Nemrég kiderült, hogy a Better Call Saul című Netflix-sorozat sztárja, Bob Odenkirk a 13. unokatestvére III. Károly brit királynak. A családi kötelékre az amerikai közszolgálati csatorna, a PBS Finding Your Roots című műsorban derült fény, amelyben különböző személyek családfáját próbálják meg feltárni. Bár a színész a felfedezést „vadnak” nevezte és máig nehezen hiszi el, összeállításunkban összeszedtünk rajta kívül 10 olyan világsztárt, akinek elméletileg szintén királyi vér csörgedez az ereiben.

Madonna – Kamilla királyné

A pop királynője és III. Károly brit király felesége, Kamilla királyné ugyanattól a francia asztalostól származik, derült ki egy archív dokumentumból, amelyet az ancestry.co.uk weboldalán tettek közzé. A feljegyzések szerint Madonna és Kamilla egyaránt egy Zacharie Cloutier nevű férfihoz vezethető vissza, ami az énekesnőt és a brit királynét tizedik unokatestvérré teszi.

„A tény, hogy Camilla és Madonna rokonok, legyen a rokonságuk bármily távoli, rávilágít a családtörténeti kutatás igazán kiszámíthatatlan és szórakoztató természetére” – áll az ancestry.co.uk szóvivője, Simon Harper nyilatkozatában.

Guy Ritchie – I. Edward

Guy Ritchie is more than just a prolific British filmmaker (and Madonna's ex.) He's also a descendant of royalty. According to the ancestry website findmypast.com Ritchie has links to Edward I, who was the son of Henry III. Researchers also discovered that Ritchie is related to another British blueblood: Information gleaned from a 1911 census shows that Ritchie is the great-great-grandson of one Major General Edward McLaughlin, who lived in the sprawling Byron Hall in Worthing.

Beyoncé – II. Erzsébet királynő

A popdíva csakugyan a korábbi brit uralkodó rokona, pontosabban a 25. unokatestvére. A Geni elnevezésű családfakutató oldal szerint a néhai királynő „Beyoncé mostohaapja feleségének első unokatestvére anyjának volt férje volt feleségének első unokatestvére feleségének nagynénje nagynénjének férje apjának felesége unokaöccsének felesége".

Tilda Swinton – I. Róbert skót király

Tilda Swinton nemcsak a Narnia krónikái című filmsorozatban királynő, hanem mint kiderült, a való életben is uralkodói sarj. A színésznő a genealógusok, vagyis a családok történetét tanulmányozó tudósok szerint I. Róbert skót király rokona, pontosabban a 19. generáció az 1274 és 1329 között élt uralkodó leszármazási ágán – mind anyai, mind apai ágon.

Angelina Jolie – II. Erzsébet királynő

Az Oscar-díjas Angelina Jolie II. Erzsébet királynő rokonságába tartozik. Mint kiderült, a színésznő a néhai brit uralkodó 26. unokatestvére. A királyi kötelék Jolie édesanyjától való: Marcheline Bertrand családtörténete egészen a 12. századig nyúlik vissza és II. Fülöp francia királlyal is kapcsolatot mutat.

Brad Pitt – II. Erzsébet királynő

Angelina Jolie exférje, Brad Pitt is II. Erzsébet királynő egy távoli rokona, pontosabban a 25. harmadunokaöccse (a néhai királynő 25. unokatestvérének az unokája – a szerk.). Mi több, mindketten II. Henry-től származnak.

Hugh Grant – II. Erzsébet királynő

Hugh Grant tovább erősíti a listán szereplő, II. Erzsébethez köthető személyek táborát. A brit színész uralkodói kötelékei egészen VII. Henrik angol királyig vezethetők vissza. Eszerint Grant a néhai királynő 9. másodunokaöccse (a 9. unokatestvérének a fia – a szerk.), nem mellesleg IV. James skót királlyal, bónuszként pedig olyan legendás amerikai személyiségekkel is rokonságban áll, mint George Washington, Thomas Jefferson és Alexander Hamilton.

Richard Gere – II. Erzsébet királynő

A Micsoda nő sztárja a néhai II. Erzsébet királynő 22. unokatestvérének a fia.

Hilary Duff – II. Erzsébet királynő

Hilary Duff szintúgy II. Erzsébethez kötődik. Az Így jártam apátokkal sztárja rokonságban áll Alexander Spotswooddal, a brit hadsereg egy volt tisztjével, aki 1676-tól 1740-ig élt. Spotswoodnak bizonyítottan királyi háttere volt, ami Duffot a néhai királynőhöz köti. Ezen kívül a színésznő Catharine Car, VIII. Henrik törvénytelen lányának leszármazottja is.

Benedict Cumberbatch – III. Richárd

Benedict Cumberbatch nemcsak eljátszotta III. Richárdot a BBC The Hollow Crown című sorozatában, hanem mint kiderült, leszármazottja is az egykori uralkodónak. Cumberbatch a néhai király másodunokatestvérének 16. leszármazottja. A színészt III. Richárd újratemetésén fel is kérték arra, hogy nyilvánosan tisztelegjen távoli felmenője előtt. Cumberbatch a szertartáson végül egy verset szavalt.

Bár több millió angol személy tartozhat III. Richárd leszármazottai közé, Kevin Schurer genealógus szerint Cumberbatch annál sokkal szorosabban és több ágon kötődik az egykori uralkodóhoz. A szakember szerint a legközelebb kötelék az anyjától eredi, aki a középkori királyság egyik leggazdagabb családjának a leszármazottja volt.

„A generációkat tekintve Cumberbatch legközelebbi királyi vérrokonsága Richárd édesanyjának, Cecily Neville-nek a nagyanyjától, Joan Beauforttól ered. Emellett más felmenőkön keresztül közvetettebb kapcsolatban áll mind a néhai II. Erzsébet királynővel, mind I. Johanna angol királynővel” – nyilatkozta korábban Schurer a Guardiannek.

(Borítókép: Benedict Cumberbatch és Madonna. Fotó: Getty Images)