Celebek armadája esett áldozatul már a swattingnak elnevezett szívatásnak. Ennek lényege gyakorlatilag egyszerű telefonbetyárkodás. A telefonáló azt állítja a rendőrséget hívva, hogy az adott celeb házában súlyos bűneset történt. A nagy erőkkel kiérkező rendőrök azonban mindig azzal szembesülnek, hogy az egész vaklárma volt. Kezdetben egy 12 éves fiú csinálta a balhét, most már profi hekkerek hívogatják ki a tehetetlen zsarukat.

Tucatnyi rendőrautó és két rendőrségi helikopter vonta totális blokád alá P. Diddy Los Angeles-i otthonát egy hónapja – írja a TMZ. Ugyanis egy telefonbetyát becsörgött a rendőrségre, hogy valakit agyonlőttek a házban. A betyárkodás nem újdonság, mostanában ragályként terjed Amerikában, hogy celebek otthonaira küldik rá a hatóságokat névtelenségbe burkolózó emberek.

A humorista Steve Carell is megszívta a TMZ szerint: állítólag ő volt a célpont, ezért az ágybavizelős Diddy melletti háza előtt is megállt pár járőrkocsi. Tavaly Miley Cyrus szüleit találták be a betyárok. A rendőrség közben nagyon fenyegetőzik, hogy nagyon komolyan veszik az ilyen eseteket, és nagyon keményen fognak eljárni az elkövetőkkel szemben.

Az elkövetők

Időközben napvilágot látott, milyen betyársereg ugrott az amerikai celebeknek: a hekkercsoport, amelyik március közepén magára vállalta az ismertemberek pénzügyeinek kiteregetését, beismerte a mostani szívatást is. Beismerték a Diddy és Paris Hilton házához történő riadóztatást is. Azonban nem mind az ő művük: a swattingolásnak elnevezett szokás meghonosítója egy 12 éves kaliforniai srác volt, akit hamar lekapcsolt a yard. Azóta viszont bevallottan a hekkerek intézik a kamuhívásokat.

Sőt, elkezdtek dicsekedni is, azt állítván, hogy Kim Kardashianhoz, Tom Cruise-hoz, Chris Brownhoz és a Massachusettsi Technológiai Intézethez is ők hívták ki a rendőröket. Ezen kívül úgy tudni, tavaly Charlie Sheen, Justin Bieber, Ashton Kutcher és Miley Cyrus is áldozatul esett (a CNN szerint itt is a 12 éves fiú volt a tettes). Március 15-én pedig a CNET szerint egy ismert számítástechnikai szakembert, Brian Krebset találtak be a fenyítéssel. Mivel Krebs a felhasználók biztonságát elősegítő programokat fejleszt, gyanús, hogy ő is a hekkerek áldozata lett. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyelőre csak lohol a tettesek után, letartóztatás eddig nem történt.

Kardashian kifakadt

Kim Kardashian szüleinek lakására január 18-án uszították rá a rendőrséget és a különleges SWAT egységet. "Mamám most hívott, és beszélt erről a szívató hívásról, hogy valakit lelőttek az otthonukban és 15 Swat-tag és 3 helikopter jelent meg! Ezek a szívató hívások NEM viccesek! Embereket letartóztathatnak ezért! Remélem, megtalálják, ki van emögött. Ez veszélyes és nem vicc!" - háborodott fel Twitterén a gömbölyded celeb.