Ma ünnepli 40. születésnapját Justin Timberlake, aki már egészen fiatalon berobbant a köztudatba és akit a mai napig az egyik legsokoldalúbb sztárként tart számon a világ. Timberlake egyike azon hírességeknek, akik nemcsak a zenében, hanem a filmiparban is jelentős sikereket értek el. Íme a ma 43 éves színész életútja a kezdetektől napjainkig!

Tragédiákkal teli gyermekkor

A tízszeres Grammy-díjas és négyszeres Emmy-díjas énekes, dalszövegíró, zeneszerző, producer és egyben színész Memphisben született. A kis Justin mindössze négy éves volt amikor szülei, Randall Timberlake és Lynn Harless Bomar elváltak. Ez nagyon megviselte őt, ugyanis mélyen vallásos baptista családból származik, és ez nem volt összeegyeztethető az ott hirdetett tanokkal. Később született apai ágon két öccse és volt egy kishúga is, Laura Katherine, de ő nem sokkal a születése után meghalt, ez szintén mély nyomott hagyott az énekesben.

Az ő emlékére íródott később kiadatlan dala, a My Angel in Heaven.

Énekesi pályafutását 12 évesen kezdte, amikor feltűnt a Mickey Mouse Club című sorozatban. Mindössze egy évet töltött itt, mégis, az egyik legfontosabb mérföldkő volt az életében: 1994-ben fogalmazódott meg benne ugyanis a gondolat, hogy alapítson egy bandát. Nem sokkal később létrehozta máig legismertebb projektjét, az ’N Sync-et. 

Az ’N Sync: 1995–2002

A világszerte „tini-őrületet” kiváltó formáció zenés-táncos performanszaival hét esztendeig tartotta lázban az embereket. Nők milliói rajongtak a zenekar sármos tagjaiért, akik hamarosan nemzetközi hírnévre tettek szert: felléptek – többek között – az Oscar-díjátadón, az Olimpián és a Super Bowl-on is. Idővel Timberlake láthatóan jóval népszerűbb lett, mint a zenekar többi tagja. Miután az ’N Sync népszerűségének csökkenése már tetten érhető volt  – miközben a frontember töretlen hírnévnek örvendett – a zenekar feloszlott 2002-ben.

A szólókarrier kezdete: 2002-2006

Justin 2002 augusztusában az MTV Music Awardon lépett fel először egyedül a Like I Love You című dalával, a Justfield albumról. Az albumból később majdnem 5 millió darabot adtak el, ráadásul két Grammy-t is hozott az énekes konyhájára. 

A cégek és profi stábok hamar felismerték a celebség erejét is: a zenész karizmája és színészi tehetsége lehetővé tette, hogy híres partnerek oldalán népszerűsítse saját brandjét. Olyan sztárok bukkantak fel mellette az évek során, mint Janet Jackson, Timbaland, Christina Aguilera, Nelly Furtado, 50 Cent, Scarlett Johannson, Pharrell Williams, Madonna, Jay-Z, Rihanna és a Black Eyed Peas. 

2004 februárjában több mint 140 millió néző előtt a Super Bowlon lépett fel Janet Jacksonnal. A fellépés megbotránkoztató volt, hiszen Justin az előadás végén letépte Janet felsőjét, és Janet melle kilátszott.

Színészeti „szárnybontogatás” és újabb slágerek: 2006-2012

Amilyen sokan hallottak zenei munkásságáról, olyan kevesen ismerik színészi pályafutását, miközben Timberlake majdnem 20 filmben szerepelt már és ezek között bizony vannak igencsak magasan jegyzett produkciók is. A 2010-es évektől kezdődően már a filmszínészetben is kiemelkedő névnek számított. Kitűnő filmje például a három Oscar-díjat bezsebelő Social Network – A közösségi háló, a Rossz tanár, a Barátság extrákkal, a Lopott idő, a Vakszerencse, vagy Az óriáskerék, míg az animációs mozik szinkronjai közül pedig érdemes említeni a Shrek-et, a Maci Lacit és a Trollokat.

Ismét fókusz a zenén: 2012-2024

Ebben az időszakban született újabb három albuma, amelyeken olyan slágerek szerepelnek, mint a Mirrors, a Love Never Felt So Good, az 1,7 milliárdos YouTube megtekintésnél járó Can't Stop the Feeling! vagy Say Something.

Magánélete: 1999-2024

Timberlake még gyerekkorában a Mickey Mouse Clubban ismerte meg első nagy szerelmét, Britney Spears-t. Az énekesnővel 1999-ben kezdtek randizni, a kapcsolatuk 2002 márciusában futott végleg zátonyra. Az énekes édesanyját nagyon megviselte a szakításuk, akkoriban így nyilatkozott: „Britney a szemem előtt nőtt fel. Örökké szeretni fogom. Ők 10-11 éves koruk óta együtt vannak, már az első naptól kezdve azonnal érezhető volt a kémia közöttük. Ő egy kedves lány. Rossz látni, ahogy szétmentek”. Timberlake a Cry Me A River című számában énekli meg akkori fájdalmait.

Két évnek kellett eltelnie, hogy Timberlake ismét komoly kapcsolatba kezdjen. 2003-ban ismerkedett meg Cameron Diaz színésznővel, akivel 2007-ig alkottak egy párt, ám kapcsolatukat csak egy évvel korábban vállalták fel nyilvánosan. 

2007 januárjában aztán ismét az énekes magánéletében vájkáltak a bulvárlapok. Jessica Biel színésznővel hamar egymásra találtak, majd 2011-ben váratlanul szakítottak. Később viszont újra egymás karjaiban kötöttek ki, sőt 2011 decemberében Justin megkérte szerelme kezét. A pár 2012-ben összeházasodott, majd három évvel később, 2015-ben jelentették be, hogy Biel várandós első gyermekükkel, aki a Silas nevet kapta. 2021-ben megszületett második kisfiuk is, Phineas.

(Borítókép: Justin Timberlake. Fotó: Gilbert Flores/Getty)