Pippa Middleton írt egy könyvet arról, hogyan kell partit szervezni. Nem véletlenül: Nyilvánvaló Kapitány szerint szilveszterkor koccintsunk valami buborékos itallal, Valentin-napra pedig jó ötlet egy szál vörös rózsa. Vagy egy csokor.

Pippa Middleton partiszervező könyve nem fogy, eddig csak körülbelül kétezret adtak el belőle. Ennek okát sokan abban látják, hogy Katalin hercegné húga olyan tippeket adott, amelyek nem jelenthetnek újdonságot egy értelmes felnőtt embernek. Meg egy közepesen értelmesnek sem.

A Daily Telegraph kritikája szerint Middleton mindig is szeretett írni, de kár, hogy most kezdte el. A négyszáz oldalas kötetben ötvenhárom fotó mutatja be, ahogy füstölt lazacos-céklás crostinit szervíroz, a tengerparton talicskázik, kisdedeknek segít tojást festeni vagy pudingot keverni, meg minden csinálni, csak épp a feneke nem látszik.

Ötletei viszont vannak: egy gyerekmulatságra például azt a tippet adja, rendezzünk zsákbanfutást a kertben. El is magyarázza: mindenki húzzon egy zsákot, és fusson benne; aki először ér célba, az győz. Fú, tényleg?

Middleton szerint semmi sem annyira nyári, mint egy kerti grillezés, és csodálatos módon itt nem is kell túlzásba vinni a helyszín kicsinosítását sem, úgyhogy hurrá. „Nincs is igazán szükség itt dekorációra – hadd beszéljen magáért a nyári kert, a maga élénk, dús pompájában."

 

A Buzzfeed is közölt néhány szemelvényt a remekműből. „A csirkét szétdarabolhatod, így dobverőt [alsócomb], felsőcombot, mellet és szárnyat kapsz", osztja meg a kincset érő tudást, és a köretre is tesz javaslatot: „végy olyan zöldséget, amelynek éppen szezonja van, és főzd vagy párold meg." De nemcsak a melegétkezés az ő asztala: szereti a reggelit is, mert „egy jóreggelt-étkezés minden napot szebbé tesz", és persze „a teázásban van valami nagyon brit".

Ha a szabadidő eltöltéséről, netán zsúrról beszélünk, fontos, hogy egy kancsó víz, poharakkal is ott legyen az asztalon, „vagy egy külön asztalkán, ha az asztalon nincs hely". Azt már nem teszi hozzá, hogy amennyiben nincs kis asztalka, megfelelhet egy polc, vagy konyhapult, egy szék, vagy egy béketűrőbb kaukázusi juhász háta. Azt viszont javasolja, hogy a vendégek kabátjainak tárolására készüljünk fel: tegyünk ki egy fogast.

Elképesztő megfigyelései a természeti jelenségekre is kiterjednek: szerinte a csillagnézés főleg felhőtlen éjszakákon, a sötétben jó, ha pedig kempingezni szeretnénk, „ne rakjunk kezelhetetlenül nagy tábortüzet, és győződjünk meg arról, hogy van víz a közelben".

Alkalmi tippek

Szilveszterhez is kapcsolódnak jó meglátások. „Ne feledkezzünk meg az éjféli koccintáshoz való buborékos italokról. [...] Ahogy az óra éjfélt üt, karoljunk bele barátainkba és csaldtagjainkba, és énekeljük át magunkat az Auld Lang Syne-nal az újévbe. Majd pukkanjanak a dugók, és igyunk az előttünk álló esztendőre." A Valentin-napról sem feledkezik meg, mint írja, „a vörös rózsa a szerelem klasszikus jelképe, legyen az egy tucatnyi, szép csokorba kötve, vagy egyetlen szál".

Lehetne még meregetni Middleton-kisasszony tudásának feneketlen kútjából, de minek. Úgy járnánk vele, mint az egyszeri ajándékozó, aki nem követte Middleton tanácsait, és anélkül vágta le a csomagolópapírt, hogy megállapította volna a becsomagolandó ajándék méretét. A hercegi sógornő maradjon meg a miniruháknál, mi meg vihoghatunk azon a Twitter-oldalon, amely a fenti okosságok mintájára ad életvezetési tanácsokat. Például: „sokan kértek tőlem tippeket másnaposságra, amihez csak annyi kell, hogy sok alkoholt fogyasszunk előző este", illetve: „a hajvágás remek módja a lenövés, vagy az ápolatlan haj kezelésének. Ez a hajszalonok és fodrászok segítségével történik, ha fizetünk érte".