Október 11. a Coming Out világnapja, összeszedtük, kik vallottak nyíltan a másságukról. 2005 óta kétévente többen is felvállalják magánéletüket, 2005-ben Ungár Klára és Steiner Kristóf, 2007-ben Szetey Gábor és Sugár Bertalan, 2009-ben Lakatos Márk, 2011-ben Oláh Ibolya és Gallusz Niki vallott másságáról.

2002-ig úgy tűnt, minden közszereplő heteroszexuális

Október 11., a Nemzetközi Coming Out napja, ennek apropóján összeszedtük, kik azok a magyar közszereplők, akik mindeddig nyíltan vállalták magánéletüket. Egészen 2002-ig úgy tűnt, Magyarországon nem nagyon vannak nyíltan meleg színészek vagy meleg közszereplők, és mindenki, akit ismerünk, elméletileg heteroszexuális. Ez mára valamelyest változott, 2005 óta kétévente coming outol valaki – kérdés, hogy ez elegendő-e ahhoz, hogy változtasson a rossz sztereotípiákon. Steiner Kristóf szerint ha több meleg vagy leszbikus lenne a közéletben, akkor sokkal kevésbé lenne téma.

Magyarországon elsőként Radics Péter, egykori washingtoni tudósító állt a kamerák elé, és mondta el, férfit szeret. Radics 2002-ben 26 napig éhségsztrájkolt azért, hogy II. János Pál pápa az áldását adja a melegek jogaiért végzett munkájához – hiába. Évekig úgy tűnt, az újságíró egyedül van közszereplőként másságával – és mindenki más heteroszexuális – aztán politikusok, énekesek, színészek és műsorvezetők coming outoltak.

Mindeddig úgy tűnik, kétévente van egy nagyobb coming out hullám Magyarországon. 2005-ben Ungár Klára politikusnő vallotta be másságát, ebben az évben Steiner Krisfót is előbújt. "Mindig is kicsit másnak éreztem magam, amióta az eszemet tudom, a rózsaszínt és a lilát szerettem, nem pedig a zöldet vagy a kéket. Soha nem érdekeltek a matchboxok, mindig is Barbie-kat akartam. Azt éreztem, hogy nem vagyok olyan, mint a többi srác" – mondta a Velvetnek Steiner Kristóf, aki azért állt elő homoszexualitásával, mert nem akart kínos helyzeteket, nem akart ködösíteni az interjúkban, hogy akkor hogy áll a nőkkel.

Magyarországon átlagosan kétévente coming outol valaki

2007-ben a könnyűzenei élet közszereplőjeként először Sugár Bertalan mondta el, férfivel él együtt, hogy 16 éves kora óta tud homoszexualitásáról a családja. Az énekes coming outját egy hónapra rá Szetey Gábor coming outja követte a meleg büszkeség napja megnyitó ünnepségén. 2009-ben Sugár Bertalan egykori partnere, a volt szakállamtitkár Sebián-Petrovszki László a vagyonnyilatkozatában tüntette fel élettársa nevét. 2009-ben Lakatos Márk stylist bújt elő, még ebben az évben a megasztáros Mujahid Zoltánról derült ki, hogy saját neméhez vonzódik. Az énekes erről csak 2012-ben beszélt őszintén, augusztusban coming outolt. 2011-ben a nők következtek, Oláh Ibolya és Gallusz Niki álltak a kamerák elé.

Gallusz Niki ugyan szó szerint soha nem nyilatkozta sehol, hogy leszbikus lenne, azt hangsúlyozta, hogy társa, Laura mind az életben, mint a munkában tökéletes partnere. Oláh Ibolyáról régóta keringett a pletyka, az énekesnő 2011 novemberben az ügyvédjén keresztül vallott arról, hogy a nőket szereti.

"A magyar sajtó nem szellőzteti meg ezeket a dolgokat, sokszor az átlagemberek az utcán többet pletykálnak bizonyos feltélezett meleg sztárokról, mint a lapok. Maximum kifogásnak lehet használni, hogy kikényszerítette a média. Szerintem ami kényszerít az az, hogy vagyok én, van a közönségem és van egy elefánt a szobámban, egy titok, amiről nem beszélünk, pedig igazából mindenki tudja. Pont azért érdekli az embereket annyira, mert ritkaságszámba megy Magyarországon. Ha több meleg van a közéletben, akkor sokkal kevésbé téma. Emiatt lenne fontos, hogy többen deklaraálják ezt, és hogy lássák ezt azok is, akik kizárólag sztereotípiák alapján ítélik meg a homoszexuálisokat" - adta válaszul Steiner arra a kérdésre, a média mekkora nyomást gyakorol azokra, akik titkolják homoszexualitásukat.  Oláh Ibolya csak egyike azoknak a közszereplőknek, akikről pletykák keringtek, ahogy Steiner Kristóf is mondta, az utca embere sokkal több mindenről beszél, mint amit az újságok megírnak.

Legendák keringenek például Karády Katalin leszbikusságáról, a mendemonda úgy szól, hogy egy kalapkészítő nő lehetett a partnere. Mary Zsuzsiról pedig a halála után pletykálták, nőt szerethetett. Faludy György persze gyakorlatilag mindenkit megelőzött, mivel nem leplezte biszexualitását az angolul 1962-ben (magyarul 1987-ben) először megjelent Pokolbéli víg napjaimban, majd 1966-tól kezdve 36 évig egy amerikai férfival élt együtt.