Reviczky Gábor nyerte el a szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó Karinthy-gyűrűt, amely kitüntetésben 1975 óta részesülnek a humor műfajának legnevesebb képviselői. Ebben az évben Reviczky-t érte a megtiszteltetés, akit „mind a nézők, mind a szakma részéről megbecsülés övez”.

A köz szolgálatáért végzett tevékenység és a példaértékű szakmai munka elismeréseként tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat péntek este Budapesten. Az egyik legrangosabb, 1975 óta létező, a szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó kitüntetést, vagyis a Karinthy-gyűrűt Reviczky Gábor, a nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kapta. 

„Az idén Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal elismert színművész az évtizedek alatt a magyar- és világirodalom sok színpadi művében, valamint számtalan filmben és tévéjátékban alkotott emlékezeteset [...], a kilencvenes és a kétezres évek szinte valamennyi magyar filmvígjátékában játszott, [...] emellett világsztároknak kölcsönözte hangját. Szellemes ember, nagy nevettető és a Rádiókabaré nélkülözhetetlen alakja. A szórakoztatás számára színészi küldetés, és mind a nézők, mind a szakma részéről megbecsülés övezi” – hívta fel a figyelmet a díj átadásakor Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: Reviczky Gábor 74 évesen is dolgozik, azok után is, hogy a „sors kényszerpihenőre küldte” egy időre, utalva arra, hogy a színésznél tavaly decemberben diagnosztizáltak prosztatatrákot, és bár megműtötték, később áttéteket találtak nála, így mostanra hat kemoterápiás kezelésen van túl, azóta állandó szédüléssel küzd.

A díjátadón Reviczky Gáboron kívül elismerésben részesült még az Ökumenikus Segélyszervezet, a Dankó Rádió, a Vujicsics Együttes, Hábermann Jenő Balázs Béla-díjas filmproducer, Sára Sándor kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr és filmrendező, Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, esszé- és prózaíró, Andrónyi Kolos, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Vallási, valamint Nemzetiségi és Külhoni Főszerkesztőségének vezetője, Radványi Dorottya televíziós műsorvezető, Haják Szabó Mária, a Kossuth Rádió felvidéki tudósítója, Meszes Boglárka, az M1 aktuális csatorna műsorvezetője és Vásárhelyi Tamás, az M4 Sport kommentátora.

A közszolgálati média díjátadó gáláját december 22-én 21 órakor az M5 kulturális csatorna is bemutatja.

(MTI)

(Borítókép: Reviczky Gábor a Karinthy-gyűrűvel a kezében. Fotó: Kovács Attila/MTI)