Brad Pitt produkciós cége elkészítette a világ legdrágább zombifilmjét, aminek olyan negatív sajtója van, hogy mindenki azt várja, elkészítette-e a cég a világ legnagyobb filmes buktáját is egyben. Összeszedtük, hogy mik szólnak a film mellett és ellene.

A Z világháború című zombifilm annyiban különbözik az eddigi zombifilmektől, hogy igazán nagyszabású. Amikor Brad Pitt néhány éve kitalálta, hogy filmet készít Max Brooks 2006-os zombikönyvéből, sokat gondolkozott, hogy mitől lehetne a filmje nagyon más, mint a korábbi zombifilmek, merthogy a könyv is nagyon más, mint a zombikönyvek. A kritikusok szerint sikeresen emelte be a zombikat a komolyan vehető irodalomba.

Az elmúlt évtizedekben rengeteg zombifilm készült már, valamit ki kellett találni, még olyan is volt, amit csupán 70 dollárból készítettek. Olyan nem volt csak, amibe belepumpálták volna egy rendes, nagy, hollywoodi kasszasikerhez szükséges több száz millió dollárt. Brad Pitt a fejébe vette, hogy a Z világháborúnak ilyen filmnek kell lennie, de a végére még az elképzeltnél is drágább lett.

Nagyon, nagyon drága

Egy átlagos jól sikerült zombifilmet, olyanokat, mint a Zombieland, a Resident Evil vagy a Holtak hajnala nagyjából 25-50 millió dollárból szoktak elkészíteni, és nagyjából 100-200 millió dollár bevételt szoktak termelni globálisan. Brad Pitt filmje ehhez képest az óvatos becslések szerint is nagyjából 180 millióból készült, amire még körülbelül 120 millió dollár reklámköltség rájön, szóval körülbelül 300 millió dollárba került az egész film. Ekkora összeg mellett az is elképzelhető, hogy a film akkorát fog bukni, hogy lenyomja a Disney fiaskóját, a John Cartert, ami 350 millióból készült, és 200 millió dolláros veszteséggel zárt az USA-ban. Szóval már a nullszaldóhoz is sokkal jobban kell szerepelnie, mint egy átlagos zombifilmnek.

A stúdiónak nem voltak komoly buktái

A film mellett szól viszont, hogy Brad Pitt produkciós cége, a Plan B Entertainment általában nem nyúl mellé. Az utóbbi két filmjük, Az élet fája és az Ölni kíméletesen is csak a produkciós összeg kétszeresét hozta be, de olyan kasszasikerek tartoznak a cég filmográfiájába, mint a Trója, A tégla, Kick-Ass (Ha/Ver), vagy az Ízek, imák, szerelmek. Szóval általában elég jó érzékkel választják ki, mibe fektetnek pénzt. Ebben lehet bízni, hogy a Z világháború esetében sem nyúltak mellé.

Nem volt zökkenőmentes a forgatás

Az viszont nem túl jó előjel, hogy nagyon nehezen állt össze a film. A filmet 2011-ben többek között Magyarországon is forgatták, és olyan dolgok okoztak fennakadást, mint például, hogy lefoglalták a film kellékfegyvereit, mert azokat nem a magyar szabályozásnak megfelelően hatástalanították. Ráadásul a film sem akart összeállni, amikor Brad Pitt megnézte az első, késznek szánt verziót, rájött, hogy úgy rossz az egész, ahogy van, így a film tutira meg fog bukni. Ezt a forgalmazó Paramount is elismerte, kvázi bevallották, hogy vackot gyártottak elsőre, és hogy körülbelül egy hónapnyi extraforgatásra van szükség, hogy kiigazítsák a hibákat.

Jó írók jöttek

Amikor kiderült, hogy a film alapvetően nem működik, felkérték a Lost és a Prometheus íróját, Damon Lindelofot, valamint a Lost és a Cloverfield íróját, Drew Goddardot, hogy segítsenek kiigazítani a dolgokat. A problémát az okozta, hogy a könyv alapvetően trilógia, viszont nem annyira ismert, hogy garantáltan működjön a film is trilógiaként. Ezért olyan befejezést kellett kitalálni, ami egyszerre rendesen lezárja az első filmet, ha esetleg megbukna, ne érezzék a nézők, hogy a levegőben lóg a sztori, de teret enged annak, hogy esetleg folytatás készüljön belőle a későbbiekben. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor a thrilleres, gyilkolós befejezést egy elgondolkodtatóbb, érzelmesebb befejezésre cserélték, amivel aztán mindenki elégedett volt.

Túl sok a negatív előhang

Az, hogy a Paramount elismerte, hogy elsőre elrontották a filmet, és újra kell venni egy csomó részt, ami kb. 20 millió dollárral megdobta a költségvetést, nagyon nem tett jót a várakozásnak. Sokan arról kezdtek beszélni, hogy vajon mekkora bukta lesz a film. Különösen annak fényében, hogy nemrég bukott óriásit a John Carter, úgyhogy a mozirajongók elkezdtek arról fórumozgatni, hogy lehet-e annál nagyobbat bukni. Ez viszont nem csábítja be a nézőket a mozikba. A Paramount ezért privát vetítéseket tart kritikusoknak, és fontos szakmabelieknek, hogy ők terjesszék az igét a filmről, ne csak a filmet nem ismerő fórumozók. Ezek a vélemények általában egyébként több mint pozitívak, de kérdés, hogy képesek lesznek-e ellensúlyozni a kb. egy éve tartó negatív kampány hatásait.

Beletörődtek a bukásba

A Guardian nemrég megjelent cikkében már előre temeti a filmet, amit több dologra is alapoz. Egyrészt a készítők nyilatkozataira, akik tényleg szinte előre mossák a kezeiket, hogy a film nem úgy sikerült, ahogy azt szerették volna, és ugyan elvileg kijavították a kritizált részeket, de ez még így sem biztosíték arra, hogy a film összeáll egy érdekes, epikus egésszé. Másrészt arról írnak, hogy az adaptációul szolgáló könyv lehet, hogy túl nagy falat a filmes átiratra. A regény elég dokumentarista, a politikai gondolkodásmód és a kormányzatok egyfajta szatírája, amiben tipikusan nincs helye egy egyszemélyes hadseregként funkcionáló hősnek. A film trailereiből viszont nagyon úgy tűnik, hogy Pitt pont ilyen mesebeli hősként szerepel a filmben, ami a Guardian szerint elég hiteltelenné teszi a dolgot. Azt írják, ha másra nem, arra csak jó lesz a film, hogy figyelmeztesse a többi stúdiót arra, hogy nem feltétlenül kell akció-thrillert készíteni egy sokkal mélyebb tartalmú könyvből.

A rendező jó

Mivel Brad Pitt a főszereplő és a színész cége készíti a filmet, szinte csak róla van szó, amikor a Z világháborút emlegeti valaki, gyakorlatilag összenőtt a filmmel. Pedig úgy is lehetne reklámozni, hogy Marc Forster filmje. A rendező neve ugyan nem túl ismert, de a munkássága figyelemreméltó. Nem kiemelkedőt, de sok műfajban alkotott már, hozzá köthető a Quantum of Solace Bond-film, A felforgatókönyv című egészen szokatlanul jó romantikus vígjáték, az Én, Pán Péter című dráma, valamint a Stay és a Szörnyek keringője, amiket ízléstől függően gyűlölni és imádni is szoktak. Ez alapvetően jó jel, a Z világháborúval újabb műfajban próbálkozik, az epikus zombi-katasztrófafilmmel, és eddig botrányosan rossz alkotásai nem voltak.

Bíznak Európában

Egy hollywoodi film általában az USA-beli bevételeinek a legalább a dupláját szedi össze a globális terjesztés során, ha jól sikerült, akkor a tripláját is simán. Vagyis ha a kb. 300 milliós film az USA-ban behoz 200 milliót, a stúdió számíthat arra, hogy a világ többi részéről, jelen esetben főleg Európából bejön további 400 millió, így máris 600 milliós az összbevétel. A filmnek valószínűleg nagy szüksége lesz a tengerentúli bevételekre, különben esélye sem lenne behozni a költségeket. Erre azért könnyen számíthatnak, még az USA-ban hatalmasat bukó, fent említett John Carter is pozitívban zárt annak köszönhetően, hogy globálisan kb. háromszor annyian nézték meg, mint az USA-ban. Igaz, ez intő jel is lehet, épphogy csak 280 millió jött össze így is, vagyis a Disney 250 milliót költött 30 millió nyereségre, ami elég kockázatos vállalkozásnak tűnik.

Brad Pitt

A film főszereplője legalább akkora érv a film mellett, mint ellene. Pitt évek óta nem játszott olyan klasszikus hőst, mint amilyet ebben a filmben alakít majd, aki egyszemélyes megmentőként próbálja megállítani az ismert világot elpusztítani készülő zombijárványt. A 49 éves színész az utóbbi években kifejezetten a drámai, kevésbé szívtiprós, hősös filmek felé fordult. Ma már nem a tinilányok poszterálma, hanem egy sármos, idősödő családapa, ezért nem biztos, hogy ő az ideális választás egy klasszikusan Tom Cruise-ra, Gerard Butlerre illő szerepre. Ugyanakkor pont emiatt szólhat majd nagyot, hogy nagyszabású, látványos, pörgős, rengeteg izgalommal teli popcorn-moziban szerepel. Összességében Pitt szereplése valószínűleg inkább vonzza majd a nézőket, mint taszítja.