A fotósnak készülő glammodellt a hiányzásai miatt buktatták meg a szak fő gyakorlati tárgyából, ami miatt a diplomája is csúszott volna, ám méltányosság iránti kérelmet nyújtott be a rektorhoz, ő meg engedélyezte az utóvizsgát, holott gyakorlati tárgyból elvileg nem lehet utóvizsgázni. Az iskolában háborognak, akad, aki szerint nem is kellene diplomát kapnia. Debreczeni nem foglalkozik az irigyeivel.

Munkája miatt többet hiányzott a megengedett három alkalomnál, és hiába adta be a tárgy teljesítéséhez szükséges fotókat, többekkel együtt megbuktatták a glammodell-fotós Debreczeni Zitát a fotográfus szak fő gyakorlati tárgyából a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán az őszi időszakban. Habár a tárgyból nem lehet utóvizsgázni, a modell megtalálta a megoldást, hogy végül ne csússzon meg a diplomával. Történt mindez úgy, hogy méltányosság iránti kérelmet nyújtott be a rektorhoz, aki meg engedélyezte az utóvizsgát. A Velvet értesülései szerint az utóvizsga engedélyezése erős felháborodást váltott ki a főiskolán, többek szerint ez egyértelmű kivételezés, ami amellett, hogy a többi hallgatóval szemben diszkriminatív, még a főiskolára is rossz fényt vet. Különösen úgy, hangsúlyoztál forrásaink, hogy Debreczeni Zita már szorgalmi időszakban kapta meg a lehetőséget az utóvizsgára.

Akkor inkább ne kapjon diplomát

"Mindenki tudja, hogy gyakorlati tárgyból nem lehet utóvizsgát tenni. Egyszerűen lehetetlen. Teljesen biztos vagyok abban, hogy egy ilyen döntés kifejezetten rosszul veszi ki magát, és nem tudom, miért kivételeznek vele. Ráadásul szerintem a munkái sem ütik meg a szintet, és azt gondolom, a főiskola akkor is rosszul jön ki ebből, ha megkapja a diplomáját, és akkor is, ha nem. Akkor meg inkább ne kapja meg" – fogalmazott a Velvetnek egy, a főiskolához közeli, nevét nem vállaló forrás. Debreczeni Zita erre úgy reagált, hogy nem foglalkozik az irigy emberek rosszindulatával.

"5 éve kezdtem a fotózást, akkor még csak hobbiként, de mivel már kezdőként is sok munkát kaptam, az irigyeim már akkor is sokat támadtak természetesen arc és név nélkül, talán akkor néha még jogosan is, hiszen tapasztalatlan voltam. Azóta elvégeztem egy szakmai tanfolyamot, és azért járok a főiskolára is, hogy továbbfejlesszem magam. Rengeteget tanultam, és sok munkámnak köszönhetően rengeteg tapasztalatot is szereztem azóta, és úgy gondolom, hogy a munkáim, és újabb felkéréseim jó visszajelzések nekem, és kellő bizonyíték arra is, hogy jó úton haladok" – magyarázta.

Arról persze senki sem ír

Hozzátette, az első két és fél évet jó és jeles osztályzatokkal végezte el, összesen talán két közepese lett. "[...], de sajnos erről két és fél évig egy cikk sem jelent meg, mert ez úgy látszik, nem olyan érdekes, mint az, hogy most megbuktattak többekkel együtt. Minden gyakorlati munkámat leadtam, és hangsúlyozom, nem azért buktattak meg, mert nem jól teljesítettem, hanem mert sokat hiányoztam" – mondta Debreczeni Zita.

A Kommunikációs és Művészeti Kar dékánja, Kepes András a Velvet megkeresésére annyit mondott, ő erről nem tudott, rajta nem ment keresztül, és az iskola rektorához irányított. Arra a kérdésre, hogy mi alapján kapta meg Debreczeni Zita a lehetőséget az utóvizsgára, ráadásul szorgalmi időszakban, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora, Vass László a következő közleményt küldte el.

A rektor méltányosságot gyakorolt

"Debreczeni Zita méltányosság iránti kérelmet nyújtott be a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektorához. A főiskola minden hallgatójának van erre lehetősége, képzése alatt egy alkalommal úgy, hogy a képzési program elveit nem sértheti. Debreczeni Zita hallgatónk az általa nem teljesített tárgyak teljesítésére további lehetőséget kért, és a fotográfia szak vezetőjével egyeztetve a rektor méltányosságot gyakorolt. Ez a lehetőség természetesen minden hallgató számára elvileg nyitva áll, amennyiben erre irányuló kérelmet nyújt be. Természetesen a záróvizsgáig egyetlen hallgató sem juthat el, aki nem teljesíti a szak képzési és kimeneti követelményeit."

A közleményt kérdésünkre reagálva később azzal egészítették ki, hogy a főiskola szabályzata szerint minden hallgató benyújthat méltányosság iránti kérelmet. "Tekintettel ennek egyszeriségére a Főiskola rektora az ilyen kérelmeket – amennyiben kizáró ok nem áll fenn – általában támogatja" – magyarázták a döntést. Debreczeni Zita a főiskola honlapján elérhető szervezeti és működési szabályzatban olvasta végig a rektori méltányosság iránti kérelem feltételeit, és élt is vele. "Még nem volt utóvizsgám. Múlt hét hétfőn sikeresen teljesítettem egy még hiányzó elméleti vizsgámat. Az utóvizsgám csak ezután lesz, melyre nap mint nap készülök" – tette hozzá Debreczeni Zita, és megjegyezte, miután évek óta egyedül tartja fenn magát, kénytelen dolgozni, hogy fizetni tudja a félévenkénti 365 ezer forintnyi tandíjat, emiatt viszont előfordul, hogy az iskolában nem tud úgy jelen lenni, ahogy elvárnák.