Közösségi felháborodás, Twitteres picsogás, hazavonulás, zokogó rajongók: ez van akkor, ha Justin Bieber koncertje két órát csúszik Londonban. Magyarországon gyakori az ilyen, a zenészek többsége két órát késik, Axl Rose pedig már a nehézsúlyú kategóriába esik.

Tragédia! A brit sajtó egy emberként háborodott fel azon, hogy Justin Bieber koncertje két órát csúszott a meghirdetett kezdéshez képest. Emiatt a komoly részben 16 éven aluli rajongóiknak komoly része el is hagyta szüleivel a londoni O2 arénát, mivel a 19 éves énekes este 10 után állt csak ki a színpadra – mindössze 25 perccel a műsor tervezett vége után.  „Nagyon elszomorít, rengeteg gyereknek tört össze a szíve, amiért ott kellett hagyniuk a koncertet. Sokan hetek óta ezt várták” – panaszkodott a Daily Mailnek egy helyi rajongó. Az énekes Twitteren is elnézést kért az ügyért, bár fura, hogy szerinte szó sincs ekkora tragédiáról: "Tegnap három előzenekar utánra voltam kiírva, 9:35-re, nem 8:30-ra, de néhány technikai akadály miatt 10:10-kor tudtam csak kezdeni. 40 percet késtem a színpadról, erre nincs mentségem, elnézést kérek mindenkitől, akit feldühítettem. Ettől függetlenül nagyszerű show volt, és büszke vagyok rá" – írta az énekes, akinek ezek szerint a rajongói tévedtek el az időbeosztások nehezen feltérképezhető útvesztőjében.

Justin Bieber jó eséllyel nem fogja elveszteni ezzel rajongótáborát, de a kinti rajongókat mi azért megnyugtatnánk, hogy Budapesten sokkal rosszabb a helyzet: nálunk gyakorlatilag az a csoda, ha egy igazán nagy név időben kezdi el a koncertjét. És ha ez még nem lenne elég, az indoklással nem is szoktak nagyon pepecselni, de az újságok sem szoktak hadjáratot indítani a rajongóik idejét nyilvánvalóan leszaró zenészek ellen.

2009-ben például napjaink dívája, az internet ellen is nyílt harcot hirdető Beyoncé például nemcsak hogy két órát késett a Papp László Sportarénát amúgy félig megtöltő koncertjéről, hanem a beígért háromdés szuperlátványt sem kaphatták megy a rajongók. A szervezők az egyre növekvő ingerültségre csak annyit mondtak, hogy technikai nehézségekkel küszködnek, ezért még legyenek türelemmel.

Az előző évtized legnagyobb női előadója, Madonna sem vette komolyan a sok válogatott meccses és egyéb huzavona után a Kincsem Parkba szervezett fellépésének este 8-ra kiírt kezdését, a változatosság kedvéért ő is két órával később kezdte el a performanszt 2009-ben. Bár a beszámolók szerint itt annyira nem borult ki a közönség a hosszú és értelmetlen várakozás miatt, azóta is találkozni kevésbé hardcore Madonna rajongókkal, akik már a Kincsem Park szó hallatán is sírva rohannak az első pincés punk buliba. Ott ugyanis legalább tökmindegy, mikor kezdődik a koncert. Madonna egyébként sem riad vissza ilyenektől, legutóbb Miamiban háborította fel a közönséget, szintén két óra csúszással.

A pofátlanul nagy késések, és az ezt követő flegma reakciók nehézsúlyú bajnoka a szebb napokat is megélt Guns N' Roses frontembere, Axl Rose, aki már több koncertszervezőt és koncertlátogatót is kiborított azzal, hogy magasról tojik az időbeosztásra. 2006-ban is így tett, amikor a zenekarával a Papp László Sportarénába a meghirdetett 9-es kezdés helyett éjfél előtt negyed órával kezdődött el a koncert. A jegyeket többen is a helyszínen váltották vissza, amikor azzal kellett szembesülniük, hogy a büfék sörkészlete is elfogyott. A hírek szerint este 9-kor még csak leszállt a zenekar repülőgépe Budapesten, Rose-t viszont ez sem tántorította el attól, hogy keményen behajtsa a neki ígérteket: negyed 12-kor még a színpad mögött masszíroztatta magát, később pedig fontos volt neki, hogy a saját öltözőjétől a színpadig vezető folyosón egyetlen emberrel se kelljen találkoznia.

Nem csak saját koncerteken tudják tönkrevágni zenekarok az emberek estéjét, hanem fesztiválokon is bátran játszadoznak az idegekkel. Az amerikai nu metal hullám legnépszerűbb zenekara, a Korn 2005-ben jött el vége a mi Sziget fesztiválunkra, hogy a végleges lecsúszás előtt még utoljára lekaszálja az igazán nagy pénzeket. Mivel a tagság épp rühellte egymást, ezért állítólag még a színpad mögött is összeverekedtek. Az egészben nem is az a háromnegyed órás csúszás volt a legidegesítőbb, amit produkáltak, hanem az a teljesen érthetetlen fél órás szünet, amikor egyszer csak fogták magukat, és levonultak a színpadról, hogy közben szó szerint semmi ne történjen. A közmegegyezés szerint ezzel össze is jött a Szigetek történetének legrosszabb koncertje.