Karcosabb zenét akart letenni az asztalra Ganxsta Zolee, és ennek érdekében rakták ki a Kartelből két rappertársukat és egy billentyűst. Ganxsta állítása szerint húsz éve ilyen zenekart szeretett volna, és magukat határozottan retromentesnek tartják. Az egész retro lényege Big Daddy rapper szerint az, hogy pikírt egyetemisták kiröhögjék az előadókat, mint Uhrin Benedekkel is tették.

"Előre kellett lépni, ehhez meg kell hozni olyan döntéseket, amiket az ember nem biztos, hogy kíván. Mindezt annak érdekében, hogy működjön a dolog" – nyilatkozta diplomatikusan Ganxsta Zolee a Velvetnek. Az EFOTT-on is koncertet adó Ganxsta elmondta, e változás érdekében "két olyan embertől is meg kellett válnunk, akivel régen együtt dolgoztunk, plusz egy olyan zongoristától és billentyűstől, aki nem azért került ki, mert emberileg bármilyen problémánk van vele, sőt a Cséry Zolit imádom, szeretem és kiváló muzsikus" – mondta a Kartelbe beolvadt kísérőzenekar, a Fényes Ösvény egykori billentyűséről. Az ő elbocsátása a zenekar felállásának megváltozása miatt következett be, mert "a hangzást is megváltoztattuk" – tette hozzá a rapper.

A Kartel két őstagja még ősszel eltűnt a színpadról, ők Steve és O. J. Sámson. Steve-vel egyszerűen annyi volt a gond, hogy "szakmailag nem tett hozzá annyit a dologhoz, mint amennyit kellett volna". Sámson Gabinál "voltak személyes okok is", de ebbe Ganxsta nem akart belemenni. "Most egy olyan brigád van együtt", amely múlt ősz óta játszik a jelenlegi ötös felállásban. "Ganxsta Zolee rap, Big Daddy László rap, gitár, basszusgitár és minden hangszer, ami a kezébe kerül, Markó Ádám dob, Gajdacsik Gábor gitár és Kiszin Miklós basszusgitár" – sorolta Ganxsta "az abszolút hardcore felállás" tagjait. Természetesen utóbbi három zenész a Fényes Ösvényből már jól ismert szereplő. 2006-ban csatlakoztak Döglégyékhez, és azóta már teljes értékű Kartel-tagokká váltak. A mostani formációban "olyan nyers a hangzás, amilyet szerettem volna mindig. Most jutottam el arra a pontra, hogy egy olyan zenekarom van, amilyet húsz éve szerettem volna" – örvendezett a rapper.

"Kozsó még hisz a csodákban"

Mint megtudtuk, nagy dolog történt a Kartellel: minden nagy nyári fesztiválra meghívást kaptak, még a szeletelős zenék seregszemléjére, a Balaton Soundra is. "Az az igazság, hogy oda is kell egy jó zenekar. Tehát van a sok szar, és azért egy darab jó legyen" – mondta Ganxsta Zolee.

Kozsó már belengette a véget nem érő retrohullámot, amit Ganxsta nem igazán ért. "A régi zenekarok visszatérése olyan, mint a partra vetett halak, amik aztán ott döglenek meg, belefulladnak a homokba" – állította a Kartel-vezér. Big Daddy hozzátette, "Kozsó még hisz a csodákban", Ganxsta szerint meg "jövő héten akár infarktust is kaphat, ez a helyzet". Big Daddy hozzátette a nagy igazságot: "a töltött káposzta jó csak felmelegítve". Szerinte egy hülyeség az egész, hogy "egyszer volt egy sikersorozatuk, aztán elmentek a levesbe. Mindenki a gáztűzhely mellől, meg mindenhonnan visszakerül, aztán meg azt hiszik, hogy megint meg lehet váltani a világot."

Uhrinon és Kordán röhög a pikírt hallgató

Ganxsta megfogalmazta az igazságot: azért vonzanak mégis sok embert ezek a koncertek, mert röhögni akarnak. "Uhrin Benedek, szegényke, az egy csillag, aranyos bácsika volt, és tényleg azt hitte, hogy világsztár" – hasonlította a retro képviselőit a Rebeka előadójához. Azonban Uhrint is csak kiröhögték szerinte. "Őrá nem felnézek, hanem sajnálom. Korda Gyuri bácsiék is tündérek, aranyosak, világbajnokok Balázs Klárival, de elmennek egy ilyen fesztiválra, és az emberek nem azért mennek oda, mert ez kurva jó, hanem cikizni, röhögni" – fogalmazott a rapper. "Az egyetemisták és főiskolások kiválóak abban, hogy pikírtek legyenek" – tette hozzá Big Daddy Laci, aki szerint embertelen őrjöngés és "Nagyszínpad!"-kurjongatás közben is "bohócot csinálnak bárkiből a színpadon. Ők meg azt hiszik, hogy akkora sikerük van..." Ganxsta a biztonság kedvéért megvédte a Kartelt a retrovírustól: "mi nem ebbe tartozunk bele. Mi fölmegyünk, és leszakítjuk tényleg mindenkinek a haját".

Kérdeztük őt a Die Hard-forgatásról is, ami a rapper szerint fantasztikusan ment. "Három napot végigültem, és mindhárom nap végén azt mondták, hogy köszi, menjél haza, nem kell csinálni semmit" – elemezte szerepét, amit legalább kifizetnek neki. Az időt úgy ütötték el, hogy "Árpa Attilával FIFA-fociztam, és amikor azt mondták, hogy megyünk a setbe, olyanok voltunk, mint az óvodások" – mondta, majd felüvöltött egy óriásóvodás hangján. Kérdésünkre hozzátette: a videojátékban "én vezettem természetesen a Boca Juniorsszal a Bayer Leverkusen ellen", majd jól körberöhögte a németmániás Árpát.