Nem ez az első, és valószínűleg nem is az utolsó bírsága Sebestyén Balázséknak.

Már-már rendhagyó módon szabott ki újabb bírságot a Rádió 1 Balázsék című műsorában elhangzottak miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). 

A legutóbbi bírságot azért szabta ki a Médiatanács, mert a január 15-én sugárzott adásban a vendégműsorvezetőként szereplő, Musimbe Dávid Dennisen élcelődtek a bőrszíne végett. Az indoklás szerint az afrikai származású vendéget a rabszolgasággal hozták összefüggésbe, ezáltal a műsorvezetők a rasszizmust humorforrásként használták. A Méditanács álláspontja szerint a származására tett objektíve bántó, lekezelő megnyilvánulások megbélyegezték az afrikai közösséget, a műsorszám a fekete bőrűek kisebbrendűségére utaló tartalmat hordozott. 

A március 5-én indított közigazgatási hatósági eljárás megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám 2024. január 15-én sugárzott adása megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó és a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket.

A testület az emberi méltóság sérelme miatt 300.000 forint, míg a kirekesztés miatt 500.000 forint bírságot rótt ki a Rádió 1 médiaszolgáltatást működtető Radio Plus Kft.-re.

Mivel a méltóságsértő és kirekesztő médiatartalom kárt okozott a demokratikus nyilvánosságban, ezért a Médiatanács a médiaszolgáltatót arra kötelezte, hogy a jogsértések tényéről szóló közleményt is közzé tegye.

(media1)

(Borítókép: Sebestyén Balázs. Fotó: Papajcsik Péter/Index)