Kiderült, hogy a 30Y-t próbáljuk kiküldeni Frankfurtba az MTV European Music Awardsra, de arról fogalma sincs senkinek, mi alapján választották ki azokat, akiknek van esélyük papíron a jelentőségét vesztett díj bezsebelésére.

Az MTV-ről egyre nehezebb megtartani azt a képet, hogy bármi köze is lenne a zenéhez. Néha kapálózik kicsit a csatorna, ami több generáció zenei értékítéletét is alapjaiban változtatta meg, de igazából már bevallottan csak akkor foglalkoznak zenével, amikor lement az összes Jersey Shore-ismétlés, illetve az évi kevés alkalommal, amikor díjakat adnak át. Novemberben például European Music Awards lesz Frankfurtban, ahova szokás szerint delegálunk egy hazai zenekart, amiről éjfél körül kiderült, hogy a Compact Disco után a 30Y lesz az.

Az Akváriumban tartott díjátadó egyébként egyszerűen körülírható annyival, hogy egy alternatív VIVA Comet, tehát az általános iskolások kedvencei helyett az MR2-n futó előadók kapnak figyelmet, és valamivel kisebb az a rész, ahol a hazai zeneipar prominensei tudnak ingyen piához jutni – ennek megfelelően nézhettük végig, ahogy néhányan a biztonság kedvéért egyből két viszkikólát is kértek, hogy nehogy már sorba kelljen állni. Tömeg amúgy csak ezen a környéken volt, a civilek számára fenntartott nézőtéren diszkréten lézengtek azok az emberek, akik még nem látták szabadon választott egyetemi napokon a 30Y-t, Odett és Funktasztikus fellépései végképp csak azért történtek meg, hogy ne kötelező körnek tűnjön az egész.

Minket leginkább az érdekelt, mi alapján választja ki a hazai MTV az aktuális jelöltjeinket. A 30Y-t pont meg lehet magyarázni, hiszen tényleg népszerű zenekarról van szó, de a Soerii és Poolek például egyértelműen csak azért izgalmas, mert káromkodnak benne és vannak csöcsök a fellépéseiken, Odett valószínűleg a saját koncertjein sem tudna megtölteni egy átlagos magyar klubot, a Supernem már ki tudja, mióta próbál legalább hazai szinten érdekes fiatalos pop punkot csinálni, Funktasztikus pedig eleve magyarul rappel, aminek a velejárója, hogy a határokon túl senki nem érti.

Erről érdeklődtünk a hazai celebritásoknál is, elsőként Lolához próbáltunk odamenni, akit annyria védett egy ismeretlen eredetű férfi, hogy a legrosszabb vidéki diszkókba illő tekintettel nyomatékosította, hogy Lola nem akar beszélgetni senkivel. Szerencsére voltak testőrség nélkül érkező hírességek, de a többségüknek hozzánk hasonlóan cask a találgatás jutott az MTV válogatási elveiről: “Az biztos, hogy ha műsorvezetőnek hívnak, akkor már tudom, hogy nem nyerhetek” – mondta a Velvetnek a műsort is levezénylő Majka, aki bevallottan nem érti, hogy miért ezek a jelöltek, de reméli, hogy egyszer sikerül eljutnia ebbe a státuszba is. Nemcsak a műsorvezető, hanem az egyik jelölt, Odett is csak laza elképzelésekkel rendelkezik. “Gondolom azokat az előadókat választják ki, akiket a csatorna is vállalni tud külföldön” – mondta a végül itthon maradó lány, aki arról nem akart beszélni, hogy az ő produkciója ezek szerint vállalható lenne-e külföldön.

Ön szerint jók a jelöltek?

“Szerintem azok a csapatok vannak jelölve, akik próbálnak újítani klipekben. Vagy csak van új klipjük. Én elégedett vagyok a felhozatallal, most is van hip hop. Vagy két éve minket is jelöltek, de akkor a köcsög Kolin nyert” – fogalmazott kicsit keményen kollégájáról a Hősökös Eckü. Megkérdeztük a másik zenei csatorna kedvencét, Fluor Tomit is, akinek bár nincsenek konkrét elképzelései róla, mitől lesz valaki MTV-s arc, abban biztos, hogy ő például nem az.


A legijesztőbb, hogy igazából az állítólagos rajongók sem értik, mi ez az egész. “Én a 30Y-koncertre jöttem, fogalmam sincs, ki a többi jelölt és fellépő. Szerintem azt jelölik úgyis, aki a legjobb, úgyhogy a 30Y-nak kell nyernie, és szerintem simán győzhetnek Frankfurtban is” – mondta egy kissé ittas rajongó, utána esküdözött, hogy egyik zenekari tagnak sem a rokona.

Az esemény végére összeállt, hogy ez az egész olyan, mint maga az MTV: valószínűleg a belsősök is tudják, hogy ennek már nem nagyon van presztízse, de valamiért még életben kell tartani ezt a két évtizeddel ezelőtti maradványt, ezért egy napra az ún. magyar underground is úgy érezheti, hogy figyelnek rájuk az emberek, a fősodorban lévő előadók pedig örülnek, mert egy újabb nap ez, amikor nem kell fizetni a viszkiért.