Kár, hogy a régi jó dolgokból már nem maradt semmi! Vagy mégis? Utánanéztünk, reinkarnálódtak-e a régi ki mit tud?-ok és táncdalfesztiválok énekesi karakterei a tehetségkutatók második hullámában, és kijelenthetjük: új Zoránok, Cserháti Zsuzsák és Kovács Katik nőttek ki a magyar földből.

Ha azt mondjuk tehetségkutató, a legtöbben lesajnálóan legyintenek, mondván: "Ugyan! Ez a globalista-kapitalista világ mocska, amit az RTL-TV2-kardántengely nyomat az arcunkba, mindenféle szörnyű hangú alakokat kitermelve magából, akik falusi haknikon élik ki danolászás utáni perverz vágyukat!" Az ilyenek persze elfelejtik, hogy mekkora árnyékra futottak, pedig elég lenne a magyar tehetségkutató műsorok listáját megnézniük a Wikipedián. A tehetségkutatók fénykora ugyanis az 1960-90-es évek közé esik, és a Magyar Televízió és Magyar Rádió műsoraihoz köthető.

Össze is vetettük, vajon mennyit változtak az alapkarakterek az évek múlásával, mennyivel ér többet vagy kevesebbet egy Vastag Csaba egy Kovács Katinál, egyáltalán jobb volt-e minden régen?

A régi idők nagy Megasztárja és X-faktora egyértelműen a Ki mit tud? és a Táncdalfesztivál volt, de két tehetségkutatót a rendszerváltás előtt még a rádióban is évről évre megrendeztek (Tessék választani!, Made in Hungary). Az ezekről kikerülő győztesek és helyezettek közül szemezgettünk, párhuzamba állítva a jelen karaktereivel, hogy kiderüljön, régen sem volt jobb a helyzet, illetve a mostani karakterekkel is a régieket koppintják.

Zorán és Tabáni István

Sztevanovity Zoránnal bizonyos szempontból nehéz egy lapon emlegetni Tabáni Istvánt, de valahol mégis lehet párhuzamot vonni kettejük között. Két mélabús és nem túl izgalmas karakterről van szó, akik lírai dalaikkal meg tudják dobogtatni a középkorú nők szívét. Csak ne lenne az a pár év különbség: Zorán 1963-ban kápráztatta el a Ki mit tud? publikumát, Tabáni pedig 2009-ben nyerte meg a Csillag születiket.

Cserháti Zsuzsa és Tóth Vera

Az összes párhuzamunk közül talán ez a legegyértelműbb: a hasonló alkatú és orgánumú énekesnőket már a Megasztár 2003-as szériájában rendszeresen összevetették. Cserháti egyébként épp 2003-ban hunyt el, így a műsorban feltűnő Tóth Verát buddhista szemlélettel akár az ő reinkarnációjának is tekinthettük. Cserháti egyébként a Tessék választani! 1978-as évadán diadalmaskodott.

Koncz Zsuzsa és Szíj Melinda

Sok szempontból ugyan összehasonlíthatatlan a két előadó, mind életművét, mind hangterjedelmét összevetve, azonban a karakterük a szatyrot leszámítva nagyon hasonló. Az 1962-es helyezett Koncz is, a Megasztárban feltűnt Szíj is a visszafogott stílus híve, akiktől az ember hiába vár ütős rockszámokat vagy igazi táncolós bulidalokat. Az ő vonaluk a ríkató sanzonok kategóriájába tartozik, mélabús személyiségükhöz ez illik a legjobban, és mondani sem kell, a idősebb hölgyek zabálni tudják a stílust.

Máté Péter és László Attila

Egy újabb agyonemlegetett párhuzam: László Attila eleve rájátszott a Máté Péter-szerepre, amikor az ő dalait énekelte folyamatosan. Azonban a hangja is közel áll a női szívek egykori összeroppantójához, ugyanaz az érces férfihang szól a torkából. Az már más kérdés, hogy külalakra mennyire különbözik az sztk-szemüveges Máté a Csillag születiket megnyerő, gombafrizurás tini Lászlótól.

Kovács Kati és Rúzsa Magdi

Az elmúlt rendszer egyik legnagyobb énekesi karrierjét futotta be Kovács Kati (Táncdalfesztivált és Ki mit tud?-ot is nyerve), aki pár éve egy zenekarral megspékelve, újra feldolgozva ismét előadta a dalait jó pár haknin. A megasztáros Rúzsa Magdit találtuk hozzá a leghasonlóbbnak, mivel mindketten a kedves, aranyos, de nem bombázó csaj karakterét hozzák, van bennük egy alternatívabb beállítottság, és tényleg jó dalaikkal és egyéniségükkel nyertek saját koruk tehetségkutatóiban.