A Gangnam Style idei sikerét valószínűleg maga a koreai előadó kezeli a legvisszafogottabban, a 2012-es frankfurti MTV EMA-n kiderült, hogy egy emberként rajong érte David Hasselhoff, Heidi Klum, Ludacris és Matt Bellamy is.

Az 1994 óta kiosztott MTV European Music Awards másodszor érkezett Frankfurtba, ahol megnézhettük, milyen az, amikor egy zenei eseményen nem Kiszel Tünde a VIP vendég, és a műsorban sem kap kiemelt szerepet az, hogy Jeszenszky Zsolt könyörög, hogy vegyünk már cédéket. Van helyettük grandiózus díjátadás, jelmezek, fizetés nélkül is vadul sikítozó rajongók a vörös szőnyeg mellett, és például az emberarcú Lana Del Rey, aki nem csak mosolygott, de még azt is megmutatta, mi miatt nem szokott, ugyanis pasija úgy rángatta végig a fotósok előtt, hogy megszólalni sem maradt ideje.

Ludacris és Matt Bellamy rajonganak

Az este mégsem a nehéz sorsú énekesnőről szólt, de nem is a házigazda Heidi Klumról, sőt, a három díjat összehozó Taylor Swift is csak másodlagos szerepet kapott, ugyanis a lényeg a legjobb videóért járó szobrot be is húzó Psy volt, akiért nemcsak a civilek, de a megjelent celebek is nagyon vadul rajonganak. „Én azért jöttem, hogy megnézzem a nőket, és láthassam táncolni a haveromat, Psyt. Imádom azt a táncot, alig várom” – mondta a Velvetnek az épp nagy visszatérésre készülő amerikai rapper, Ludacris, hozzátéve, hogy ő azért nem hajlandó belépni a táncba. Szemben például a hamarosan Magyarországra érkező Muse frontemberével, Matt Bellamyval: „Hatalmas show lesz a Gangnam Style alatt, alig várom. Fogok táncolni persze, a színpad mögött” – szomorított el mindenkit Bellamy a ténnyel, hogy valószínűleg soha nem látjuk őt prezentálni az év legfontosabb mozgását.

Őrület az egész

A mostanában leginkább főállású hülyeként dolgozó David Hasselhoff csak annyit mondott, hogy majd meglátjuk, mennyire várja a Gangnam Style-t, és nem hazudott: az egyszerűen csak Hoffként emlegetett egykori Michael Knight/Mitch Buchannon Psy a stúdión kívül induló fellépése alatt egy vécében tűnt fel, amit a koreai jól megkoreografálva rányitott. Az egész Gangnam Style jelenséget amúgy maga Psy vicceli el a legkevésbé, ő egyszerűen az a kedves és boldog figura, amilyennek általában a filmek festik le az ázsiaiakat. „Őrület, ami itt van. Mindenki koreaiul énekli a dalomat, nem is tudom, mit mondjak. Láttam Heidi Klumot nyomni a táncomat, elképesztő” – mondta lelkendezve Psy, aki a többi díjazottal ellentétben a szobor átvételekor sem sima laza szöveget mondott, hanem nemzetközi szüzességének elvesztése jegyében az egész hazájának megköszönte a támogatást, a feleségének, a családjának, és gyakorlatilag mindenkinek szép sorban.

Justin Biebert nem szeretik

Maga a gála magyar szemmel szinte felfoghatatlanul grandiózus volt a maga cirkuszi mutatványosaival, az égő esernyőt lóbáló és néha a levegőbe emelkedő Heidi Klummal, tehát pontosan az ellentéte a hazai fordulónak. Klum a Trainspotting klasszikus vécés jelenetére utaló jelenetsor után vonult be, és bár nem sziporkázott zseniális viccekkel, ő Németországban egy laza sikollyal is megőrjít bárkit. Annyira mondjuk nem nehéz, komolyabb fújolást egyedül Justin Bieber kapott, mert természetesen ő is nyert, de mivel nem jelent meg az átadón, nem tudhatta, hogy éreznek iránta a helyiek.

Nem zenészek, mémek

Szinte természetes, hogy az egész estét behálózó Psy hozta össze az egyik legzajosabb sikert, pedig ő volt az egyetlen, aki még a látszat miatt sem rángatott a színpadra zenészeket. Persze minek, amikor be is öltöztethet úgy száz táncost a védjegyének számító kék zakóba, és megtáncoltathatja akár Heidi Klumot is, és utána átvehet egy díjat a szintén inkább mémként, mint valódi híres emberként működő David Hasselhofftól?

Ez az a kérdés, ami összesen egyszer merült fel, mivel folyamatosan történtek a dolgok, amik annyira profin meg lettek szervezve, hogy mindössze egy reklámszünetben volt esély bármi bakira, amikor is Klum szoknyáját sikerült úgy eligazgatni, hogy a német modell kénytelen volt takargatni magát, nehogy túl sok ember szeme láttára villantson bugyit. Minden más olyan, mint egy tökéletesen megkoreografált fiatalos díjátadó, amin egymás után mulathatunk óriásit a legjobb dalért díjat kapó Carly Rae Jepsen Call Me Maybejére, hogy aztán Alicia Keys adja át képzeletben az idén elhunyt Whitney Houstonnak a Global Icon-díjat. Persze a vége, mint idén mindennek, ennek is a Gangnam Style lett.