Tavaly október óta húzódik az Izrael és Hamász közti háború, a konfliktus miatt pedig világszerte szerveznek tüntetéseket az emberek hol az Izraelben, hol pedig a Gázai övezetben élők mellett. A világsztárok sem kivételek, ők is rendre beállnak a demonstrálók mögé a saját nézeteiknek megfelelően. Legutóbb egy palesztinbarát egyetemi tüntetést támogatott néhányuk.

A New York-i Columbia Egyetemen múlt szerda óta az úgynevezett Gázai Szolidaritási Táborhoz csapódva tiltakoznak az Izrael-Hamász háború ellen a palesztinbarát hallgatók. A diákok azt követelik az iskola vezetőitől, hogy számolják fel az intézmény kapcsolatait az Izraellel kapcsolatban álló cégekkel.

A tüntetések még ezen a héten is folytatódtak annak ellenére, hogy az egyetemi tisztviselők felhatalmazták a New York-i rendőrséget a tábor feloszlatására mondván, hogy a diákok megsértették az iskolai szabályzatot. A rendőrök több mint 100 hallgatót tartóztattak le, akiket az egyetem mostanra felfüggesztett.

A tiltakozáshoz több világsztár is csatlakozott, a támogatásukat a közösségi médiában kifejezve. Köztük van Susan Sarandon, aki mostanra több munkát is veszített már palesztinbarát nézetei miatt annak ellenére, hogy később elnézést kért egyes Izrael-ellenes kijelentéseiért és pontosította azokat. Ugyanakkor aláírta a Joe Bidennek küldött petíciók egyikét, amelyben többedmagával a háború megszüntetése érdekében erőfeszítések megtételére kérte az elnököt emlékeztetve őt arra, hogy a gázai emberek gyakorlatilag kifogynak az élelmiszerből, vízből és gyógyszerekből. Sarandon mellett a tüntető egyetemisták érdekeiben szólalt fel Mark Ruffalo és John Cusack is.

Sarandon nem osztott meg külön bejegyzést a tiltakozásokkal kapcsolatban, ugyanakkor több posztot is feltüntetett a saját oldalán. A letartóztatott diákok felfüggesztése kapcsán például azt írta: „Mi folyik itt @BarnardCollege @Columbia? Hogyan juthat el egy fegyelmi előélettel nem rendelkező diák hirtelen a felfüggesztésig kevesebb mint 24 órával egy erőszakmentes tüntetés után? Mi indokolja a palesztin emberi jogi tüntetések leverését?” – tette fel a kérdést a színésznő.

Ruffalo saját üzenetet tett közzé az X-en továbbra is a tűzszünetet támogatva, illetve mindenkint óva intve a zsidó közösség elleni erőszaktól.

„Tiltakozz a háború ellen, de ne támogasd a zsidó testvéreink elleni erőszakot. Ennek nincs helye sem a békemozgalomban, sem a szabadság mozgalmában. Ez tükrözi azokat a borzalmakat, amelyeknek most nap mint nap tanúi vagyunk Gázában” – hívta fel a figyelmet a színész azután, hogy múlt szombat este a közösségi médiában a zsidó diákok zaklatásáról szóló jelentések kerültek napvilágra.

A történések nyomán egy helyi rabbi, Elie Buechler üzenetet küldött a zsidó diákoknak felszólítva őket, hogy a saját biztonságuk érdekében hagyják el az egyetemet. A rabbi szerint egyértelmű, hogy az egyetem, illetve a New York-i rendőrség nem tudja garantálni a zsidó diákok biztonságát a szélsőséges antiszemitizmussal és anarchiával szemben. Az iskola szóvivője ugyanakkor korábban azt mondta, az intézmény a zsidó hallgatók aggályai alapján cselekszik, valamint további támogatást és forrásokat biztosít a közösség biztonságának megőrzése érdekében.

John Cusack szintén az X-en osztotta meg a gondolatait a Columbián folyó tüntetésekről, kiállva a tiltakozó diákság mellett, a hírek elferdítéséért a mainstream médiát okolva.

„Gyűlöletkeltő, veszélyesen cinikus és undorító, hogy a sajtó folyamatosan azt sugallja, hogy az egyetemi tiltakozások antiszemiták, holott a népirtás tényszerű. Természetesen ha az antiszemita incidensek valóban megtörténnek, azzal fontos foglalkozni, de a sajtóban ebben a kérdésben most nem lehet megbízni, ez pedig csak veszélyesebbé teszi a világot és nem véd meg senkit” – fogalmazta meg gondolatait a színész.

Az egyetemi diákkoalíció múlt vasárnapi nyilatkozata szerint „a tüntető hallgatók frusztrálónak érzik a média kiemelt figyelmét, amely olyan szélsőséges személyekre összpontosít, akik nem is őket képviselik”. Mint írták, a politikailag motivált tömeg tévesen azonosította a demonstrálókat, a sajtó megzavarta, a rendőrség letartóztatta, az egyetem pedig kidobta őket az otthonukból, ám ezt a veszélyt tudatosan vállalták, többé ugyanis „nem lehettek bűnrészesek abban, hogy az egyetem a tandíjakból befolyó összegeket olyan cégekhez juttatja, amelyek profitálnak a halálból”.

(Newsweek)

(Borítókép: Mark Ruffalo. Fotó: Getty Images)