Nézzünk szembe a ténnyel: hiába állnak össze húszévente egy jelenetre a Jóbarátok szereplői, a sorozatnak nem lesz folytatása, és ez mindenkinek jobb így. Megmondjuk, miért: mert már az első tíz évről sem csak rózsás emlékeik vannak, vagy a hajuk, vagy a szerelmi életük kelt bánatot a szívükben. Vagy valami egész más.

Ahogy telik az idő, úgy derül ki a Jóbarátok szereplőiről, hogy az 1994 és 2004 között futó sorozathoz nem feltétlenül életük legjobb élményei fűződnek. Kezdjük például Jennifer Anistonnal, aki a Rachelről, vagyis a sorozatban hordott, ikonikus sérójáról 2011-ben már kifejtette az Allure magazinnak adott interjújában, hogy „ez volt a legrondább frizura, amit valaha láttam", és a sokkhatás idén júniusban is bőven tartott. Az amerikai Marie Claire-nek ugyanis (miközben a saját hajápolási termékeit promózta eszelősen) azt mondta, a Rachel „borzasztó volt! Minden alkalommal, átkoztam Christ [McMillant, a fodrászt, aki megalkotta], amikor be kellett szárítani. Három kefe kellett hozzá, olyan volt, mint egy műtét!". Nyilván az sem különösebben dobja fel, hogy a forgatáson ismerte meg exférjét, Brad Pittet, ettől az egykori anistonságtól pedig már annyira szívesen megszabadulna, hogy amint férjhez megy, felveszi Justin Theroux nevét.

És ha már itt tartunk: Courteney Cox is akkor ismerkedett meg David Arquette-tel, amikor még bőven forgott a sorozat, és házasságot is ezidőtájt kötöttek. Ők három éve váltak el, rontva a sorozat főszereplőinek kapcsolati statisztikáit. Az igazat ferdítés nélkül mérsékelten mondó Enquirer ehhez még annyit tesz hozzá, hogy bár Anistonnal örök legjobb barátnők voltak, szoros kötelékük napjai erősen meg vannak számlálva, mert Cox és Justin Theroux (a színésznő vőlegénye) nem jönnek ki jól. A férfi szerintük arra buzdítja Anistont, hogy hanyagolja a cimboraságot, ami nem esik nehezére, és Cox sem igényli már annyira a dolgot, mert az utóbbi években nemigen számíthatott barátnőjére. Szóval szorgalmazni neki sincs oka a dolgot.

Ahogy Lisa Kudrow sem siet vissza a hippigöncökhöz: a Phoebe-t alakító színésznő csilliárd helyen nyilatkozott arról, hogy bármit csinálhat már ebben az életben, ezzel az egy szereppel fogják azonosítani, és hát nem is téved. Azt is elmondta már, hogy ő amúgy nem annyira cuki és melegszívű, mint a karaktere, hiába látják még mindig ugyanolyannak, és mellesleg halálra idegesítette, amikor hülyének nézték ügyintézés közben, szintén Phoebe miatt. „A szőke haj buta-vicces, a vörös haj okos, szexi-vicces" – foglalta össze a szórakoztatóipari törvényszerűséget.

De nézhetünk egy férfit is: ott van például Matthew Perryt, aki a napokban az amerikai standokra kerülő People-ben vallotta be azt, amit mindenki tudott, nevezetesen, hogy végigitta és narkózta azokat az időket is, amikor Chandlerként elvileg nagyon jól ment a sora (huszonéves volt, és epizódonként egymillió dollárt kapott a sorozatért). 1997-ben volt egy jetski-balesete, amely után orvosa receptköteles fájdalomcsillapítót adott neki, ő meg bevette.

„Sokkal jobban éreztem magam tőle, mint egész addigi életemben bármikor. Nagy bajba kerültem a tablettákkal és az alkohollal, nem tudtam leállni. [...] A kivülállóknak úgy tűnhetett, mindenem megvolt. De igazából nagyon magányos voltam abban az időben, az alkoholizmusom miatt. Már a Jóbarátok előtt megvolt, de csak fokozódott." Sosem ment részegen dolgozni, de rettentően másnapos volt, és egy idő után addig romlott a helyzet, hogy már titkolni sem tudta. „Menthetetlenül önimádó voltam,csak magamra gondoltam, és amint ez megváltozott, az igazi boldogság és meghittség is beköszöntött az életembe." Most épp józan, és másokat is absztinenciára buzdít.  A stáb összeállásának viszont nem örülne. „Szörnyű lenne, ha rosszul sikerülne. Baromi jó volt, és ha most csinálnánk belőle egy szar filmet, az visszamenőleg is elrontaná" – mondta a DigitalSpynak idén.

David Schwimmerből (Ross) színházi színész lett, illetve rendező, emellett főleg animációs filmeket szinkronizál. Ettől még szorgalmazhatná a folytatást, de hát nem. Egy hete azt mondta: „nem hiszem, hogy lesz ilyen. Mindannyiunknak nagyon tetszett, ahogyan véget ért, és hát azt gondoltuk, minek maszatolnánk vele tovább, hagyjuk így. [...] Szakmailag és emberileg is továbbléptünk, és egysezrűen egyetlen értelmes indokunk sincs rá."

Matt Leblanc az egyetlen, aki saját spinoffot kapott a gárdából. Nagy reményekkel vágott neki, mérsékelt siker lett belőle, két évet ért meg (2004-2006.). Öt évig nem volt munkája (az IMDB szerint), majd az Episodes-ban kapott szerepet (magyarul Sikersorozat címmel adja az HBO Comedy), szóval ő alaposan kimaxolta a sorozatszínészséget, 2014-ig biztosan lesz elfoglaltsága.

Szóval hiába hihettük azt 2004-ben, hogy a sorozat főszereplői örökké A-listás sztárok lesznek menő filmszerepekkel, egyiküknek se jött össze úgy igazán. Hacsak nem gondolják úgy, hogy Jennifer Aniston maradandó nyomot hagyott a filmtörténetben, ami szívük joga.

Soha ne is legyen

Ön azért szeretné?

És úgy egyáltalán: még ha össze is állna a stáb, a hat főszereplő már mind a negyvenes éveiben jár. Rettentően bizarr lenne egy olyan élethelyzet, amiben negyvenes pajtások cimbiznek egymással két-három, szomszédos lakásban (ráadásul úgy hogy van köztük egy házaspár is), legalábbis mi nem tudunk elképzelni olyan szituációt, amelyben ez életszerű lehet. Szóval Matthew Perry hiába küszködött a könnyeivel az utolsó forgatási napon, és hiába reménykedik a rajongótábor egy folytatásban, vagy legalább egy filmben, ez valószínűleg nem fog megtörténni. És nem is baj.