Varga Iza és Esztergályos Cecília is az égnek dobálta a lábait a Szombat esti láz döntőjén, ami így az akrobatikus nők show-ja lett. Esztergályos eleve elemében volt, a fél Idegen szavak szótárát elmondta, közben Vastag Csaba és párja csendben megnyerték a műsort. Vastag szerint az utolsó másodpercek esőcseppként zuhantak le, nem sok olyan hosszú V betű volt az életében, mint az eredményhirdetéskor.

Egy kis suvickolás után készen állt a Szombat esti láz nagy trófeája arra, hogy odaadják Vastag Csabáéknak. A gondosan ledörgölt, polipcsápokat mintázó dísztárgyért három páros vívott harcot az RTL II produkciójának szombat esti döntőjében. Miután a hosszúcombú hoszteszlányok mindenkit az asztalához kísértek az RTL Klub székházában, a dögös milffé vált Pintér Ada és a lecsúszott sliccét az utolsó pillanatban észrevevő Csonka András is bejelentkezett, gyors házi táncversenyt tartottak a szervezők a közönségből kiszedett két párral.

Ki lopta el a fődíjat?

A műsor egy pazar jelenettel indított: Szirtes Tamás kivételével megtáncoltatták a zsűrit, majd jöttek a döntősök, akik a piedesztálra állított trófeáért vívtak megkoreografált harcot. Persze, mitadisten, közben valaki ellopta a díjat, ami Szirtes pultja alá került. A dalokat Antal Tímea és Oláh Gergő énekelte, néha Kocsis Tibor és Muri Enikő is besegített. Antal alaposan megküzdött villantékony ruhájával, valahányszor visszaült a bárszékükre. A műsorvezetők, Lilu és Csonka öltözetére nem lehetett panasz, Lilu különösen elegáns volt hosszú uszályú, bézs ruhájában, bár Csonka András rendesen megtaposta a lógó darabot.

Lassan csak elkezdődtek a versenytáncok is, a slowfoxok és pasodoblék napját tartották meg. A verseny előtt házi gulyással lazító Vastag Csaba és Mármarosi Tünde látványos, akrobatikus show-t virított. "Tünde mint a bika, nagyon szerette a torreádort" – mutatott rá a forró ellentmondásra Esztergályos Cecília. A zsűri pontszáma ugyan mit sem ért (csak a közönség-sms-ek döntöttek), de azért odaszórtak 36 pontot. Jött a belvizet átvészelő Szilveszter gazda víziló-elemekben bővelkedő előadása. Sokat fejlődött ő is, azonban még mindig jobban húzta a boronát, mint Molnár Andreát. "Önt a népakarat tartja bent" – mondta Szirtes Tamás, hozzátéve, hogy "vox populi, vox dei" (a nép akarata, Isten akarata). A 33 pontos produkció után Varga Iza és Cseh-Szakál Tibor villogtak. Varga olyan elemeket vállalt, hogy tátva maradt szájak övezték a táncukat, meg is kapták a maximális pontot.

Extenzív, ex lex, extrém

Kiderült, hogy Szilveszter gazda anyját utoljára a vadászbálban táncoltatta meg a fia, majd jöttek a kiesettek táncai. Dundikáék chachacháztak, Bálint Antónia angol keringőzött (ami szerinte olyan, mint a lovaglásban a vágta), zárásul Istene Bencéék diszkóztak. Megtudtuk, csak 1 százalék a különbség az első-második között az sms-szavazatok szerint, majd jöhetett a második versenykör.

Vastagék nyitottak, őt magát a zsűri Fred Astaire-nek és Faustnak is nevezte az értékelés során. Ekkor már végképp elharapódzott Esztergályos szokása, miszerint mindenkihez fűz egy idegen szót, amiből Vastagnak az extenzív jutott. A 38 pontos tánc után Szilveszterék libbentek be, vagy ahogy Csonka mondta: "a tiszajenői matador" és társa. A Szőke András-hasonmás Szilveszterről megtudtuk, nála "kiflibb kiflit nem látni" (Keleti Andrea), produkciója "ex lex" volt (Esztergályos), 36 pontot érdemelt. Varga Izáék megint zseniálisak voltak, ismét behúzták a 40 pontot. "Extrém volt, és exférjeimnek üzenem, hogy nagyon szerettem őket" – oldotta ki a humorgránátot újra Esztergályos az értékelésnél.

Vastagéké a győzelem

0 százalékon állt a különbség ekkor az első és második között, nagyon kellettek a nézői fizetős sms-ek a csatornának. Lezavarták az újabb kiesettek táncait (Győrfi Pálék, majd Tóth Gabiék álló taps mellett), Csobot Adél elénekelt felvételről egy új dalt, amire a párosok profi táncos tagjai lejtettek a parketton, aztán jött a zsűri értékelése a megtett útról és munkáról. Esztergályos az égbe spárgázta lábát és feltartott egy tizes pontszámot értékelésként. A végső izgalmak közepette Tóth Gabi odavisongott a távoli fotósoknak, hogy kattintsanak, villantani fog (nem tette).

Vastagék aztán behúzták a győzelmet, második-harmadik helyezettet nem is hirdettek. "Ezek a ruhák az emberből a magabiztos, megrendíthetetlen férfit hozzák ki" – értékelt a győztes. "Őt szerintem be kellett törni, mint egy csikót" – vallott utána partneréről Mármarosi Tünde. A zsűrinél győztes Varga Izabella afelett hálálkodott, hogy 40 évesen spárgázni tudott, Molnár Andrea pedig azt mondta parneréről, örül, hogy "a kis tökös parasztgyereket megtanítottuk táncolni".

Esőcseppként hulló másodpercek

A győztes Vastag Csaba elmondta a Velvetnek, talán ő az egyetlen, aki nem fogyott a műsor közben, de már jobban elbírja már a párját. "Pont tegnap írtam ki a Facebookra, hogy a mai adás egy valódi sportteljesítménnyel ér fel" – magyarázta, majd arra a kérdése, hogy, mikor táncolt utoljára, váratlanul azt a választ adta, hogy a műsort megelőző tíz évben meg sem mozdult. Magának a döntőben semennyi esélyt sem adott, de nem is akart találgatni, ki nyer majd. Hosszan beszélt az eredményhirdetés lassan telő másodperceiről, amik "nagyon nehéz esőcseppenként esnek le". VA-val kezdődik Varga Izáék neve is, ezért is próbálta tűrtőztetni magát, hisz' "egy VA-ba annyira bele tudsz menni, hogy megélsz benne egy egész hullámot". Vastag egész életmódját átírta a verseny, furcsa lesz most nem csinálni, de a táncot nem akarja abbahagyni – tette hozzá.

Az akrobatává vedlett Varga Izabellának is kemény dolga volt, a Barátok közttel kellett összefésülnie a táncpróbákat. Ez hol könnyebben, hol nehezebben ment neki. A mélypontokon az lendítette át, hogy nagyon kecsegtető volt számára a fejlődésük. Mivel úgy látta, mindenki másra helyezte a hangsúlyt, ezért tulajdonképpen mindannyiuknak esélye volt a győzelemre. Megismételte a műsorban elmondottakat is: "a legnagyobb ajándék az út volt, ami a célhoz vezetett". Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál kakukktojásnak érezte magát és Szilveszter gazdát is, ezért ő az RTL Klub gazdás realityjében előkerült versenyzőnek drukkolt. Hozzátette: "Kellenek az ilyen népi hősök, akik megmutatják, van remény és semmi sem lehetetlen". És még azt is, hogy hiányozni fog neki a műsor.