A Velveten is értesülhet a TV2 Celebszemle rovatának legfrissebb híreiről.

Barta Sylvia

Megrendítő őszinteséggel vallott első gyermeke elvesztéséről Barta Sylvia. Bár a vetélés húsz évvel ezelőtt történt, a TV2 időjósa nem tud úgy beszélni a történtekről, hogy ne csukoljon el a hangja. Mint mesélte, a férjével 2003 tavaszán izgatottan készültek az ultrahangvizsgálatra, ám jó hírek helyett azzal kellett szembesülniük, hogy a kicsinek nincs szívhangja.

„Egyszer csak mondta, hogy hát, itt nagy baj van. Ott megdermedt, egyszerűen megfagyott a levegő körülöttünk. Igazság szerint úgy éreztem, mintha egy szikla nehezedett volna a mellkasomra ahogy feküdtem az ultrahang vizsgálóban az ágyon. Az orvos azt is mondta, hogy ennek a babának nem ver a szíve, nincsen szívhangja. Ez a baba már nem él” – emlékezett vissza Barta, aki a trauma után visszavonult és megpróbált csak a családra koncentrálni. Pár hónappal később újra teherbe esett, és életet adott első kislányának, majd két évvel később a másodiknak.

Suhajda Szilárd

A TV2 Mokka című műsorának ma reggeli adásában dr. Farkas Kitti aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos beszélt arról, mi zajlott le Suhajda Szilárd hegymászó szervezetében az utolsó órákban. Mint ismert, továbbra is beszédtéma az expedíciós hegymászó tragédiája, aki első magyarként próbálta meg elérni a Mount Everest 8848 méteres csúcsát oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül. Feltehetően azért nem találták meg, mert az „agyi ödéma következményeként koordinálatlan mozgásokat végzett, és lehet, hogy pont az ellenkező irányba indult el, nem vissza a Hillary-lépcső felé, vagy a borda felé, ami a csúcsra vezet, hanem valamelyik szakadékrészre, lejtőrészre, és lezuhant”. Kiemelték, hogy már a K2 megmászása is egy emberfeletti teljesítmény volt.

„Azt tudnunk kell, hogy a szervezetünk legjobban tengerszint magasságán működik, körülbelül egy atmoszférán, nyomáson. Ez az a nyomás, ami elég ahhoz, hogy a tüdőnkben a kis alveolusokba megfelelő oxigén koncentráció kerüljön. Ahogy emelkedik tengerszint felett a magasság, ritkul a levegő, tehát az oxigén mennyisége egy adott térfogatú levegőben kevesebb és alacsonyabb nyomású. Természetesen a szervezetünk mint minden extrém helyzetre próbál kompenzálással válaszolni, megemeli a szívritmusunkat, megemeli a légzésszámunkat, tágulnak az erek. Viszont ennek a kompenzációs lehetőségnek akut helyzetben van egy határa... Egy ilyen akut helyzetben, pláne a halálzónában – tehát 8000 méternél, azt, hogy valaki ezt oxigén palack nélkül csinálja meg, az maga a csoda!” – magyarázta a szakértő, aki arról is beszélt, fel lehet-e épülni az oxigénhiányos állapotból. 

„Az agyszövet az, amely az oxigénhiányra nagyon érzékeny, mert ha anoxia éri őt – azaz teljes oxigénhiány – akkor az idegsejtek nem képesek pótlódni. Úgyhogy igazából az agy túlélési ideje az, ami meghatározza azt, hogy egy ilyen oxigénhiányos állapotból fel tud-e épülni valaki.”

Párharc

Különös véleményt fogalmazott meg Mischinger Péterről DR BRS, azaz Béres Attila a TV2 Párharc című műsorában. Míg párjaik a konyhában tüsténkedtek, addig a lemezlovas és az Exatlon Hungary korábbi játékosa a jakuzziban intim témákat vitattak meg. Miután DR BRS megvallotta saját kalandjait, Mischingerre terelte a szót, s minden pironkodás nélkül azt mondta:

„Szerintem ti egy kicsit aberráltak vagytok. Mármint a szó pozitív értelmében. Rád nézek és egy kéjencet látok. Tuti, hogy valami szex dologban variáltok ti... Jól érzem?” – vetette fel a kérdést a zenész, akit Mischinger biztosított arról, hogy nem jellemző rájuk semmi ilyesmi, habár beismerte: egyszer már volt swinger klubban.

(Borítókép: Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja útban az Everest alaptábor felé a nepáli Namche Bazaarban 2017. április 1-jén. Fotó: MTI/Mohai Balázs)