Egy soványság-dicsőítő oldal dagadtnak és obszcénnak találja Kate Uptont, a világ jó része szerint viszont jó csaj. Nincs mit tenni, döntsenek az olvasók: jó csaj Kate Upton, vagy nem?

Kate Uptonnel egyre többet foglalkozik a nyugati szaksajtó, főleg, mióta Terry Richardson is felfedezte magának a pattogó melleiről elhíresült modellt. A befogadó közönség nagyra értékeli a pózművésznő megjelenését, a hivatalos szépségügyi megszólalók viszont nem.

A Victoria's Secret bemutatók szereplőválogatásaiért felelős Sophia Neophitou például azt mondta, Upton túl közönséges. „Olyan, mint bármelyik csaj a harmadik oldalról [a Sun, és egyéb bulvármagazinok lapjain feltűnő félmeztelen csöcsik]. Mint egy focistafeleség, túl szőke a haja, ilyen arca pedig bárkinek lehet, akinek telik rá."

Most a SkinnyGossip jelentetett meg róla egy legkevésbé sem hízelgő bejegyzést, amely rögtön azzal kezdődik: „tudtátok, hogy az emberi génállomány 80 százalékban megegyezik a tehénével? Nos, hadd bizonyítsam be. Na ki az?! Igen, a csodás Kate Upton, aki olyan magabiztosan dübörög végig a kifutón, mintha büfé lenne a végén". A bejegyzés szerzője – az oldal Sinny Gurl néven blogoló tulajdonosa – gyorsan hozzáteszi, semmi baj nincs azzal, ha „egy olyan átlagos lány, mint Kate" magabiztos, és jó neki, hogy ilyen bátor.

Az oldal tulajdonosa ezek után azt kérdezi: „mi a franc? Ez lett a divatból? Jó, mind tudjuk, hogy nem, úgyhogy ne is tegyünk úgy, mintha ez a divatról szólna. Vastagnak, vulgárisnak, már-már pornográfnak néz ki, és bő tíz kilót fogynia kéne ehhez a cucchoz. Úgyhogy a kérdésem: MI AZ ÖRDÖG EZ???". A további élcelődések– mint például a hamburgert fogyasztó modellt kannibalizmussal megvádolás, lemalackázás – közzétételétől eltekintünk, a lényeg, hogy a szerző leszögezi: csak a büdös taplók ízlésének felel meg Upton, akit amúgy egy Nashville-i motorosbolt alkalmazottjának néz, aki huszonöt dollárért szop, rosszul.

ÉHEZZÉ'!

Kijelentéseinek lett visszhangja: a szerző saját beszámolója szerint rászabadult a Reddit népe, az Anonymous támadása miatt egy ideig az oldal nem is működött. „Sovány emberként mindig is idegesített a testsúllyal kapcsolatos kettős mérce. Például az emberek gondolkodás nélkül mondják azt mások előtt egy sovány nő arcába, hogy milyen soványak, és mit kéne enniük" – írja Skinny Gurl, aki ezzel egyidejűleg azért offenzívan írogat mások testsúlyáról.

Azt is kikéri magának, hogy oldalát az anorexiát támogatóként írják le – így tett például a Gothamist is, arra alapozva, hogy az oldal évekig jelentkezett „Napi éhezési tippek" című rovatával (most hirtelen ez eltűnt). Íme egy, mutatóba. (Ez csak idézet, legyenek szívesek nem megfogadni a tanácsokat, mert egyik sem segíti elő sem az egészséges fogyást, sem az egészséges gondolkodást.)

  • Versenyezz! Hasonlítsd össze a tested a barátaidéval és a kollégáidéval! Te vagy a legsoványabb? Ha nem, miért?
  • Versenyezz magaddal, tedd próbára akaraterődet azzal, hogy finom vacsorát főzöl a pasidnak. Tálald fel neki, és figyelj, képes vagy-e megállni, hogy egy falatot is egyél.
  • Ha másokkal eszel, vágd fel nagyon kis darabokra az ételt, és rendezd át a tányéron. Úgy fog kinézni, mintha sokkal többet ettél volna, mint valójában.
  • Az étel CSAK OTT VAN. Akárhányszor úgy érzed, hogy érte kéne nyúlnod, csak nézz rá, és rájössz, hogy csak ott van. Mindössze annyit kell tenned, hogy NEM nyúlsz érte.
  • Élj úgy, hogy mindig fejben tartod a mérleget és a centit.

Ha mindezt nem tartja kellőképpen felháborítónak, de okvetlenül fel kíván háborodni, olvassa el az oldal Palvin Barbarával foglalkozó bejegyzését, amely arról értekezik, hogy a modell hogy elhízott. Mindezt például az alábbi fotókkal szemlélteti. Szerencsére van, akinek tetszik.

Akkor most mi van?

Ön szerint?

Míg a világ egyik fele megőrül Kate Uptonért, a másik elhízottnak, közönségesnek találja, és nem érti, mire ez a felhajtás. Az biztos, hogy a modell valóban nem felel meg a divatvilág kurrens szépségkánonának – amely még egy jó darabig nagyon sovány lányokon fogja bemutatni az új kollekciókat, rajtuk ugyanis jobban mutat –, egyes fotókról pedig valóban kiderül, hogy Uptonön itt-ott bizony vannak kisebb hájak, mint minden nőn, aki lehet, hogy fogyózik, de nem edz. Ezt pedig photoshoppal, retusálással, miegyébbel még el lehet leplezni, de egy divatbemutatón készült fotósorozaton nyilvánvalóvá válik.

A válaszadást tehát átengedjük önöknek: elég jó csaj ahhoz, hogy modellkedjen is, vagy erre a munkára már túl húsosnak tartják? Esetleg nem tartják vonzónak egyáltalán? A bal oldali szavazóboxba várjuk elgondolásait a témában.