A Ne légy áldozat programot népszerűsítette hazánk híres emberei közül öt. Bálint Antóniát nem támadták még meg, de ismeri a félelmet, V-Tech Kefir Miskolcon tanulta meg az utca törvényét, Talán Attilának behúzták a telefonját, Nagy Adriennt beüldözték egy lépcsőházba, Bakács Tibor pedig focimeccsekre járt.

Hirtelen nagyon felkapott téma lett, hogy bárkit megtámadhatnak az utcán, ha védtelen, ezért a Ne légy áldozat névre hallgató program szervezői elérkezettnek látták az időt, hogy népszerűsítsék önvédelmi módszereiket, amiknek segítségével szinte úgy élhetjük meg a stresszt, mint egy békés reggeli fogmosást. A szituációs gyakorlatokra épülő önvédelemről, és úgy általában a kínos utcai helyzetekről beszélgettek is, a bemutatáshoz pedig meghívták az egykor szépségkirálynőként tündöklő, ma inkább a szoptatási szokásairól beszélő Bálint Antóniát, a felhajtott gallérral érkező V-Tech Kefirt, a szalámitolvaj Bakács Tibor Settenkedőt, és két egykori Megasztárost, Nagy Adriennt és talán Attilát.

El lehet futni

Bár borzasztóan reménykedtünk benne, hogy az önvédelmi bemutató ketrecharcos hangulatot kap, végül feleslegesen dörzsölgettük a tenyerünket a Bálint-Bakács catfightra gondolva. A celebek inkább saját félelmetes élményeikről beszéltek, ezért megtudhattuk, hogy Bálint Antóniát még soha nem támadták meg, de találkozott már a félelemmel. Ennek megfelelően tanácsai is vannak: “A mozgást mindenképp ajánlom, legalább el lehet futni” – mondta a civilben sokat bokszoló nő.

Konyha, verés, szopás

A következő megszólaló Bakács Tibor volt, aki egészen az első megszólalásáig sikeresen hozta a korai Megasztárokban már ismert unott bambulását az asztal szélén, de aztán szerencsére kifejtette véleményét az erőszakról: “Mocskos macsó társadalomban élünk. Konyha, verés, szopás. Én a nőket csak jobban szeretem, ha jól szopnak” – kezdett erősen a jelenleg Szerbiában élő Bakács. Támadásokról neki is vannak élményei, és bár mostanában csak jogilag támadják, korábban megkapta a magáét: “Régebben sokszor pofán vágtak, jártam én a Fradi B-középbe” – mesélt fiatalságáról. Miután letudta a szopást és a Fradit, a jogrendszert is kritizálta egy sort: “Ha ügyes a férfi, minden nap megverheti a szerelmét” – foglalta össze a törvénykezés hibáit, megemlítve Damu Roland ügyét, aki szerepjátéknak akarta eladni Palácsik Tímea megverését.

Talán Attila valamivel visszafogottabb volt, se a jogrendszerről, se a szopásról nem beszélt, ráadásul meg sem verték korábban. A telefonját azért ellopták egyszer, de ezt az atrocitást leszámítva mindig jól kijött a hasonló helyzetekből, mert testbeszéddel kommunikál. A szervezők meg is erősítették benne, hogy ez a jó módszer: “Ha látszik valakin, hogy összehúzza magát és a földet nézni, akkor ő az áldozat típus.”

"Gyere köcsög!"

Szerencsére kaptunk némi ízelítőt is, az egyszer egy lépcsőházba is beüldözött Nagy Adriennt megkérték, hogy rúgja tökön a támadást imitáló védőfelszereléses férfit, de nagyon nem akarta, Kefírt pedig fojtogatták egy kicsit, hogy kipróbálja, le tudja-e szedni az erős markot, Talán Attilát pedig megtanították pár védő mozdulat után tökéletesen elfutni a helyszínről. A legizgalmasabb rész Bakács Tiboré volt, aki már az első pillanatban átvette a támadó szerepét a “Gyere köcsög” kiáltással, majd megcsillogtatta parádés lábtechnikáját is.

Miskolc tanít

Kefírről a beszélgetés alatt csak annyi derült ki, hogy a barátjának egyszer félig hátulról eltörték az állkapcsát, de a borsodi énekest a bemutató után faggattuk ki negatív tapasztalatairól az utcán. “Egyszer kerültem hál istennek balhéba, valószínűleg nagyon jól tudom kommunikálni a dolgokat, hiszen Miskolc legmélyén nőttem fel, ahol mondjuk ki, elég sokat baszogattak. Suli felé rólam is levették a cipőt meg a kabátot, de a verést valahogy mindig megúsztam. Egyszer, amikor már híres ember voltam, egy miskolci szórakozóhelyen jól megvertek. A nőveremmel, a barátnőmmel és az unokatestvéremmel voltam ott, és beléjük kötöttek, én pedig csak annyit mondtam, hogy hagyjuk már békén egymást. Be se fejeztem szinte, már a padlón találtam magam. Aztán valaki hívta a rendőrséget, és megoldódott a sztori, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseim lettek” – mondta a Velvetnek az énekes, aki az öccsét jobban félti, mint magát. “Az öcsém enyhén mozgássérült, és ez pont elég az ilyen állatoknak, hogy belekössenek egy bevásárlóközpontban vagy egy diszkóban, csak azért, mert őt érik utól. Az oktató sráchoz el is fogom vinni, hogy tanuljon valamit. Nagyon mérges vagyok ezekre” – háborodott fel, hozzátéve, hogy ő azért tudja általában kezelni ezeket a helyzeteket, mert Miskolcon jól megtanulta, mikor kell elmenni.