A néhai brit uralkodó 1995-ben írt levelet Dianának, ami annyira kiborította a hercegnőt, hogy végül felbontotta a házasságát.

Diana és a jelenlegi brit uralkodó, III. Károly 1981-ben keltek egybe. Nem sokkal később már a teljes angol sajtó rászállt az újdonsült hercegnőre, akinek ekkor még teljesen ismeretlen volt az ilyesfajta rivaldafény. 

Az álompár kapcsolata végül drámai fordulatot vett, amikor kiderült, hogy Károly végig hűtlen volt nejéhez a házasságuk alatt, és Diana is bevallott néhány légyottot. 

Az egykori szerelmesek úgy döntöttek, hogy gyermekeik érdekében nem válnak el hivatalosan. Noha már 1992-ben szakítottak, kapcsolatukat csak 1996-ban zárták le hivatalosan. A válásban nem kis szerepe volt II. Erzsébetnek, akinek egyáltalán nem tetszett, hogy ekkora feszültség és ellentmondás feszül a királyi családban. Miután 1995-ben megjelent Diana botrányos Panorama-interjúja Martin Bashirrel, amelyben a hercegné őszintén vallott saját, valamint férje hűtlenségéről a királynő levelet küldött Dianának. 

II. Erzsébet egy hivatalos, kézzel írott levélben tette világossá, hogy Károly és Diana kénytelen lesz elválni, ahogyan azt a szokások is megkövetelik.

Minderre azért volt szükség, mert az említett interjú és az, hogy még mindig házasok voltak rendkívül rossz fényt vetett a leendő uralkodóra. 

Konzultáltam Canterbury érsekével és a miniszterelnökkel, valamint természetesen Károllyal is, és úgy döntöttünk, hogy a probléma legjobb megoldása a válás

– írta Erzsébet. A levél azért dühítette leginkább Dianát, mert úgy érezte, hogy még a válásába sincs beleszólása. 

Diana egy évvel később elhunyt, miután több tucat paparazzo követte az autóját, amely karambolózott. Sokan a mai napig a királyi családot okolják és több összeesküvés-elmélet is született már. 

(femcafe)

(Borítókép: Károly, Diana és II. Erzsébet. Fotó: Bettmann/Getty)