Zenéje mellett nomád életviteléről, valamint a természet és a spiritualitás iránti rajongásáról ismert a leginkább Varga Viktor. A Csillag születik című műsor egykori felfedezettje egy jó ideje a természet lágy ölén, egy jurtában él, kedvesével, Lilivel pedig előszeretettel fedezi fel Pilis csodáit.

Varga Viktort nemrég snowboardozni láthattuk Ausztriában, előtte a jurtájában vezette körbe virtuálisan a követőit, tavaly év végén szerepelt a TV2Párharccímű vetélkedőjében , a nyáron pedig a meztelenkedéséről szóltak a hírek az Ozora Fesztiválon. Az énekes láthatóan két kanállal falja az életet, miközben bőven jut ideje kiélvezni a természet közelségét. Legutóbb a Ripost kereste meg őt, hogy a hogy- és hollétéről érdeklődjön, ugyanis Varga már egy hete nem hallatott magáról. Mint azt a lapnak elárulta:

farkaskodni voltak Lilivel.

„Nekem szükségem van arra, hogy [...] közel érezzem magam a természethez. Rengeteg felfedezésre váró hely van idehaza, melyeket én mind szeretnék bejárni. Ha elindulok, mindig van nálam kötél és ha találok egy barlangot, biztos isten, hogy bemászok és megnézem magamnak. Nincs bennem félelemérzet, ami talán egy kicsit baj lehet, de ez van. Imádok erdőkben kószálni! Ilyenkor viszek magammal hálózsákot és többnyire az éjszakát is a szabadban töltöm. Hallgatom az erdő neszeit, kikapcsolom a világot és eggyé válok a természettel. Telefon azért van nálam, de térerő többnyire nincs” – magyarázta Varga Viktor, akinek szerelme osztozik vele a természetjárás szeretetében.

„Igyekszem mindig egy kis csavart belevinni a kirándulásokba. A Rám-szakadéknál például sokszor jártam, hiszen itt élünk a Pilis lábánál, de még sosem másztam meg kétszer ugyanúgy a meredélyeket. Vagy a kiindulási ponton változtatok, vagy mondjuk éjfélkor indulok neki lámpa nélkül. Legutóbb mezítláb a patakból indultam el a csúcsra. Azt hiszem, hogy nekem és ennek a tájnak dolgunk van egymással. Talán belebotlok majd Attila sírjába, hiszen a fáma szerint itt esett el, vagy legalábbis valahol itt vannak a maradványai” – mutatott rá Varga Viktor. 

Attila sírhelye

Attila sírhelye Attila hun fejedelem sírjának hollétét szinte az összes Tisza-parti település magáénak érzi, ugyanis temetkezésének pontos helyszíne a mai napig ismert, arra vonatkozóan csak találgatások vannak. A legenda szerint a hun királyt a Tisza elterelésével temették el, miután – az egyik verzió szerint – germán felesége, Kimhilda mérgett csepegtetett a fülébe 453-ban. A hódító fejedelem testét a táltos utasítására „a napkirály hajfonatába, a hold mosolyába és az éjfél szempillantásába”, vagyis egy arany-, egy ezüst- és egy vaskoporsóba helyezték. Ez az adat azonban könnyen adódhat a 6. században élt Jordanes itáliai történetíró szövegének félrefordításából: a szövegbe a latin „coperculum” (koporsó) szó kerülhetett bele az eredeti „ferculum” (szemfedő) helyett, vagyis Attilát valójában hármas szemfedővel helyezhették végső nyugalomra feltételezhetően Sicambria nevű várának közelében. A híres csongrádi régész, Tari László régészeti és levéltári anyagokra hivatkozva azt feltételezte, hogy Sicambria Csongrád környékén állhatott a Várhát­nál. A csongrádi halászok mind a mai napig azt vallják, hogy ők a hun uralkodó sírjának őrzői. 

(Borítókép: Varga Viktor. Fotó: Velvet)