A magyar közéletbe bebetonozódott reklámszakember komolyan veszi X-Fakor-beli munkáját, napi hat-hét órát is foglalkozik mentoráltjaival. Fáj neki, ha mentortársai marhaságokat mondanak versenyzőire, és szurkol nekik, mert már ismeri a sorsukat. A véleményét mindig megmondja, akkor is, ha nem tetszik, arra meg, hogy az X-Faktort mennyire érzi hitelesnek, annyit mond: aláírta a megállapodást, ismeri a szabályokat.

„Rokonszenves srácnak tartom, és annyi hasonlóságot vélek felfedezni kettőnk között, hogy ő is több dolgot próbál csinálni egyszerre, ami Magyarországon nem szokványos. És ahogy látom, az ő életében is erősen jelentkezik a kritikus környezet emiatt. Altalában sokan rosszul viselik, ha valaki más sikeres helyettük, főleg, ha több műfajban” – mondta Geszti Péter a Velvetnek, na de, kiről, ugye. Éder Krisztián múlt heti kiállítás-megnyitóján tűnt föl feleségével az X-Faktor mentora, mint kiderült, őt is fotózta az előadó-fotós a hot! magazin számára, ő meg kíváncsi volt, mit tud Éder. Kérdésünkre azt mondta, felfedezni véli benne a tehetség nyomait, egy-egy képét akár egy trendi külföldi divatmagazinban is el tudná képzelni. „Azt gondolom, hogy az elején jár valaminek, de van egy-két képe, amiben már felsejlik valódi mondanivaló” – nézett végig a kiállított fotókon Geszti, majd hozzáfűzte, főleg azok mozgatják meg, amelyek egyszerűek, és valódi érzelmeket váltanak ki belőle.

Sikeres, de nem foglalkozik ezzel

Aztán, ha már felhozta a hasonlóságot, meg a sikerességet, adódott a kérdés, hogy akkor ő most a túlkritikus közegből következtetve sikeresnek tartja-e magát, amire tétován ugyan, de azt mondta, ebből kiindulva valószínűleg az. De. „Én erre sosem szoktam gondolni. Mindig a munkára gondolok, ami előttem áll éppen, és ami izgat. Ezzel foglalkozom, és soha nem azzal, hogy mit fognak szólni valamihez, mert akkor valószínűleg elmenne a kedvem tőle, hogy bárminek is nekikezdjek” – magyarázta a reklámszakember, X-Faktor-mentor, zenész. Legutóbb épp egy zenei projektje miatt érték kritikák, megírta ugyanis a túl alpári rapperekről/emberekről szóló Költőtrollt, amit Majka rögtön magára is vett, fel is háborodott. Geszti viszont azt mondja, nem a Való világból megismert rappernek szánta a kritikát, nevesítve senkinek sem, ezt csak a bulvár húzta rá. 

„Nem ezért született a dal. Könnyebb konfliktust gerjeszteni a bulvárnak, mint megérteni, de mindegy, nem az a lényeg, hogy mit mondanak rólam, hanem hogy én mit állítok. Az, hogy felkapja a bulvár, csak annyiban játszik szerepet, hogy minél nagyobb közönséghez eljuthat az üzenete. Az már más kérdés, ki mit ért belőle. Ez az kis rapdolgozat csak úgy kiszaladt, kései hangulatjelentés arról, amit évek óta érzek, látok” – magyarázta, aztán meg azt, hogy egyáltalán nemcsak a magyar rapről szól ez. „Arról a fajta suttyóságról, rasszizmusról és arról a fajta sokszor funkcionális és valódi analfabetizmusról,  ami mind az érzelmek, mind pedig a gondolatok terén tapasztalható a weben,  vagy éppenséggel a politikában, a médiában. Ez kijött, ennyit akartam mondani ezzel kapcsolatban, és most köszönöm, jól vagyok, hogy fent van a neten, mindenki oda teheti, ahova akarja.”

Azt mondja, amit gondol

Kritikákat az X-Faktorban is megfogalmaz, bár az ugye kérdéses, mennyire hiteles ez egy olyan műsorban, amit amúgy is bőven ér bírálat, és ami mostanra inkább realitybe fordult át a tehetségkutatóból, fókuszban a várandós Ördög Nórával. Geszti Péter azt mondja, számára a legfontosabb az, hogy ha évek múlva visszanézi a műsort, ne kelljen kellemetlenül éreznie magát amiatt, hogy esetleg nem azt mondta, amit gondolt. Ezért aztán azt mondja.

„Van, amikor kicsit diplomatikusabban fogalmazok, van,amikor talán egy kicsit sarkosabban, de azt vettem észre, hogy a legjobb az, ha az ember tényleg őszintén mondja, amit gondol, még ha ez fáj is másoknak. Nem az a cél, hogy fájdalmat okozzon, hanem az, hogy szembesítsem azzal, amit szakmai értelemben gondolok az illetőről. Akár dicsérek, akár negatív kritikával illetek valakit, én úgy akarok szembenézni magammal pár év múlva is, hogy nem kellett eljátszanom olyan szerepeket, amelyekkel utólag nem tudok egyetérteni. És ezt komolyan gondolom. Még akkor is, ha a kereskedelmi tévézés világában nem mindig könnyű önazonosan képviselni valamit, de azt gondolom, hogy egyelőre sikerült megtalálni egy olyan utat, amelyen saját magam maradok, és megfelelek ugyanakkor annak afajta közönség igénynek, amit egy ilyen mainstream műsor nézettsége követel.”

Kötött egy megállapodást, aminek játékszabályai vannak

Arra, hogy nehezére esik-e az azonosulás a műsorral, diplomatikusan válaszolt, viszont végre nem azt kaptuk, hogy "nincs ennél csodálatosabb, nagyon boldog vagyok hogy benne dolgozhatok." Hanem. „Nézd, az ember köt egy megállapodást egy feladat elvégzésére, és tudomásul veszi az ottani játékszabályokat. Ezek a játékszabályok egyébként eléggé átláthatóak, tehát nem úgy kellett beleugrani ebbe az, úgymond, szerepbe, hogy az ember nem tudja, hogy mire fog vállalkozni. Ugyanakkor nyilván vannak olyan pontok, amikor inkább az érzelmi viszonyok miatt nehezebb ott lenni, mert bármilyen hihetetlen, de nekem szoros kapcsolatom alakul ki a mentoráltjaimmal” – felelte. Aztán elmondta, szívén viseli a sorsukat, és egyébként ez kívülről is úgy tűnik, elég, ha valaki megnézi a mentorok Facebook-bejegyzéseit. Geszti a legaktívabb, és látszólag nagyrészt tényleg maga írja a posztokat.

„2-3 hónapon keresztül megismersz srácokat, akiknek egy jelentős része a tisztes szegénységből jön, van, aki a mélyszegénységből. És aztán drukkolni kezdesz ezeknek a fiúknak, akikkel együtt töltöd a heteidet. Én főállásban csinálom ezt most. Hat-hét óra munkám van minden nap az X-Faktorral, és fontos is, hogy mi történik. Ilyen értelemben az, hogy az ő sorsuk mi a Faktorban, mit mondanak, gondolnak róluk a társaim, a mentorok, vagy mit mond a közönség, az igenis érzékenyen érint, mert olyan, mintha egy kollégámtól kéne elbúcsúzni, amikor valaki nem kap elég szavazatot. Vagy amikor szerintem marhaságot mondanak a társaim egy produkció után” – mutatkozott be Geszti Péter, a mentor, aki olykor folytatja is a vitákat az adások után.