Sokan úgy vélik, most van élete legjobb formájában az Exatlon Hungary korábbi versenyzője, Szabó Franciska. Nincs csodaszer: az U23-as Európa-bajnok dzsúdós kőkemény munkával érte el a kívánt eredményt, ám nem csupán az edzésekre, hanem az étkezésre is nagy hangsúlyt fektet. Az Egyesült Államokban élő egykori exatlonos, aki a kinti versenyeken Sheena Bathory művésznéven szerepel, a Velvetnek többek között azt is elárulta, mit érdemes enni edzés előtt és után, hogy látványos változást érjünk el.

Az Instagramodon több ízben is hírt adtál arról, hogy Las Vegasból Floridába költöztél a pároddal néhány napja. Mi volt az oka a költözésnek?

A párommal megelégeltük a Las Vegas-i életet. Floridában sokkal kedvezőbb az éghajlat és a környezet. Nagyon hiányzott, hogy a szabadban sportoljak, amit Vegasban nagyon nehéz volt kivitelezni a forróság vagy az allergia miatt, amitől a legtöbb ember folyamatosan szenved.

Januárban sokan váltanak életmódot és kezdenek edzeni. Neked van újévi fogadalmad?

Én az év szinte minden egyes napján keményen edzek, mindig az aktuális helyzetem és a környezet határozza meg, hogy szükséges-e valamin változtatnom, amihez nem kell megvárni az új évet. Szeretek egész évben produktív lenni, most azonban az év eleje úgy esett, hogy picit vissza kell fogjam magam, úgyhogy jelenleg napi egy edzésem van, ezt pár hét múlva fogom emelni 2-3-ra. Amerikában nem tudhatja az ember, mikor kopogtat be hozzá egy új lehetőség, ezért próbálom a legprofibban élni a mindennapjaimat, hogy bármikor érkezzen, én már készen álljak. Ezzel a hozzáállással jobban is vonzom a megkereséseket. Idén a Power Slap (a világ vezető MMA-, vagyis kevert harcművészeti szervezete által útjára indított pofozóbajnokság – a szerk.) ligánál kell elsődlegesen helytállnom. Februárban lesz a következő pankrációs fellépésem, nyár elején pedig kevert harcművészetekben fogok ringbe szállni. Mindemellett edzősködöm is.

A pároddal szoktál együtt edzeni? Mennyire hajt, motivál téged?

Igen, nagyon szeretünk együtt edzeni. Hatalmas a tudása, folyton figyelemmel kíséri az egészségi állapotomat, állóképességemet, hogy minél produktívabb tudjak lenni az edzéseken és a hétköznapokban. Úgy érzem, az az egyik fő célja, hogy segítsen minden álmomat megvalósítani. Hisz bennem és visz előre, amennyire csak tud, ez pedig különösen motivál engem, mert nem akarok csalódást okozni neki. Szeretném, hogy büszke legyen rám, mert a mostantól érkező sikereim az ő sikerei is lesznek!

Meglátásod szerint melyek az eredményes edzés aranyszabályai? Mi kell ahhoz, hogy valaki látványos változást érhessen el rövid időn belül?

Arany szabály: légy türelmes és ne siettess semmit. A testünk mindenre emlékezni fog. El lehet érni látványos változást hirtelen, de ilyenkor számolni kell azzal, hogy később fizetni fog érte az ember. Tapasztalatból mondom. Egészség csak egy van és az a legfontosabb! Látványos változáshoz megfelelő étkezés, mozgás és pihenés kell, nem fog működni egyik a másik nélkül.

Edzés előtt mennyi idővel érdemes enni és mit?

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen a pozitív sportteljesítményhez, de minden embernek más-más igényei vannak a táplálkozás terén. Én az MMA-edzés előtt 2-3 órával próbálok sovány fehérjét, szénhidrátot és egészséges zsírt enni. Például 110 gramm csirke- vagy pulykamell, 150 gramm fehér rizs, 20 gramm bio kókuszolaj, negyed teáskanál tengeri só. 20 perccel edzés előtt 1 evőkanál méz, 20 gramm mogyoróvaj, negyed teáskanál tengeri só és fél liter víz.

Mely tápanyagok miben segítenek?

A szénhidrátok támogatják az edzésünket az izomszövet „glikogén” biztosításával. Ez nagyon fontos a teljesítmény és az állóképesség szempontjából. Az egészséges zsírok másodlagos tüzelőanyagot biztosítanak az izmoknak, de az agynak is. A zsírok az egészséges vércukor- és hormonszintet is fenntartják. A fehérje szükséges a fehérjeszintézishez, hogy az izmok regenerálódjanak és megerősödjenek.

Hogyan néz ki egy edzés utáni tökéletes étkezés?

Az edzés utáni egy kritikus időszak a test táplálására, mivel ez egy kimerült állapot. A feldolgozott vagy gyorsételeket kerülném. A minőség a kulcs! Gyors fehérjeforrást ajánlok, például kiváló minőségű tejsavófehérje-izolátumot és gyorsan emészthető szénhidrátot, például karbolint vagy ciklikus dextrint néhány gyümölccsel, például banánnal és bogyókkal, mint az áfonya vagy a szeder. Edzés után azonnal igyunk egy protein shake-et, mert annak feldolgozásához nagyon kevés energiát vesz igénybe a szervezet és hamarabb megkezdődik a helyreállítási folyamat. 60-90 perccel a turmixot követően elfogyasztom a következő étkezésemet, például 140 gramm lazacot, 85 gramm burgonyát és más zöldségeket. A legjobb ételek azok, amelyek a tested számára hasznosak! Általánosságban elmondható, hogy ez lehet csirke, pulyka, steak, lazac, fehér hal. Szénhidrátokból például barna vagy fehér rizs, burgonya, rizskrém és néha tészta. Zsírok közül például az avokádó, kókuszolaj, földimogyoró- és mandulavaj, olívaolaj, illetve MCT olaj.

Sokan esküsznek arra, hogy éhgyomorra a legjobb edzeni, és ilyenkor égeti a legtöbb kalóriát a test. Egyetértesz ezzel?

A céltól függ. A kardiómat szívesebben csinálom koplalva, mivel sokkal hatékonyabb a zsírégetésben. MMA vagy súlyokkal való edzés előtt azonban erősen javaslom a mozgás előtti étkezést, mert az felpörgeti az edzést és növeli a teljesítményt. Ezekkel az edzésekkel az elsődleges cél nem a zsírégetés. A délelőtti kardió ugyanakkor egy nagyszerű zsírégető eszköz.

Mennyire vagy elégedett az alakoddal? Sokak szerint most vagy életed legjobb formájában.

A tavalyi évben az alakom volt az elsődleges cél, mivel fitneszversenyre készültem, idén pedig az egészség, erő és állóképesség, ami mind formaváltozással jár. Izmot is kell égetnem, ahhoz hogy le tudjak fogyni az adott súlycsoportba MMA-ban, ami esetleg egy még nőiesebb külsőt eredményezhet a jövőben. Én mindegyik formámat szerettem az Exatlont kivéve!

(Borítókép: Szabó Franciska az Exatlon Hungary Bajnokaként. Fotó: TV2)