Szombaton a Hamász, a palesztin iszlamista csoport az utóbbi évek egyik legjelentősebb támadását indította Izrael ellen. A támadás világszerte reakciókat váltott ki, többek között hazai és nemzetközi hírességek is elmondták véleményüket a háborúról.

A Hamász legutóbbi  támadása a legkülönfélébb reakciókat váltotta ki a világ minden tájáról. Míg sok nemzet szolidaritást vállal Izraellel és elítéli a támadásokat, mások önmérsékletre és a folyamatban lévő konfliktus békés megoldására szólítanak fel. Nézzük most, hogy a hazai és nemzetközi hírességek hogyan reagáltak a támadásra!

Gal Gadot

A Wonder Woment játszó színésznő nyilvánosan is kiállt hazája mellett, miután a hétvégén a Hamász terrorszervezet támadást indított Izrael ellen, amire az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a Gázai övezetre mért légitámadással reagáltak. Arról is beszámoltunk, hogy mivel Gal Gadot 16 évvel ezelőtt szolgált az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kötelékében, ezért megindult a találgatás, vajon behívják-e a színésznőt harcolni az izraeli hadseregbe.

Én kiállok Izrael mellett, neked is ezt kéne tenned!

– üzente Instagram-oldalán Gadot.

Steiner Kristóf

Egy Dzsungel könyve-idézettel kezdi legfrissebb Facebook-posztját Steiner Kristóf, aki évekig élt Izraelben:

Meg fogjátok ismerni a Félelmet, s tudni fogjátok, hogy ő az uratok, parancsolótok

– fogalmaz az író, aki mélyen elítéli a háborút, amely szerinte csak néhány hataloméhes ember akarata. 

„Itt az igazság: a háborúnak az az oka, hogy az emberi lény a hatalomszerzés és megtartás eszközeként használja a félelemkeltést”

Sandbox Miniapp

Natalie Portman

Natalie Portman, aki zsidó vallású, a következőket írta a közösségi oldalán:

„A szívem összetört Izrael népéért. Gyerekeket, nőket és időseket gyilkoltak meg és raboltak el saját otthonukból. Elborzasztanak ezek a barbár cselekedetek, és a szívemet megdobogtatja a szeretet és az ima az érintettek családjaiért”

Madonna

A popdíva az Instagramján tett közzé egy videót, amelyen rakétákról és holttestekről készült felvételek láthatók Izrael utcáin. Madonna egyúttal hosszú közleményt tett közzé, amelyben a Hamászt teszi felelőssé, hiszen véleménye szerint ezt a háborút a Palesztinok sem akarják.

„Sok ártatlan ember van Palesztinában, akiknek semmi köze a terrorszervezethez. (...) Ez a tragikus támadás csak még több szenvedést fog okozni mindenkinek. Mindnyájan imádkozzunk. Izraelért, a békéért. A világért” 

Mark Hamill

A Star Wars-filmek Luke Skywalkere, Mark Hamill zászlókat posztolt, amelyhez szöveget is csatolt:

Amerika Izraellel van!

Sallói István

A jelenleg Zalaegerszeg sportigazgatójaként dolgozó Sallói István labdarúgó pályafutásának egy jelentős részét Izraelben töltötte. Rengeteg ma is élő kapcsolatot ápol Izraelben, ezért sokkolták a hétvégén történt terrortámadások, amelyekben ráadásul egy korábbi csapattársa is életét vesztette. 

„Amikor az első híreket hallottam a hét végén, szó szerint rosszul lettem. Nem találok szavakat arra, amit érzek. Az külön sokkolt, hogy a Nova fesztivál áldozatai között van Lior Aszulin is, akivel a Maccabi Herzlyában együtt játszottam. A negyvenharmadik születésnapját ünnepelte, őt is lelőtték a terroristák, három gyerek maradt utána” – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére a tizenháromszoros magyar válogatott támadó.

A közösségi média oldalaikon kiállt még Izrael mellett többek között Mark Ruffalo, Sarah Silverman, Amy Schumer (aki egy tüntetésre is elment – a szerk.) és Jamie Lee Curtis is, aki nemes egyszerűséggel csak egy izraeli zászlót posztolt ki.

Mia Khalifa

Az influenszer és egykori felnőttfilmes hatalmas felháborodást keltett az izraeli helyzettel kapcsolatos szókimondó nézetei miatt. A Twitteren Palesztinát támogató bejegyzései miatt érték támadások Khalifát, aki egyben kritizálta Kylie Jenner amerikai influenszert és üzletasszonyt az Instagramon közzétett Izrael-párti bejegyzései miatt. 

(Borítókép: Natalie Portman. Fotó: GettyImages)