Az amerikai celebeket is feltüzelte a közelgő amerikai elnökválasztás. Barack Obama fél Hollywoodot maga mögött tudhatja, nem is beszélve a niggázó Snoop Doggról vagy dollárszázezreket adományozó Scarlett Johanssonról. Mitt Romney kevesebb, de ütősebb celebnevet tudhat maga mögött. Ki is merne szembeszegülni Sylvester Stallonéval, Chuck Norrisszal és Hulk Hogannel. A pornó királynője is a gazdagok jelöltje mellett kampányol.

2008-ban még óriási volt a felhajtás Barack Obama körül, aki az amerikai politikába olyan hirtelen és nagy svunggal robbant be, amire mindenki felkapta a fejét. Óriási sansz volt ez Amerikának,
hogy bizonyítsa, egy félig afroamerikai elnökkel is ugyanúgy képes elvegetálni. A nagy 2008-as reménykedésbe aztán beszállt Hollywood, az amerikai zeneipar és az egész ottani szórakoztató biznisz. Zenészek írtak dalt Obamának, színészek pózoltak vele és designerek alkottak laza logókat.

November 6-án Obama újabb ciklusért indul, és az amerikai szórakoztatóipar ismét egy emberként áll ki mellette. Utánanéztünk, melyik amerikai celeb melyik jelölt kampányát támogatja, és elsöprő többségben találtunk Obama-pártiakat. Sőt, önök korábban már meg is szavazták, hogy a jelenlegi elnök támogatói sokkal dögösebbek, mint a Romney mögött felsorakozók. Hollywood eleve köztudottan liberális, ahogy a kapcsolódó zenészszakma is, így nem meglepő az sem, hogy a fekete és latino celebek is a kisebbségi sorból érkezett, második generációs bevándorló Obama mellett sorakoznak fel.

Egy fekete nigga

"Ő kapja a szavazatom!" – kiáltott fel a Twitterén Jessica Alba augusztusban, Eva Longoria pedig Antonio Banderasszal és Melanie Griffith-szel együtt vett részt egy másik adománygyűjtő esten. Obama "a latino közösséghez beszélt, mert ő tudja, hogy minden amerikai elnöke" – nyilatkozta később az elragadtatott Longoria. Robert de Niro Michelle Obama dögösségére húzta fel mondandóját egy esten: "Most tényleg úgy gondoljátok, hogy készen áll az ország egy fehér first ladyre?" – utalt viccesen az ellenfél Mitt Romney fehér feleségére. A jelenlegi elnök legjedibb támogatója azonban maga Luke Skywalker, alias Mark Hamill, aki kissé piásnak tűnően ekézte Romneyt az alábbi videóban.

Felsorolunk még néhány Obama-párti hollwoody színészt, azonban rengeteget ki kellett hagynunk, a teljes listát itt találja. Tehát George Clooney, Gwyneth Paltrow, Cameron Diaz, Bridget Fonda, Anne Hathaway, Mila Kunis, Brad Pitt, Jamie Foxx és Sharon Stone mind az elnök úr mellett állnak, no meg a tévés személyiség Kim Kardashian is.

A zenészek közül Katy Perry különleges módját választotta a szimpátia kifejezésének: Obamát festett a körmére. Madonna egy koncerten pedig azt ígérte rajongóinak (miután megfogadtatta velük, hogy Obamára szavaznak), hogy leveti a textilt, ha ő győz. Beyoncé Knowles édesanyjával, Tinával és férje, Jay-Z anyjával együtt jelent meg még márciusban Obama egyik adománygyűjtő estjén (persze Jay-Z is demokrata szavazó). Valamilyen módon Mariah Carey, Lady Gaga, Mick Jagger, Katy Perry, Will.i.am (aki 2008-ban kampánydalt is írt) és a Red Hot Chili Peppers is támogatja Obamát.

Snoop Doggot sem szabad kihagyni, mivel különösen otthonosan mozog a politikában. Írt is magának egy bevásárlólistára hasonlító fecnit. A két oszlop címei: Miért nem szavazok Romney-ra?, illetve Miért szavazok Obamára? Első összevetésként megállapítja, hogy Romney "egy fehér nigga", Obama pedig "egy fekete nigga". Romney ellen a legfontosabb érvek között szerepel, hogy úgy néz ki, mintha mindig niggerezni akarna, hogy mormon létére nincs sok kurvája (egyes közösségeikben még él a többnejűség) és hogy Mitt a neve. Obama mellett fontos érve, hogy Newport cigit szív, jó nagy segge van a nejének és megölelgethette/megszaglászhatta Beyoncé nyakát.

Rajta kívül olyan a szakmájukban nevet szerzett emberek is a demokrata jelölt mellé álltak, mint Tommy Hilfiger divattervező, Spike Lee, David Lynch és Steven Spielberg filmrendezők, Harvey Weinstein producer, Stephen King és George R. R. Martin írók, vagy épp olyan híres sportolók, mint Magic Johnson, Michael Jordan és Muhammad Ali. És akkor még nem is említettük a pornósztár Ron Jeremyt. Ráadásul egy 339 pornós megkérdezésével lezárult felmérés is azt mutatja, hogy az iparág 68%-a Obamát támogatná. Ez nem csoda annak fényében, hogy Romney azt ígérte a kampányban, hogy nekimegy a pornónak.

A Star Telegram gyűjtése szerint több celeb dollárszázezreket adományozott Obamának. Félmillió dollár feletti összeget adott többek között Tom Hanks, Will Smith, Scarlett Johansson, Quentin Tarantino, Ellen DeGeneres, Jack Black és Jamie Lee Curtis is.

Romney kevéske támogatója

A republikánus jelölt Mitt Romney kevesebb celebhez fordulhat, ha Obama megbuktatásához ismert támogatót keres. Hollywoodban csak a legnyakasabb konzervatív színészek állnak az ő oldalán, például Stephen Baldwin, Cindy Crawford, Russell Crowe, Adam Sandler, Jon Voight, Vince Vaughn és Sylvester Stallone. Persze Romneynak is megvan a maga ütőkártyája: Chuck Norris, aki vezércikkek halmát írta már a Townhall.com-ra Romney védelmében.

Clint Eastwoodot külön is érdemes kiemelni, mert a republikánusok augusztus végi tampai elnökjelölő konvencióján óriási beszédet adott elő. Egy üres széket állított maga mellé, ami Obamát, vagyis az ő hűlt helyét szimbolizálta. Ezután Eastwood interjú formában adta elő Obama elleni monológját. Sokan nevettek az öreg rendező-színészen, sokan feszengtek a néha kínos produkción. A színész lánya, Francesca büszke volt apjára a TMZ szerint, azonban állította, ő nem fog Romney-ra szavazni.

A republikánusok ezütshajú jelöltje mellett áll még a filmszakmából Jerry Bruckheimer producer és a nemrég Magyarországon járt Joe Eszterhas forgatónyövíró is. A televíziózásból Heidi Montag a legnevesebb támogató, míg a zenészek közül Kid Rock és a Kiss-tag Gene Simmons is Romneyra szavaz majd. Ő egyébként 2008-ban még Obamára húzta be az ikszet, de szerinte Amerika egy nagy üzlet, amit egy Romney-féle üzletembernek kell vezetnie.

Szoros a verseny abban, ki Romney legizmosabb támogatója, de talán Norrist és Stallonét is veri a versenyben Hulk Hogan. Az újabban szexvideójával brillírozó egykori pankrátor szintén a kiábrándult Obama-szavazók táborát erősíti. Az egyre fajsúlyosabb Romney-támogatók között azonban az egyértelmű csúcs a pornó királynője, Jenna Jameson, aki kőegyszerű érvet hozott fel: "Ha gazdag vagy, egy republikánust akarsz a hivatalban".