Megint lecsapott egy brit tudós! A módszereket nem közölték, de arra a népi hiedelemre talált tudományos magyarázatot, hogy zenére tanulni jó. Sőt nem csak jó, hanem kifejezetten hasznos is, mert jobban tudunk koncentrálni, és még okosabbak is leszünk tőle!

Egy brit tudós azt állítja, hogy bizonyos zenék hallgatásától kreatívabbak vagy koncentráltabbak  lehetnek a hallgatók - írja a tudományos témákban egyébként roppant jártas Daily Mail. Dr. Emma Gray ugyanis kitartó munkával felfedezte, hogy az 50 és 80 ütem per perc közötti zenék megkönnyíthetik a tanulást és az emlékezést. Ahogy a tudósnő elmondta, fontos az is, hogy jól válasszuk meg a témához a zenét, hogy minél jobban koncentrálhassunk. Az érzelmes dalok például (a cikkben Katy Perry Fireworkjét emelték ki) fokozhatják a kreativitást.

Dr. Emma Gray úgy hiszi, hogy azok, akik klasszikus zenét hallgatnak tanulás közben, jobban teljesítenek a matekos feladatoknál, ha pedig a feladatok javításához is zenét hallgatnak az emberek, akkor egyenesen okosabbak is lesznek. Dr. Gray egyébként egy Spotify nevű zeneszolgáltató bízta meg azzal, hogy vizsgálja a zene tanulásra gyakorolt hatását, úgyhogy az eredmények valamennyire maguktól érthetődőek. Ezzel nem azt mondjuk, hogy hülyeség az egész, csak hogy kétségtelenül viccesebb lett volna, ha azt fedezi fel, hogy a zene rossz.

Amíg a Katy Perry és hasonló zenék hallgatói kreatívabbak lesznek, a klasszikus zenére tanulók (itt Beethoven Für Elise szolgált példaként) tovább tudnak készülni, és több információt tudnak eltárolni. "A zenének pozitív hatásai vannak a tudatunkra, és ha a megfelelő típusú zenét hallgatjuk, akkor az növelheti a hatékonyságunkat" - mondta Dr. Gray. "A reál tárgyakhoz, mint a matek, a zenének nyugtatónak kell lennie, hogy segítse a koncentrációt, a kreativitást igénylőkhöz viszont olyan érzelemdús zenék kellenek, amilyeneket a tanuló éppen ki szeretne fejezni."