Damu Roland a nászéjszakát is bukja a börtönben

2013.06.01. 19:05
Habár engedélyt még nem kért, a hírek szerint a nemi erőszakért és személyi szabadság megsértéséért leültetett színész nyárra tervezi házasságkötését a pszichiátrián megismert csajával. Kérhet egyházi esketést is, alkoholt viszont nem, ahogy a nászéjszakát sem hálhatja el. Íme a szabályok.

Évente összesen körülbelül három-öt házasságkötés történik a magyar börtönökben, 2011-ben például egy volt ezek közül Földesi-Szabó László és Béres Rózsa násza, idén pedig a hírek szerint Damu Roland esküszik majd a Kozmai utcai büntetés-végrehajtási intézetben. A történet szépsége, hogy a hírek szerint vele párhuzamosan a volt menyasszonya, Palácsik Tímea is házasságkötésre készül, tudják, ő volt az, aki feljelentette Damut. Palácsik Andy Vajna neje lesz, a jelek szerint az esküvő Hollywoodban lesz.

Na de vissza a Damuhoz: a hot! szerint a nemi erőszakért és személyi szabadság megsértéséért négy és fél évre leültetett 39 éves színész már nagyon készül a nászra pszichiátrián megismert csajával, Edinával, már a karikagyűrűhöz is levették a méretet – ugyanakkor engedélyt még nem kért a házasságkötésre. Pedig erre szükség van – magyarázta a Velvetnek Szalai Tímea bv. százados, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság sajtóirodájának osztályvezetője.

Egyházi esküvőt is tarthatnak

"Minden fogvatartott maga szervezi az esküvőt, intézetparancsnoki hatáskörben engedélyezhetik a házasságkötést. A polgári szertartás mellett egyházira is lehetőség van, az azt megelőző jegyesoktatást a börtönlelkész végzi a fogvatartottak számára. Ugyanúgy indul, mint kint: a hatóságok meggyőződnek arról, hogy nincsen törvényi akadálya az esküvőnek, és az anyakönyvvezető külső helyszíni esketésen levezeti a szertartást" – tájékoztatta a Velvetet Szalai. A szertartások visszafogottak, nem jellemző a habos-babos esküvői ruha, a menyasszonyok inkább egyszerű kosztümöt viselnek. A fogvatartottaknak is lehetősége van polgári ruhát viselni, ha engedélyezik neki.

A szertartásra kérhetnek zenét, biztonsági ellenőrzés után virágot is be lehet vinni, na meg persze a gyűrűket. A násznép kimerül a két tanúban, alkoholfogyasztás és plusz szolgáltatások nincsenek, ahogy nászéjszaka sem. Intim érintkezésekre nincs lehetősége az ifjú párnak azon kívül, hogy megfogják egymás kezét, és hitvesi csókot váltanak. "Utána engedélyezhető a tanúkkal egy beszélő a börtönkápolnában, pontosabban azon a helyszínen, ahol az esküvő zajlik. Természetesen ez is felügyelettel történik, nagyon prutián módon" – mondta Szalai Tímea.

A plusz költségekkel járó külső helyszíni esketés, illetve a teljes szertartás önköltségen megy. "Mindent a fogvatartott, illetve a másik házasulandó fél áll. Ha a fogvatartott bármit szeretne vásárolni az arának, akkor a börtönboltban a letéti pénzéből [amit a munkájáért kap, valamint amit a család küld neki rózsaszín csekken – a szerz.] ezt megteheti." Ugyan még az esküvő sem ment le, de azért elöljáróban megemlítjük: válni is lehet a börtönből, igaz, ehhez a rabnak kérnie kell az előállítását az illetékes bíróságon. Ugyancsak önköltségen.