Vajon milyen rangot kap Katalin hercegné és Vilmos herceg születendő gyereke? És azt a kérdést feltette már magának, hogy mi lehet Vilmos és Harry vezetékneve? Van nekik egyáltalán? Ki micsoda és miért a brit királyi családban? És mi köze a születendő gyerekhez Beyoncé és Jay-Z kislányának? Most mindenre megtudja majd a választ, utána pedig ön is azért fog imádkozni, hogy szüntessék már meg végre a királyságot Angliában.

Katalin hercegné napokon belül szülni fog, elvileg július 13-án, de azt még mindig nem tudni, hogy a születendő gyerek fiú vagy lány lesz, sőt állítólag még Vilmos és Katalin sem tudja. Az viszont már biztos, hogy hivatalosan Ő királyi fensége (név) Cambridge hercegének, vagy hercegnőjének kell majd szólítani. Vilmos ugyanis házassága óta már nem a Prince William of Wales (Vilmos, walesi herceg) címet viseli, hanem a Duke of Cambridge-et, így a születendő gyerek már Cambridge hercege vagy hercegnője lesz, aminek az összes cambridge-i lakos rettenetesen örül.

Ő királyi fensége, blablablabla...

Az angolok látszólag szeretik kacifántosan alakítani a dolgaikat, ugyanis míg a magyarban csupán egy szó létezik a hercegre, addig az angolban kettő: prince és duke. A prince nagyon egyszerű: az angol királyi családban az uralkodó gyerekei, illetve annak gyerekei viselik a prince (herceg), illetve princess (hercegnő) címet keresztnevük előtt. A duke viszont egy picit bonyolultabb, ugyanis az az öt angol főrendi rang legmagasabbja, amit csak adományozni lehet a királyi család tagjainak. Erzsébet királynő volt az, aki ezt a rangot adományozta esküvője napján Vilmosnak, akit azóta hivatalosan a következőképpen kell szólítani: Ő királyi fensége Vilmos Artúr Fülöp Lajos, Cambridge hercege, Strathearn grófja, Carrickfergus bárója, A Legnemesebb Térdszalagrend Királyi Lovagja.

Az valószínűleg mindenkinek feltűnt, hogy ebben a kilométer hosszú névben sehol nem látni egyetlen vezetéknevet sem, ami nem véletlen, ugyanis sem Vilmosnak, sem öccsének, Harrynek nincs vezetékneve. Ők ugyanis a királyi család hercegei, és minek nekik vezetéknév, úgyis mindenki csak a keresztnevükön szólítja őket. Persze későbbi katonai karrierjük során szükségük volt vezetéknévre, így családnévként az egyszerű Wales nevet dobták oda nekik. És hogy egy kicsit még jobban összezavarjuk a kedves olvasót, ha Vilmos apja, Károly egyszer király lesz, akkor Vilmos az apja után megkapja a walesi herceg címet, még akkor is, ha az elvileg már megvolt neki, és az egyszál pöcsben billiárdozó Harrynek is, ugyanis a trónörökös gyerekeinek is jár a walesi herceg cím, ám azt csak a keresztnevükkel együtt használhatják.

Nincs többé diszkriminatív trónutódlás

Na de kanyarodjunk vissza Katalin hercegné – illetve Ő királyi fensége, Cambridge hercegnéje, Strathearn grófnéja, Carrickfergus bárónéja – születendő gyerekére, aki akkor is lehet trónörökös, ha lány lesz, és lesznek még fiútestvérei, mivel januárban módosították a trónutódlásról szóló törvényt. Ezidáig ugyanis diszkriminatívnak mondható törvény volt érvényben a trónutódlásról, erre a legjobb példa pedig az, hogy Erzsébet királynő saját lánya, Anna hercegnő mindössze tizedik a trónörökösi sorban, akkor is, ha fiútestvérei fiatalabbak nála. Korábban Erzsébet is csak azért kerülhetett trónra, mert nem születtek fiú testvérei, a trónutódlási szabályok szerint pedig az elsőszülött hercegnő csak abban az esetben lehet Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója, ha nincsenek fiatalabb fiútestvérei.

Tudni kell azt is, hogy a születendő gyereket nem lehet csak simán Cambridge hercegének/hercegnőjének hívni a keresztneve nélkül, mint ahogy Vilmost sem lehetett simán csak walesi hercegnek hívni, ugyanis az a rang az apját illeti meg – írja a Fox News. Persze a köznyelv ezekre magasról tesz, hisz mi is csak simán vilmosozunk, vagy vilmoshercegezünk, sőt néhai anyjának nevét is rosszul szoktuk írni. Ugyanis Diana ugyanúgy hercegné volt, mint Katalin, nem pedig hercegnő – vagyis nem saját jogon, hanem férje révén kapta meg ezt a rangot –, mégis a mai napig szinte mindenki helytelenül hercegnőzi le Dianát.

Rokonságban Beyoncéval

A legizgalmasabb dolog azonban Katalin és Vilmos születendő gyerekével kapcsolatban nem a rangja, hanem az a nemrég kiderült tény, hogy a 23. unokatestvére lesz Beyoncé és Jay-Z közös kislányának, Blue Ivy Carternek, legalábbis a Mirrorban olvasható cikk szerint.

A Mirror által fekeresett brit családfakutató oldal (findmypast.co.uk) szerint a Cambridge-i hercegi pár elsőszülöttjének pedig nem Blue-Ivy lesz az egyetlen "celebrokona". Ugyanis azt is kiderítették, hogy 11. unokatestvérei lesznek Ben Affleck és Jennifer Garner gyerekei, illetve 27. unokatestvérei lesznek Brad Pitt és Angelina Jolie gyerekei. Sőt, úgy tudni, hogy Maggie Gyllenhaal – és így valószínűleg testvére, Jake Gyllenhaal is –, illetve Uma Thurman is rokonságban állnak a születendő gyerekkel, és így valószínűleg a szüleivel is, azon belül is inkább Vilmossal. Azt ugyanis már egy ideje kutatják, hogy milyen rokoni szálak fűzik a botrányoktól egyáltalán nem mentes brit királyi család tagjait Hollywood A-listás sztárjaihoz.

"Régóta tudni, hogy az USA és az Egyesült Királyság közt van egy úgynevezett különleges kapcsolat, azon belül is Hollywood elitje és a királyi család közt. A hollywoodi gyerekekhez a királyi családból a legközelebbi rokoni szálak Dianához vezetnek, ugyanis a néhai hercegné felmenői közül nagyon sokan az USA-ban telepedtek le" – mondta Debra Chatfield, a findmypast.co.uk egyik történésze. Nekünk pedig gyanús, hogy a nagyon sokadrangú rokoni szálakról az univerzum királynője, vagyis Beyoncé már korábban is tudott, hisz mi másért adott volna minikoronát lányára?