Csak a Soldiers néven nyomuló Katona-nővéreknek nincs zenész múltjuk az aktuális X-Faktor mezőnyben. Emellett persze van, aki közmunkás, van, aki macinacit gyárt. És olyan is akad, aki kutyaszitterkedés közben ébredt rá, hogy mindenképpen énekelnie kell. Bemutatjuk a versenyzőket.

Aki bekerül egy zenei tehetségkutató műsorba, az jó eséllyel már egy ideje próbál efféle karriert befutni, szóval biztosan volt, vagy van zenekara, de legalábbis foglalkozott már zenével. Az X-Faktor még versenyben lévő indulóinak is van szórakoztatóipari múltja, megmutatjuk. (Csobot Adél és Zámbó Krisztián munkásságáról már megemlékeztünk, ők tehát kimaradnak.)

Lass Bea

Az X-Faktor 2 hisztikirálynője az Átjárók zenekarban énekel, de ha valakinek nem innen ismerős, akkor a színházból, vagy a Kölyökidőből lehet az. Játszott még a Tea című TV2-sorozatban is, tevékenységét például itt, a Facebookján követheti nyomon, ahol a kedvenc idézetére is fény derül: "jól csak a szívével lát az ember! Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan!".

Balla Réka

Három éve jár magántanárhoz, mert :„volt egy pár szóló fellépésem de még úgy érzem sokkal több színpadi tapasztalatot kell szereznem. Az elmúlt évben az egyetem mellett musical szakon konzervatóriumot végeztem, ami nagyon sokat adott és már egy év alatt sok midnent megtanultam". Önök mit gondolnak a 21 éves lányról, aki imád röhögőgörcsöt kapni?

Pál Loretta

A jászárokszállási gimnazista a Lori és Ricsi formáció ötven százaléka, felléptek például advent utolsó vasárnapján a Petőfi Művelődési Házban. Mint X-faktoros bemutatkozó oldalán írja, hétéves kora óta színpadon van, „különböző településeken, civilszervezetek műsorain, városi rendezvényeken, jótékonysági gálákon lépek fel , több versenyen is részt vettem, Ki mit tud?-on kétszer nívódíjas lettem énekkategóriában. Vannak saját dalaim, amiket apukám írt nekem".  A karácsonyi műsorban viszont egy Zorán-dalt énekelt, íme.

Kvaka Andrea

Az Operaház Gyermekkarában kezdte az énekelést, három éve azonban a a Puszta Country Band zenekarban dalol, áll a hivatalos weblapon a hiánypótló információ. Szerettünk volna többet megtudni az együttesről, ám a holnapjuk ezt csak limitált mértékben teszi lehetővé. Hallgassuk meg inkább az egyik dalukat, megvan benne az X-faktor?

Jáger Kinga

Már tizenegy éves korában készített egy albumot – figyelem, a címe: Eleven –, azóta is Janga néven nyomul. Honlapján számos videó van, amelyek bemutatják, hogyan dolgozza fel mások dalait, például Fluortól a Mizut. Emellett a nagybajomi Orion 5 zenekar tagja, de ennek sajnos nincs nyoma az interneten, viszont énekelt már a Balkan Fanatikkal is. Ja, és ahogy ő írja: "1995-ben születtem, azaz immár 17 éves "nagylány" vagyok. Már nagyon kis koromtól kezdve énekelgetek, első "fellépések" az óvodában voltak." Hát ezt tudja Jáger Kinga.

Danics Dóra

A humorista Bach Szilvia lányának egyrészt volt egy kicsinyke akusztikus zenekara, másrészt az előző Megasztárba jelentkezett, de kirostálták még az élő show-k előtt. Előbbi tevékenységéről nem találtunk nyomot, arról viszont igen, hogy dalszövegeket ír egy Vági Gergő nevű énekesnek.

Antal Tímea

"Sok versenyen vettem részt [...] megnyertem a „ Lélek csillaga” illetve a „ Kárpátok csillaga” nevezetű versenyt" – írja a 19 éves Antal Tímea, és bár ezeknek a magyar nyelvű interneten nem találtuk nyomát, szerencsére eddigi tevékenységére a YouTube is emlékszik: itt, itt és itt. Most pedig így énekel.

Szabó Dávid

Neki speciel színházi múltja van, nem is rövid szereplési listával, úgyhogy gyakori neve ellenére emlékezhetnek rá. Számos musicalben szerepelt, illetve azok részleteivel haknizott: az alábbi felvétel azt örökíti meg, ahogy a francia Rómaó és Júlia musical egyik részletével szórakoztatja a nagyérdeműt. Aki viszont erre lenne nyitott, annak tessék, Adele-t is énekelt már nyilvánosan.

Oláh Gergő

Emlékeznek a közmunkás férfire, akitől Keresztes Ildikónak spontán orgazmusa lett? Oláh Gergő már a Megasztár 3-ban is próbálkozott, és erősen az az érzésünk, hogyha most sem jön be neki, akkor a következő években is számíthatunk a felbukkanására minden lehetséges fórumon.

Nagy Szilárd

Neki is színésztapasztalatai vannak: olyannyira nem kezdő, hogy énekelt már a Papp László Sportarénában. Mondjuk mi is, de az Rammstein-koncert volt, és küzdőtér, ő viszont teltház előtt, az István, a királyban. Merthogy szerepelt a Társulatban, ha valakinek ez még rémlik.

Meggyes Csaba

"Zongorista vagyok és emellett énekelek. Sok helyen énekeltem már, éppen ezért is szorult háttérbe a zongora, mert énekelni jobban szeretek" – hangzanak Meggyes Csaba megalkuvást nem tűrő őszinte és lényegretörő szavai. És tényleg: dalolt már Tehetségpont gálaesten, mézfesztiválon, és Balatonszárszón, a Múzeumok éjszakáján.

Fehér Zoltán

A 25 éves apa nem bízza a véletlenre: élete egyik legszebb pillanatának nevezi, hogy elment a tavalyi válogatóra. "Éveken át napi szerepet kapott az életemben a tánc, majd főszerepet kapott az éneklés is" – írja még, de nem fejti ki. Pedig lenne mit: az előző műsor mellett saját szerzeményekkel is nyomult.

Ekanem Bálint Emota

Hét éve a Speak Up! énekese, emellett természetesen színházban is tevékeny. Erős volt a kísértés, hogy azt a videót tegyük be a 22 éves énekesről, amelyen zsabós ingben musicalt ad elő, de ellenálltunk, íme a zenekara első klipje. Amúgy nemcsak énekel, hanem gordonkázott és bőgőzött is.

Horváth Sándor

"Hétévesen kezdtem el zongorázni. Klasszikus zenét tanultam. Sokat jártam már akkor is fellépni. 16 évesen már egy zenekarban zongoráztam és énekeltem. akkor kezdtem el zeneszerzéssel és szövegírással is foglalkozni" – írja a 35 éves férfi, elhallgatva, hogy van klipje is. Pedig van.

Kiss Ernő Zsolt

Ő sem civil: a Madách Színházban táncművész, emellett Pomázon készségfejleszt gyerekeket. De nem ez a legizgalmasabb kitétel a bemutatkozásában. „Van egy saját 'mackó' ruházati cégem, ahol szakmabelieknek és örökmozgó embereknek készítünk divatos melegítőket."

Kovács Erika Keri

Tíz éve énekel, három klipje van, meg honlapja. Malek Miklós Britney Spearshez hasonlította, de ha így nem lenne meg, akkor ezúton tudatjuk, hogy miatta motorozott Kovács Áron a Margitszigeten gatyában. Itt az egyik klipje, amit ki más rendezett volna, ha nem Indián?

Kovács László Stone

„A Stone bazmeg 45 éve énekes Szegeden, nehogymár most vigye valamire" – hangzott egy indexes kolléga megjegyzése a férfiről, aki eltökélten celebbé akar válni. Ez persze túlzás, mert saját bevallása szerint csak 34 éve énekel. Így.

Wonderfool

És akkor a csapatok. A Wonderfool három fiatal huszonéves fiú, mindannyian tanultak hangszeren játszani, és eddig egyikük sem ért el átütő sikert. Feng Ya Ou Ferenc azt írja, neki ez a világ még új, amúgy meg soha nem tanult énekelni. Kolosai Ferenc már indult egyéniben, Szerémy Dániel pedig musicalben nyomul.

Spirit

A parádés nyilatkozatok együttese. Galambos Péter: „az éneklés, mint álom akkor született meg bennem, amikor édesapámnál és feleségénél, a kutyájukra vigyáztam. Ekkor a számítógép előtt elkezdtem énekelni egy zenei alapra és ettől kezdve éreztem azt, hogy nekem ezt kell csinálni". Kelemen Örs: „a 2011-es Fehérvár Hangja tehetségkutató verseny döntőjén Ábrahámmal a zsebemben, családommal a tömegben, lenéztem a színpad jobb oldalára ahol a barátnőm ült, és nagyban vigyorgott". Lőkös Kinga: „A rock, a punk, a swing, a jazz, a sanzon, a világzene, a népzene mind-mind olyan szeletei a hatalmas Zene Tortának, amibe, ha az ember beleharap, sosem felejti el az ízét és később meríteni tud belőle, inspirálja és ez számomra nagyon fontos, hogy tudjak miből meríteni és hogy megismerjek új előadókat, új zenéket."

Soldiers

Íme, a kreatív névadási gyakorlat: az X-Faktor a Summer Sisters után elhozta nekünk a Soldierst, amely három lánytestvér, a Katona-nővérek formációja. Egyikük sem tanult még énekelni: Fanni műkörmösnek tanul, Petra földtudományokat hallgat, Réka pedig eladó, de rendezvényszervezés a szakmája.

P.J.Z.

Csikja Richárdnak már voltak kisebb-nagyobb fellépései, Csonka Tamás pedig így vall tapasztalatairól: „mikor valami hiányzott az életembõl a zene és szöveg világa töltötte be. Másfél éve ismerkedtem meg a rap stílus szépségeivel, de az elõtt is zenével foglalkoztam, ugyanis 6 évet zongoráztam gyerekkoromban és ezáltal koncerteket adtam klasszikus szakon".

Like

Barnicskó Valéria eddigi zenei pályafutását felsorolni nem fogjuk, mert kilógna az internetről, legyen annyi elég, hogy csinált ő tisztességes zenét is, a többit megtalálják itt. Gubik Petra tavaly is próbálkozott már, de a műsoron kívül is énekelt, merthogy musicalszínész. Molnár Szulita magától tanul gitározni évek óta, és nem szereti, ha az arcához érnek. Nem mi mondjuk, hanem ő.

ByTheWay

Patocskai Olivér így foglalja össze pályafutását: „három évig furulyáztam, tíz évig klarinétoztam, úgy másfél évig szaxofonoztam, pár hónapig tanultam zongorázni, most pedig gitározom egy ideje". Klarinéttel egyszer már fellépett. Rétvári Péter két évig tanultam gitározni és énekelni, volt sulizenekara, az egyetem alatt pedig ukulelézni kezdett. Szikszai Péter ennél komolyabban nyomja, megvolt neki a zeneiskola, az énektanár, a musical-iskola, végül egy hangtechnikus-iskola. És azóta is pörög.