Ma összeült a Vatikánban a pápaválasztó konklávé, azaz az a 115 püspök, akiknek feladata, hogy megválasszák a következő pápát, XVI. Benedek utódját. Bár 1389. óta mindig maguk közül választják meg a püspökök a katolikus egyház fejét, a mai napig érvényes szabályok szerint bármely megkeresztelt, katolikus férfi megválasztható, aki, ha elfogadja a kinevezést, azonnal pápává válik. A politikában is gyakran kerülnek hirtelen a csúcsra celebek (pont az olasz alsóházi választásokat nyerte meg a napokban Beppe Grillo humorista pártja), így eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha a pápaválasztó konklávé is egy celebet választana. Íme 10 jelölt, elvileg mindannyiuknak van esélye a pápává váláshoz. Melyiküket látná legszívesebben a katolikus egyház élén? Akit jó ötletnek tart, annak magas pontszámot adjon, aki ön szerint katasztrofális lenne pápaként, annak alacsonyat.

Ákos

A püspökök közül a pápaságra legesélyesebbek között tartják számon Erdő Péter bíborost, így nem kizárt, hogy idéntől magyar pápa lesz a Vatikán élén – tehát erről a listáról sem hiányozhatnak a magyar celebek. Közülük ábécésorrendben Ákos az első, aki férfi is, meg is van keresztelve, katolikus is, úgyhogy teljesíti az összes kritériumot, ami ahhoz kell, hogy az emberből pápa váljon. Ráadásul némi gyakorlata is van a téren, hiszen koncertjeinek celebrálását általában az „Adjon Isten...” című imadallal szokta befejezni már a nyolcvanas évektől kezdve. Ákos a nagy szavakat is szereti, nem áll tőle messze a patetikus stílus, sőt, talán az is megválasztása mellett szól sokak szemében, hogy ha pápává választanák, feltehetőleg nem zenélne többet. Ön szerint jó pápa válna Ákosból? Akkor a tízesre kattintson!

Bono

A véletlenen múlott, hogy a U2 ír frontembere katolikus neveltetést kapott. Édesapja ugyanis római katolikus, de édesanyja protestáns, és ezért a szülők abban állapodtak meg, hogy első gyerekük protestáns lesz, a második katolikus. Bono született másodiknak, így ugyan állítólag el-ellátogatott a protestáns istentiszteletekre is, de mégiscsak ő lett a katolikus gyerek a családban. Közismert, hogy később rocksztárként mennyi nemes célt támogatott és támogat a mai napig, sőt, II. János Pál pápánál is volt audencián, úgyhogy egészen otthonosan mozogna a Vatikánban, ha őt választanák meg. Sőt, bár 10 jelöltünk közül nem ő a legidősebb, korban is eléggé illik már hozzá a pápaság: 52 éves.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo a futballban mindent elért, amit csak lehet, roppant izgalmas belegondolni, hogy mennyit javítana a katolikus egyház népszerűségén, ha megválasztanák pápának a Madeirán született focisztárt. Minden bizonnyal ő lenne minden idők legjobban kigyúrt pápája, plusz annyira ismert és annyira sok a rajongója, hogy nyilván fiatalok millióit insiprálná (mondjuk kérdés, hogy mire). Az kétségtelen, hogy Ronaldo nem tűnik különösebben ájtatos típusnak, de biztosak lehetünk, hogy szigorúan katolikus hazájában gyerekkorában sikerült eleget magára szedni a vallásról. Plusz gyakran szokott kereszttel a nyakában mutatkozni – ezt a szokását esetleges pápává választása után is megtarthatná.

Eperjes Károly

És most jöjjön még egy magyar jelölt, az a férfi, akiről a hazai színészek közül a legtöbben tudják, hogy katolikus. Eperjes Károlyról van szó, akiről azt írják, hogy annak idején papnak szánták a szülei, de aztán fiatalon túlságosan érdekelte a foci és a lányok ahhoz, hogy ezt a tervet valóra is váltsa. Esetleg most, 59 évesen változtathatna a helyzeten. Mindenki tudja, mennyire energikus és erős jelenléttel bír a Szamóca becenéven is ismert színész, valószínűleg nagyon agilis pápa válna belőle.

Jim Caviezel

Elég kézenfekvő pápajelölt továbbá az a személy, aki magát Jézust filmen annyira hitelesen tudta alakítani, hogy az alkotás példátlan sikert aratott a világon szinte mindenhol. Jim Caviezelt a Passió című filmből ismerte meg a nagyközönség 2004-ben, és köztudott róla, hogy maga is hívő katolikus, és hitét annyira komolyan veszi, hogy egyszer szerepelt például egy olyan hirdetésben, ami az őssejt-kutatás ellen kampányol. És amellé, hogy nála katolikusabb celebet nehéz találni, még jóképű is. (Persze a Kockahas blog pápajelöltje valószínűleg nem ő lenne, hanem ez a mexikói modell.)

Kele Okereke

Kele Okereke meglehetősen radikális választás lenne a katolikus egyház számára, de ha mernének kockáztatni, a dolog akár jól is elsülhetne. A Liverpoolban született, de nigériai származású, 31 éves énekes nem túl ismert, bár együtteséről, a Bloc Partyról a világ zenerajongói azért általában hallottak már egyet és mást. A most már inkább csak Kele művésznéven ismert, szólóban is próbálkozó énekes katolikus szülők gyermeke és katolikus iskolákba is járt, sőt, hitét annak ellenére nem hagyta el teljesen, hogy idővel rádöbbent, hogy homoszexuális, és ezt a nyilvánosság előtt is felvállalta. Rengeteg protestáns felekezetnél vannak már meleg lelkészek, Kele Okereke pápaként talán rendbe tehetné ezt a kérdést egyszer és mindenkorra a katolikusoknál is. Plusz most, hogy a világ gyakorló katolikusainak zöme nem Európában él, úgyis jól jönne egy színes bőrű pápa.

Lendvai Zoltán

És hogy egy pap is szerepeljen a listánkon, ne maradjon ki Lendvai Zoltán sem, aki pár éve azzal lett világhíres, hogy plébános létére youtube-videón mutatta meg gördeszka-tudását. Valószínűleg kevesen vitatkoznának azzal, hogy a katolikus egyháznak jól jönne egy kis népszerűség a fiatalok körében, ha van valami, amivel ezt el tudnák érni, az valószínűleg egy gördeszkázó pápa lenne. Ott a Szent Péter téren a bazilika előtt úgyis annyi hely van...

Mel Gibson

Ha önnek az úgynevezett hagyományhű katolikusság a szimpatikusabb, akkor Mel Gibsonnak jó magas pontszámot adjon. Bár az amerikai születésű, de Ausztráliában felnőtt színész-rendező Jim Caviezel személyében egy római katolius férfit választott ki Jézus szerepére, ő maga bizonyos pontokon szembemegy a Vatikán által hivatalosnak elfogadott nézetekkel – de azért, mert túl haladónak tartja őket. Ha Mel Gibson lenne a pápa, valószínűleg visszaállítana mindent úgy, ahogy (több)száz évvel ezelőtt volt.

Pierre Woodman

Valószínűleg Pierre Woodman a legkevésbé ájtatos személy az itt felsoroltak között, őszintén szólva nem tartjuk túl valószínűnek, hogy túl sokszor megfordult volna templomban az utóbbi évtizedekben. Egyértelműen ellene szól, hogy gyakorlatilag a legerkölcstelenebb, de még legális foglalkozást űzi: pornófilm-rendező. Mellette szól viszont, hogy francia, és mint tudjuk, Franciaországban is hagyományosan a római katolicizmus a domináns vallás, ráadásul karrierje kezdetén Woodman még a jó oldalt szolgálta, hiszen rendőrként dolgozott. És ami a legnagyobb érv mellette: őt már így is pápaként szokás emlegetni. Igaz, análpápaként.

Szikora Róbert

Az a magyar zenész-celeb, akiről talán a legrégebb óta köztudott, hogy katolikus, valószínűleg Szikora Róbert. Az R-Go frontembere világéletében vallásos volt, és állítólag most már naponta jár misére. Popzenei munkásságában ugyan nem nagyon erőltette a témát, de ezt persze nem is nagyon tehette, hiszen a ’70-es és ’80-as években ez tilos volt, viszont a kilencvenes években már vitt szerzeteseket az Agárdi Popstrandra. Mindenesetre hatalmas lehetőség lenne a számára, ha most 59 évesen a Vatikán élére kerülhetne, és tényleg megmutathatná a világnak vallásos oldalát is. És talán ministránsok helyett gidák állnák körül vele az oltárt, már önmagában ezért megérné.