Lehet itt filmművészetről és kultúráról beszélni, Cannes-hoz mindig is szervesen hozzátartoztak a botrányok, a villantások és a vicces pillanatok is. Persze a fotósok mindig ott voltak, hogy megörökítsék ezeket, így egy mellről vagy bohóckodásról sem maradtunk le. Az egyetlen kivételt egy primadonna színésznő jelentette.

Május 15-én elkezdődik Európa legnevesebb filmes seregszemléje, a cannes-i filmfesztivál. Még 1939-ben jött az ötlet, hogy az elfogulttá (és kissé fasisztává) lett velencei fesztivál mellett kéne alapítani egy független filmfesztivált. 1939. szeptember 1-én lett volna a megnyitó Cannes-ban, de a háború miatt csak 1946-ban sikerült pukkantani az első ezt ünneplő pezsgőt.

A képarchívumokból rengeteg csodás fotó maradt fenn a cannes-i csillogás első éveitől kezdve, ezekből szemezgettünk néhányat. Cannes-ban már a kezdetektől megjelentek az európai (film)művészet nagyjai, de Hollywood is rászabadította alkotóit a Côte d'Azurre. Ezután sorban jöttek az emlékezetes belépők, botrányok, villantások és terpesztések, korábban, mint gondolnánk. Egyre több filmet mutattak be itt, és ezeket egyre keményebb marketingmódszerekkel tolták az emberek arcába (elég a mankiniben hancúrozó Sacha Baron Cohenre vagy a Csillagok háborúja vörös szőnyegen masírozó rohamosztagosaira gondolnunk).

Kattintson a képre, és bónuszban a fürdőruhadivat fejlődésének is tanúja lehet!