Nehéz gyerekkora volt Dennis Rodmannek, de a kicikizett fekete srác megmutatta mindenkinek. Kiderült, a kosárlabdához tehetsége van, de az élethez annyi, amennyi pont a túléléshez elég. Rodman képes volt ittasan rádióinterjút adni, kosármeccs alatt operatőrt rúgdosni, haverkodni a világ egyik legundorítóbb diktátorával, miközben folyton elvonón van, és felváltva ír gyerekkönyvet és prezentál saját vodkamárkát. Következzenek Rodman életének sarokkövei, avagy így lett egy méretes pöcs egy nagy tehetségből.

A történelem nagy alakjai közé akar bevonulni az utóbbi időszakban Dennis Rodman, a nem tisztességben megőszült egykori kosaras. Mindent megtesz, hogy Észak-Koreát és az USA-t közelebb hozza a kosárlabdán keresztül, még a világ egyik legtetűbb diktátorával, Kim Dzsong Unnal is lepacsizott. Legújabb őrülete mellett a Féregnek is nevezett exsportoló elég sok mindent csinált már életében, ami bizonyítja, hogy egy bukást bukásra halmozó szaralak.

Az NBA férge

1986-tól 2006-ig kosárlabdázott, 2000-ig ráadásul az elitligában, az NBA-ben játszott – olvasható az életrajzában. Sokáig egy csapat sem tűrte meg, sűrűn változtatta a klubokat, a legnagyobb sikerek mégis a Michael Jordan fémjelezte Chicago Bullshoz kötik, de a Detroit Pistons is hálás neki, vissza is vonultatták a 10-es mezét. Kosaraskarrierje az egyetlen, ami sikeresnek mondható, ötszörös NBA-bajnok lett, kétszer bekerült az NBA All Star-csapatába, és 1990-91-ben is az év legjobb védekező játékosának választották. Persze ismert focistákhoz hasonlóan neki is sikerült érdekes helyeken levezetni, 2005-ben egy finn csapat színeiben is játszott. Rodman egyértelműen a kosárlabdának köszönhette hírnevét, amiben persze segített extravagáns kinézete (festett haj, tetoválások, piercingek). Mondjuk azok után, hogy honlapján lévő életrajza szerint ő volt mindig a megvert csicskagyerek, talán nem csoda a lázadása.

A frizura

Rodman 1993-ban került a San Antonio Spurshöz, ekkor kezdte el színesre festetni a haját. Összehaverkodott David Chapa fodrásszal, aki háromórás eljárásokkal csinálta meg a haját. Addig kínozta peroxiddal Rodman fejbőrét, amíg fehér nem lett a haja. Ezt azután könnyű munka volt beszínezni. Ezzel Rodman el is nyerte máig tartó külsejét és frizuráját, azonban az eljárás kemény kopaszodással járhat előbb-utóbb. Rodman a honlapja szerint erre annyit reagált, hogy akkor majd jól teletetováltatja a koponyáját.

Nőügyek

Egy fotózáson találkozott Madonna és Rodman, és rögtön elkezdtek kokettálni. A bulvárlapok hónapokon át a kapcsolatukkal voltak tele, Madonna kétségkívül nagy skalp volt a lepattanókirálynak. Jack Haley, Rodman csapattársa szerint az énekesnő halálosan szerelmes volt, feleségül akart menni hozzá, és gyereket akart tőle. Madonna annyira össze akart forrni Rodmannel, hogy ez neki nem tetszett, és ennek óhatatlanul szakítás lett a vége. 1998-ban Carmen Electrával jött össze, ekkor már nem ódzkodott a házasságtól, ami a következő évben válással ért véget. Rodman 1999-től egészen 2012-ig szenvedett Michelle Moyerrel, akitől két gyereke is született, de folyamatosak voltak a balhéik. Az LA Times válásukkor már arról cikkezett, Rodman több mint 860 ezer dollár (192 millió forint) gyerektartással lógott, börtön fenyegette.

Balhék

Rodman keményen kezdte karrierjét, egy ideig a dallasi reptéren melózott, ahol egyik nap meglovasított 12 karórát. Végül megúszta az ügyet, mert megmutatta a rendőröknek a rejtekhelyet. Ekkor dobta ki az anyja otthonról. Persze az említett kosárlabda kihúzta a csávából, de ő nem tisztelte a játékot. Amikor már a Bullsban játszott, egyszer egy bírót ütött le (két hét eltiltás), egyszer pedig egy operatőrt rúgott fel (11 meccs eltiltás). 1999-ben Carmen Electrával volt egy bírsággal végződő kakaskodásuk, egy másik csaját is bántalmazta, és ittasan is vezetett később. 2007-ben pedig egy pincérnő fenekére sózott rá, zaklatással vádolták. A szesz is komoly gondokat okozott Rodmannek, ahogy most is, többször megjárta a rehabot, főleg az utóbbi években. A legjobb persze az volt, amikor becsípve adott rádióinterjút, miközben épp egy nővel hetyegett.

Filmek

Az Oscar-díjtól mindig stabilan távol volt a nem túl erős színészi képességekkel rendelkező Rodman. Kisebb szerepeket már 1997-ben is kapott, zömmel magát alakította, de ebben az évben jött ki A Filmje, a Jean-Claude Van Damme-mal közös Nyerő páros. Itt Yazt, a fegyverneppert alakította, a film az Imdb-n 4,6/10-es értékelést kapott, de a trash akciófilmek egyik alapműve lett. 1999-ben egy még szarabb filmet, a 2,4-re értékelt A Féreg akcióba lépet építették rá, itt épp egy fegyvernepper ellen küzdött. A tré filmek után a 2000-es években már alig akadt szerepe.

Kosárdiplomácia

A legutóbbi és leglátványosabb akciója az általa kosárlabda-diplomáciának nevezett észak-koreai látogatássorozat volt. Ezzel az 1970-es évek kínai-amerikai közeledésére, az ún. pingpong-diplomáciára utalt. Rodman célja az volt, hogy közelebb hozza a kosárrajongó Kim Dzsong Un észak-koreai vezért az Egyesült Államokhoz, a sporton keresztül párbeszédet indítson az ellenségek (és hivatalosan máig háborús ellenfelek) között. "Az egyik első dolog, amit észre lehet venni nála, hogy mindig van alkohol a kezében. Az észak-koreai út alatt úgy tűnt, mintha végig ittas lett volna – még a kosárlabdameccs alatt is" – mondta az Origónak John Milton üzletember, aki korábban a küldöttség része volt. Ez alapján úgy tűnhet, a nemrég a rehabra menekült Rodman az üvegen keresztül látta a megoldást, a meccsek szervezésén felül nem nagyon tudta közelebb hozni a két országot. Észak-koreai fiaskója legemlékezetesebb jelenete persze mindig az lesz, amikor artikulálatlanul üvölteni kezdett a CNN riporterével, élő adásban (4:50-től látható itt lent, aztán illik megnézni a paródiáját is).

Marketing

Önmaga felépítését viszont nem szúrta el ennyire. A honlapján is látható, hogy mennyi mindenbe belefogott már: lehet kapni 1:6 arányú rodmanes akciófigurát, saját vodkamárkát dobott piacra, gyerekkönyvet írt, sőt még a kilencvenes években megjelent önéletrajza 20 hetet töltött a New York Times bestsellerlistáján (ebben közölte, régi vágya, hogy nő legyen).