A lottósorsolás minden igényt kielégítő esztrádműsor, annyi bugyivillantással, amennyit kereskedelmi tévén sem látunk. Több és jobb az élő zene, rengeteg a szürreál, és ezt mind-mind közpénzből gyártja a Simicska-érdekeltségű Hung-Ister Zrt., amely mellesleg tavaly a legnagyobb tévés gyártócég volt.

Csak addig hangzott üres fenyegetésnek, hogy nem nézzük többé az X-Faktort, amíg nem találtunk alternatívát a szombat esti szórakoztató tévéműsorra. De ott jött szembe a tökéletes választás, ahol nem számítottunk rá: az m1-en, a Szerencseszombat formájában. Soha többé nem akarunk mást nézni, pontokba szedtük, miért – a teljes, iszonyú minőségű adást az alábbi képre kattintva tekintheti meg, de igyekeztünk kiemelni a lényeget. (A videó azért került a screenshot mögé, mert annyira fantasztikusan működik a tévés honlap, hogy a felvétel azonnal, magától elindul, nem állítható be, mekkora méretben, és a legjobban Explorer alatt fut. Mindez 2013-ban.) Az adás a szavazatok alapján 2,7-es nézői értékelést kapott, amelyben talán az alábbi jelenetnek is volt szerepe.

1. A műsorvezetők

A Szerencseszombatot Kiss Orsi és Harsányi Levente vezénylik. Míg Lilut kicsit sajnáljuk már, mert olyan kis kedves, elveszett léleknek tűnik a nagy színpadon, konstans lábvillantásra kényszerítve, addig a Vivás Kisóként megismert kolléganője igazából Harsányi untermanja, visszafogott ruhában. A műsor egyébként a Luxor-sorsolással kezdődik, miközben a gép válogat a szám-betű kombinációból, Kiss és Harsányi kedélyesen cseveg az időjárásról, olyan mondatokkal, mint „öt éven keresztül harminc fokban ünnepeltem a karácsonyt Bagdadban, X 38", mert közben az eredményeket is kell mondaniuk.

2. A zene

A műsorban élőben játszik a Gitano Live – ilyen az X-Faktorban nincs –, olyan finomságokat csempészve a műsorfolyamba, mint a sorsolás közben játszott Get Lucky-feldolgozás (4:49-nél). De nem ez számít produkciónak, hanem az előre felvett zenés bejátszások. November 9-én tíz percig kellett várni az elsőre, ez az Ezüstpatak zenekar volt, egy ránézésre bedugatlan elektromos hegedűvel. (A felvételről zenélést nem a malícia mondatja velünk. A beharangozóban azt mondják „ma este itt lesz velünk [a fellépők felsorolása]", ehhez képest úgy ugrál le-föl az élő felirat a képernyő bal felső sarkában, mint Tóth Gabi nyakig polcolt mellei az ellenműsorban.) A fellépőkkel egyébként nincs baj, a tévés esztrádműsorokban általában nem elvárás, hogy élőben zenéljenek vagy énekeljenek.

3. A ruhák

Azon felül, hogy a november 9-én fellépett Zséda vagy ikerterhes, vagy különösen szerencsétlen ember tervezett neki ruhát, nincs okunk panaszra. A táncoslányoknak mindig látszik a bugyija (35:43-kor jön az első komolyabb villantás), a kiválasztott öltözetek nem stílustalanabbak vagy prosztóbbak, mint a kereskedelmi tévékben, bár a végjátékban tangában riszáló lány kicsit soknak tűnt így elsőre. 36:58-kor akkora tárogatást látni, mint még soha, kicsit zavarba is jöttünk.

4. A tánckar és a szürreál

Tavaly nagyon sokat röhögtünk azon, hogy az X-Faktor énekeseit hogyan táncolják körbe élőben. Itt a táncosok – Fortuna tánckar, meggyőződésünk, hogy nem ők azok – külön produkálnak, egy másik színpadon, tehát a nem élőben éneklő előadók mögé kivetítik a még korábban felvett mozgásművésznőket. A fantasztikus megoldás teljesen értelmezhetetlen látványt eredményez: 17:49-nél flitteres dresszes lányok képtelenek egyszerre táncolni, 18:20-nál magas fiúk kombinálják csűrdöngöléssel a hiphopot, 35:27-nél fetrengve vetődik a táncművésznő (amit sikerült olyan bénán vágni, hogy hídbanterpesztés közben még látszik ő maga, és az éneklő Kökény Attila is).

Az ostoba vágások és kameramozgások miatt nehéz megfejteni, hogy pontosan mi történik a táncosnőkkel. Először úgy raktuk össze a történetet, hogy megeszik egymást, mert amint egyikük a színpadra lép, a többi eltűnik, de szerencsére végül mind előkerültek. De hogy a 37. percben mi az úristenért fetreng mindenki a földön, azt még mindig nem értjük.

5. Ledfal

Na ebben nehéz dönteni. Az X-Faktorban mindenki ledfal mögül jön ki, és a produciók közben is folyamatosan animálnak oda valamit. A Szerencseszombat szintén tele van ilyesmivel, de sokkal kisebbek, viszont baromira csillognak, igaz, ha mutatnak valamit a csillogáson kívül, azok az előre felvett táncos jelenetek.

6. Időhúzás

Ennek azért a Szerencseszombat is mestere, de persze nem annyira, mint amikor az X-Faktoros továbbjutás a kérdés, és Lilu néhány nevet húsz perc alatt mond ki. Íme, az időzítés

  • 27:18-nál kihúzzák az első nyerőszámot, a műsorvezetők a feltalálók világnapjáról elmélkednek;
  • 29:16-nál jön a második szám, majd Zséda dalol felvételről, duettet énekelve effektezett önmagával;
  • 34:10-nál kiderül, mi a harmadik nyerőszám, majd Kökény Attila énekel, a háttérben táncosok eszetlenül villantanak;
  • 38:54: a negyedik nyerőszám is megvan, majd jön a Compact Disco, felvételről;
  • 44:25: kihúzzák az ötödik nyerőszámot.

Tehát nettó ötven perc műsorból 17 perc alatt húznak ki öt számot.

7. Pénzügyek

A Szerencseszombatban hálistennek nincs sms-tarhálás, és bazi hosszú reklámszünet, illetve szponzorált minivideók. Ennek oka, hogy mindez közpénzből készül. Szerencsére profikra bízták: Az MTV megrendelésére, az MTVA megbízásából a Hung-Ister Zrt. gyártja a műsort. A Simicska-érdekeltségű cég tavaly a legnagyobb tévés műsorbeszállító.

8. Lezárás

Míg az X-Faktorban azt nézhetjük, ahogy az egyre szétfolyó sminkű versenyzők és mentoraik egymást ölelgetik Mika Happy Ending című dalára, a Szerencseszombat készítői a legnagyobb trollok: az ötöslottó főnyereményét a múlt héten sem megnyert lakosságtól Britney Spears Work Bitch (dolgozz, szuka!) című dalával búcsúznak. Szambázó mozgásművésznővel, a már emlegetett tangás fenékrázónővel, és az időközben mellényt kapott néptáncos fiúkkal.

Ön mit néz az X-Faktor helyett? Mondja meg Facebookon! Van jobb a szürreális Szerencseszombatnál?

Kövessen minket a Facebookon is!