részletezték. A TMZ úgy tudja, hogy Holmesé az elsődleges felügyeleti jog, de Cruise is jelentős időmennyiséget tölthet lányával, méghozzá felügyelet nélkül (erről számol be az LA Times is, szintén név nélküli forrásra hivatkozva). A megállapodás borzasztóan részletes, és a vallásra is kitér. Biztosak nem lehetünk benne, mert Holmes ügyvédje leszögezte: a megállapodást sosem hozzák nyilvánosságra.

Más

A People úgy tudja, Katie Holmes jövő héten kezdi új filme forgatását: a Molly egy kislányát egyedül nevelő anyáról szól majd. A New Yorkban zajló felvételek várhatóan augusztusig tartanak majd, addig értesüléseik szerint a színésznő és gyereke a városban is maradnak.

A RadarOnline úgy értesült, hogy Katie Holmes már hónapokkal a válás bejelentése előtt kirúgta divatcégétől Isabella Cruise-t, Tom Cruise Nicole Kidmannel örökbefogadott lányát. A kirúgás állítólag indoklás nélkül történt, a felek között nem volt konfliktus – Isabella megintcsak állítólag anyunak szólította Holmest.

A TMZ arról számol be, hogy Holmes és Cruise azért egyeztek meg olyan gyorsan, mert belátták, hogy a gyerek érdekét kell szem előtt tartani, akit nyilván megviselne, ha anyuék hosszasan veszekednének.