A híres színész és rendező a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának műsorában, az Így élünk PODcast-ban beszélt arról, szerinte mi hiányzik a mai fiatalokból.

„Én egy nagyon pici, alföldi faluból származom. És nem azért mesélem ezt a történetet, mert én annyira nagyon különleges vagyok, de én ott az alföldi, majdnem zsákfaluban pontosan tudtam, hogy én azt az életet fogom élni, amit most élek. Amin mindenki röhögött, de ez nem tartott vissza. Nagyon erősen benne voltam az én életem történetében” – kezdte Alföldi Róbert, bár hozzáteszi, hogy nem tudja mit tett volna akkor, ha nincs képessége a színészi szakmához.

Én inkább a nagyon fiataloknál azt látom, hogy ez a vágy nincs meg, ez az álom nincs meg, ez a cél nincs meg, hogy »márpedig én színész leszek Pesten«.

Ez azért elég sok mindenen átsegít, húz. Sok mindent mellékessé tesz, ami fáj. Mert mész előre, mész előre, mész előre, mert van egy célod. Azzal sincsen baj, ha nekem az a célom, hogy gazdag legyek, hogyha azt te tisztességesen csinálod. És azzal sincsen baj, hogy kihasználod a világ adta lehetőségeket” – idézi a 168ora.hu a rendezőt.

Alföldi a fiatalok védelmében hozzátette, hogy nem is várható azoktól más, akiket az a világ formált, amiben az utóbbi időben élünk.

„Amikor az igazság nem adott, az igazság idecsúszik-odacsúszik, akkor mit várunk el a fiataloktól?

Ebben a rendszerben ők hol találják meg azokat a biztos pontokat, amik megkérdőjelezhetetlen értéket képviselnek?

A szolidaritás például ilyen [megkérdőjelezhetetlen érték]. De ma a szolidaritás ebben az országban nem egy nagyon adekvát érték. Amikor azt lehet ma hallani, hogy tökmindegy, hogy kicsoda, XY pénzt ad egy alapítványnak, ami nehéz sorsú gyerekek foglalkoztatásával foglalkozik több évtizede, és ezt az ország bizonyos beállítottságú sajtója megtámadja, akkor mit vársz egy tinédzsertől? Amikor be kell fóliázni XY könyveket, amikor nem lehet beszélni erről-arról-amarról...? Amikor azt hallja, hogy azért, mert te ezt meg ezt gondolod, azért te kevesebb vagy, azért te nem vagy magyar, azért nem ilyen, azért te nem vagy olyan. Ha te szegény vagy, már nem vagy ember. Hagyjuk a politikát...” – fogalmazott Alföldi Róbert.

(168ora.hu)

(Borítókép: Alföldi Róbert. Fotó: Szabó Réka/Index)