Mondják, mindennek lehet parancsolni, csak a szívnek nem. Senki nem forgatja fel szánt szándékkal az életét azzal, hogy valaki olyanba szeret bele, akibe nem kellene, vagy választ magának olyan párt, akihez rokoni szálak fűzik. A külföldi sztárok között számos példát találunk, akik éppen a családjukon belül keresték a szerelmet.

Régebben majdhogynem természetesnek számított, amikor valaki az unokatestvérével kötött házasságot, mivel ez a családjuknak vagyoni biztonságot nyújtott. A királyi családoknál évszázadokon át az volt a szokás, hogy a vérvonal tisztasága érdekében a rokonok egymással léptek frigyre, ez azonban súlyos betegségeket eredményezett. A családon belüli kapcsolatokból született utódok ugyanis gyakran értelmi vagy fizikai fogyatékossággal jöttek világra. A közeli rokonnal való házasságkötés ma már megbotránkoztatja az embereket: a társadalom helytelennek tartja az ilyesmit.

Edgar Allan Poe

A detektívregény „feltalálójának” és a romantika korának egyik legfontosabb szerzőjének tartott amerikai költő, Edgar allan Poe A holló című vers megírásának időszakában, vagyis 1845 környékén meglehetősen népszerű volt a hölgyek körében. A misztikus, hátborzongató történetei révén ismert Poe azonban mégsem a „rajongói” közül választott magának párt. Akkor ugyanis, amikor 20 éves korában, édesanyja halálát követően Baltimorba költözött a nagynénjéhez, megismerkedett az akkor 7 éves unokahúgával, Virginia Eliza Clemm-mel, akibe menthetetlenül beleszeretett. Életüket hat évvel később kötötték össze. 

Albert Einstein

A Nobel-díjas fizikus, Albert Einstein igen viharos szerelmi életet tudhatott magáénak. Első felesége a Magyarországon született Mileva Maric volt; szerelmük gyümölcseként három gyermekük született. A nőnek nem volt könnyű élete a tudós mellett, depresszióval küzdött. Kapcsolatuk később azért is futott zátonyra, mert Einstein egyre jobb viszonyt kezdett el ápolni anyai ágon első-, apai ágon másodfokú unokatestvérével, Elsa Löwenthallal. A zseniális elméjű fizikus végül 1919 februájában vált el Mileva Marictól, s még az év júniusában összekötötte életét unokatestvérével, Löwenthallal. Közös gyermekük nem született.

Morgan Freeman

Az Oscar-díjas amerikai színész, Morgan Freeman megdöbbentő titkáról 2009 júniusában a National Enquirer rántotta le a leplet. A lap tudomására jutott, hogy Freeman a legnagyobb titokban, közel egy évtizeden folytatott viszonyt unokájával, E'Dena Hinesszal. Hines valójában a színész első feleségének, Jeanette Adair Bradshawnak az unokája, akit második feleségével, Myrna Colley-Lee-vel együtt nevelt fel, ezért vérfertőzésről nincs szó. 

A híresztelések szerint a színész második válása Hines miatt következett be.

„Amikor még tizenéves volt, ő és Morgan egy barátjuknál vacsoráztak egy este. Mindketten sokat ittak, és amikor hazaértek, Morgan megpróbált lefeküdni vele” – nyilatkozta korábban a család egyik közeli ismerőse.

Angelina Jolie

Az Oscar-díjas színésznő, Angelina Jolie évtizedek óta a nyilvánosság előtt éli életét, szinte mindenki ismeri családjának történetét. Bár napjainkban egy elegáns, nagycsaládos nő, aki rendezőként és a fejlődő világ problémáinak állhatatos szócsöveként is helytáll, volt idő, amikor mindenbe belement, a legvadabb dolgokat is kipróbálta. Az például sokak emlékezetébe beleégett, amikor 2000-ben forró csókot váltott testvérével, James Havennel. Nem csupán egy szájrapusziról volt szó, hanem egy hosszú, nyelves csókról, melyre egyébként éppen az Oscar-gálán került sor, ahová a testvérek együtt érkeztek és ahol Jolie-t a legjobb női mellékszereplőnek járó díjjal jutalmazták. A színésznő mondhatni szerelmet vallott testvérének köszönőbeszédében.

Egy másik alkalommal a lesifotósok is megörökítették a testvérpárt, amint forró csókot váltottak egymással. Családjuk közeli ismerősei ekkor kezdték el azt híresztelni, hogy a színésznő tinédzserként testi szerelemben élt a bátyjával.

Kevin Bacon

Kevin Bacon és felesége, Kyra Sedgwick több mint huszonöt évnyi házasság után döbbent rá arra, hogy szegről végről rokonok. A színész és neje, akik életüket 1988-ban kötötték össze, a Finding Your Roots című családfakutatós tévéshow révén jöttek rá arra, hogy távoli unokatestvérek. Pontosabban kilencedunokatestvérek. A műsorban ugyanis a vendégek nemzetségét követték nyomon.

Woody Allen

Nagy családi botrány Woody Allen nevéhez is köthető. A színész-rendezőről szinte mindenki tudja, hogy feleségül vette  egykori élettársa, Mia Farrow örökbefogadott lányát, Soon-Yi Prevint, akivel több mint két évtizede egy párt alkotnak. Soon-Yi Previn csupán középiskolás volt, amikor közel került Allenhez. Viszonyukat az buktatta le, hogy Farrow megtalálta a lány meztelen képeit a kandallópárkányon. Kapcsolatuk a szó szoros értelmében nem vérfertőzés, mégis fontos jelenésük van ebben az összeállításban.

(femcafé.hu, life.hu, Éva magazin, Femina)

(Borítókép: Angelina Jolie és testvére, James Haven. Fotó: Jamie McCarthy/WireImage for People Magazin)