Gaál Viktor a Velvetnek nyilatkozva elmondta, hogy József gazda nagy felháborodást keltő kijelentése egyértelműen tárgyiasító, de sokkal érdekesebb, hogy milyen önértékelési problémákat lehet sejteni amögött a magyarázat mögött, amellyel megpróbálta megvédeni magát.

A Házasodna a gazda keddi részében József gazdától azt kérdezte az egyik feleségjelölt, Krisztina, hogy mi az álma.

Most megtalálni a puncit, akit nagyon szerethetek

– felelte a gazda, amire a hölgy hirtelen reagálni sem tudott.

„Itt van, ez az igazság. Testet is akarok, nem viccelek. Olyan testet szeretnék, amely az enyém, akit dédelgethetek. Akit nagyon szerethetek, muszáj, fontos. Ez az egy pont, amivel a legközelebb tud kerülni egy férfi a kincséhez, az ő szerelméhez” – folytatta József. Krisztina ezek után összeveszett a gazdával és kijelentette, hogy hazamegy, majd a még versenyben lévő másik hölgy, Timi is hasonlóképpen döntött, miután megtudta, hogy mi történt.

A gazda kijelentése miatt megkerestük Gaál Viktor pszichológust, párkapcsolati szakértőt, a RED Academy (Radical Emotional Development, azaz gyors, radikális érzelmi fejlődés) vezetőjét, aki korábban Jákob Zoltánnak is segített a Nagy Ő című műsorban.

Ez nem a gazdáról árul el nekünk nagyon sok mindent, hanem a férfi agy és a női agy különbségeiről.

Hatalmas szakirodalma van annak, hogy egyszerűen a férfi agy másképpen van huzalozva és teljesen más irányból közelíti meg a dolgokat. Ennek láttuk egy kirohanását. A férfiaknak nagyon sokszor fontosabb a testiség, a fizikai kontaktus, míg a nők általában inkább az intim érzelmi kapcsolatra építenek és minden más csak annak a következménye. Lényegében teljesen más pontból indul bele egy kapcsolatba egy férfi és egy nő, ami sok esetben okoz ilyen konfliktust. Én ennek a megnyilvánulását látom ebben a jelenetben” – értelmezte a látottakat Gaál Viktor. A pszichológus arra is kitért, hogy milyen problémákat jelenthet ez a különbség és hogyan értelmezheti egy nő ezt a kijelentést az adott szituációban.

Egy nő számára ez a kijelentés abszolút tárgyiasítást jelenthet.

Női ésszel megközelítve ez egy sértő kijelentés, holott én ezt inkább csak egy freudi elszólásnak értelmezem” – fogalmazott a párkapcsolati szakértő. Gaál Viktor egy ellenpéldára is rámutatott. Ausztráliában a közeli barátok gyakran használják egymásra a „cunt” kifejezést, amely egy 13. századból származó angol szó a női nemi szervre, és mégsem számít sértőnek.

Az epizód után a gazda nyilatkozott a Story magazinnak, hogy megpróbálja megvédeni az álláspontját.

„Krisztinának nem volt igaza, mert csak kiragadott egy szót a szövegkörnyezetből és utána képtelen volt ezt elengedni. Hiába próbáltam megmagyarázni, nem hagyta. Pedig szerintem, ha normálisan megbeszéljük, akkor megértette volna, és nem dönt elhamarkodottan. Ahogy a műsorban is láthatták, én mindig mindent megmagyarázok. Ezt is át tudtuk volna beszélni, ha nyitott lett volna rá” – érvelt József. Gaál Viktor úgy véli, hogy ebből a kijelentésből már lehet valamit látni a gazda jelleméből.

Ha valaki mindig mindent megmagyaráz, akkor az az ember valószínűleg nagyon sokszor nem ismeri be, amikor téved.

Ez egy hárítási mechanizmus, amikor valaki mindig mindent úgy tud magyarázni, úgy tud értelmezni, hogy ne kelljen beismernie azt, hogy hibázott” – fejtette ki a pszichológus.

„Szerintem nagyon fontos, hogy ne magyarázzunk meg mindig mindent, hanem halljuk meg, hogy mi az, ami a másiknak sértő vagy bántó, és tudjunk bocsánatot kérni, ha a másik érzését megsértettük valamivel” – tette hozzá és elmondta: az az ember, akinek van önbizalma, az be tudja vallani, ha hibázik.

„Beállítottságomból adódóan tisztelem a nőket, mert tudom, mennyi terhet visznek: ott van a család, a háztartás, a férj, a gyerek, a problémák” – folytatta József gazda. „Ezek a helyzetek rabszolgát csinálnak a hölgyekből. Fiatal koromban eltökéltem magamban, hogy a páromnak nem kell majd dolgoznia, hiszen éppen elég neki a gyermeknevelés.”

A pszichológus ezzel a kijelentéssel kapcsolatban kifejtette a klasszikus és a modern családkép közötti különbségeket. 

„Azt feltételezem, hogy a gazdának egy klasszikus családmodell van a fejében, ahol egy férfi értéke abban is mérhető, hogy az ő feleségének nem kell dolgoznia, mert ő, mint férfi képes akkora anyagi biztonságot adni, hogy ne legyen rá szükség” – fogalmazott Gaál Viktor, aki szerint a témában tett kijelentéseket nagyon könnyen félre lehet magyarázni, de azt feltételezi, hogy a gazda által elmondottak nem arra utalnak, hogy be akarja skatulyázni vagy zárni a feleségét egy szerepbe, hanem csak ezt a családmodellt preferálja. Gaál Viktor ugyanakkor leszögezte, hogy a műsor során túlzott figyelem összpontosul a szereplőkre és ezáltal túlzott stressznek vannak kitéve, ami befolyásolhatja a viselkedésüket.

Ez egy módosult élethelyzet, sőt lényegében egy krízishelyzetnek is tekinthető, amikor ennyi figyelem összpontosul valakire.

Más valóságműsorokban is dolgoztam már és ott is szembesültem azzal, hogy a hétköznapi személyiségjegyek, amelyek alap esetben ritkán nyilvánulnak meg, nagyon felerősödve mutatkoznak meg egy ilyen helyzetben bizonyos szereplőknél” – fogalmazott a szakember, aki szerint az adrenalin is könnyen elöntheti a szereplőket, ami sokkal hevesebb vagy szélsőségesebb reakciókat eredményezhet.

(Borítókép: József gazda. Fotó: RTL Magyarország/Katona László)