Szűkkörű szertartáson vettek végső búcsút Matthew Perry-től a Los Angeles-i Forest Lawn Memorial Parkban november 3-án pénteken. A temetésen a néhai színész családja mellett volt kollégái és barátai is jelen voltak.

Mint azt a Velvet is megírta, október 28-án Los Angeles-i otthonának jakuzzijában meghalt Matthew Perry. Az elsődleges információk szerint a halálát fulladás okozta, ámbár a hatóságok több vényköteles gyógyszert is találtak a helyszínen. A helyi rendőrség gyilkossági ügyben is nyomozást indított, ám azt inkább az ismert emberek halálesetében hatályos rutineljárásból, semmint azért, mert felmerült volna idegenkezűség.

Matthew Perry 54 éves volt, a világ az 1994. szeptember 22. és 2004. május 6. között futó Jóbarátok (Friends) című sorozatból ismerte meg a nevét, de az utóbbi években főként a jótékony kezdeményezéseivel próbált reflektorfénybe kerülni. Alkohol-, drog- és gyógyszerfüggősége miatt hasonszőrűeknek próbált segíteni. Sok rajongó szerint a halála előtti hetekben ismét hatalmába keríthette a függőség, ugyanis a bejegyzései számtalan utalást tartalmaztak Batman karakterére, amellyel saját magát azonosította a Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című memoárjában. Az utolsó, Batman című fejezetben az alkoholt és a drogot Jokerhez, Batman ősellenségéhez hasonlította, míg az álarcos szuperhőst saját magához, ezzel a metaforával kifejezve a függőségekkel való küzdelmét. A posztok sokak szerint segélykiáltások voltak.

Matthew Perry holttestét október 28-án reggel találta meg az asszisztense. A temetésre közel egy héttel később, november 3-án került sor egy visszafogott szertartás keretében a Los Angeles-i Forest Lawn Memorial Parkban, a Warner Bros. stúdió közelében, ahol a Jóbarátok című sorozatot is forgatták. A ceremónián jelen voltak a széria sztárjai, Perry egykori kollégiái és barátai, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc és David Schwimmer is. Rajtuk kívül természetesen részt vett a szertartáson a néhai színész családja, köztük édesanyja, Suzanne Morrison és édesapja, John Bennett Perry, valamint mostohaapja, Keith Morrison.

A temetést igen szűk körben tartották, Matthew Perry sírhelye körül mintegy 20 ember állt.

Alapítványt hoztak létre a tiszteletére

Matthew Perry tiszteletére egy nevével fémjelzett alapítványt hoztak létre a függőséggel küzdő emberek megsegítésére. Az alapítvány a színész temetésének a napján, november 3-án kezdte meg a működését, azóta várja az adományokat.

„Matthew Perry elkötelezettségének szellemében, hogy segítsen másoknak, akik a függőséggel küzdenek, elindulunk egy olyan úton, hogy tisztelegjünk öröksége előtt az alapítvány létrehozásával” – írják a közleményben. A szervezetet a National Philanthropic Trust közhasznú szervezet szponzorálja és tartja fenn.

(Borítókép: Matthew Perry. Fotó: Getty Images)