Britney Spears - bevallottan példaképe, Madonna példáján felbuzdulva - maga is azt tervezi, hogy örökbefogad egy afrikai gyereket. A trendet pár éve Angelina Jolie indította a kambodzsai Maddoxszal, de a celebek közt a távol-kelet ma már nem elég egzotikus, most a nyomorgó afrikai országok a menők. Ha kellően híresek és gazdagok vagyunk, a jelek szerint úgy válogathatunk a különböző bőrszínű gyerekek közt, mint Paris Hilton a kisállatboltban.

Az igazán trendi celebek mindenképp egzotikus külsejű gyerekeket szeretnének, lehetőleg olyat, akit vagy diktatorikus módszerekkel kormányzott, vagy rendkívüli nyomorban élő országokból lehet kimenteni és luxuskörülmények közt nevelgetni. Ha az adott ország ráadásul erősen AIDS-sújtotta, az még külön jó.

Klikk!

Britney Spears egy éven belül két saját gyerekkel lett gazdagabb, most mégis azt tervezi, örökbefogadna egy harmadikat, méghozzá Afrikából. Az énekesnő bevallottan nagy példaképe, Madonna példáján buzdult fel ennyire, aki mostanság épp azon igyekszik, hogy két saját gyereke mellé a rendkívüli nyomorban élő Malawiból szerezzen magának egy egyéves kisfiút. Britney ezért maga is szeretne egy hátrányos körülmények közt élő gyereket, akit jól megmenthet a sanyarú jövőtől.

Britneyről eddig is tudtuk, hogy rajong Madonnáért, akiről pedig azt tudtuk, hogy rendkívül tudatosan építi karrierjét, és gondosan odafigyel arra is, hogy magánélete is egybevágjon az imázsával. A trendet inkább diktálni, mint követni igyekszik, úgyhogy szinte ciki, hogy miután Angelina Jolie Kambodzsából beszerzett kisfia, Maddox mellé tavaly már adoptált egy afrikai gyereket is az akkor féléves etióp árva, Zahara személyében, most Madonna sem tudott újabbat kitalálni.

Angelina Jolie divatot teremtett

A nyomorgó gyerekek örökbefogadási trendjét Angelina Jolie indította, amikor 2002-ben egy menekülttáborból örökbefogadta első gyerekét, az akkor kétéves kambodzsai árvát, Maddoxot. Kambodzsában persze nem annyira durva a helyzet, mint az afrikai kontinensen, de Maddox azért kétségkívül jobb lehetőségek elé néz amerikai állampolgárként, még ha a Jolie-Pitt féle luxuskörülményeket leszámítjuk is. Az egyébként nem USA-barát ország szintén lefeküdt a celebritás-faktornak: meghajolva Jolie Lara Crofti és ENSZ-jószolgálati nagyköveti munkássága előtt nem támasztott különösebb akadályokat az örökbefogadás előtt.

A pletykák szerint Jolie ezután egy kékszemű és szőke orosz kisfiút talált ki magának, ami az egykori szovjet utódállamok vadkeleti feltételeinek ismeretében szintén egzotikus döntésnek számít. Ez a terv azonban valamiért hamvába holt, helyette a színésznő Afrikába vette az irányt, és végül az éhezés és nyomor szinonimájának számító Etiópiában találta meg második gyerekét, Zaharát. Egy fekete bőrű gyerek kétségkívül nagyobb kontrasztot biztosít egy fehér bőrű anyuka mellett a fotókon, mint egy fehér, és főleg akkor néz ki jól, ha az akkor már ötéves Maddox személyében ott feszít mellette egy láthatóan távol-keleti kistesó. A multikulti szintén divat.

Nézze meg képeinket!

Zahara anyja AIDS-ben halt meg, apja ismeretlen, és a bulvárlapok erősen hangsúlyozták, ha Jolie nem fogadta volna örökbe a kislányt, belehalt volna az elégtelen táplálkozásba, ami miatt rögtön Amerikába érkezésekor azonnal kórházba is került. Madonna egyébként ebben is követte a színésznő példáját, és kellőképp nyomorult sorsú gyereket választott: bár az egyéves David Banda apja még él, a kisfiúnak hazájában víz, elektromosság, oktatás és anya nélkül kellett volna felnőnie, és jó eséllyel - országa lakóinak túlnyomó részéhez hasonlóan - negyven éves kora előtt meghal AIDS-ben.

Mindegy, mit csinálsz, csak sztár legyél

Jolie később sem maradt hűtlen a fekete kontintenshez, Pittel közös - első biológiai - gyerekét, Shiloh-Nouvelt Namíbiában szülte meg a helyi hatóságok hathatós biztonsági támogatásával. Szegény afrikai országban nem csak örökbefogadni, de celebgyereket szülni is jó buli, az adott országok kormánya számára ugyanis a hírnév és gazdagság olyan vonzerőt jelent, amelyet minden eszközzel igyekeznek kiszolgálni. A celebek részéről ilyenkor nagylelkű adományokkal szokás meghálálni, hogy egy egész ország körülöttük ugrál: Shiloh-Nouvel születése után Pitt és Jolie is többmillió dolláros, a nyomorgó gyermekek javára fordítandó támogatás hátrahagyásával távoztak.

Meg Ryan is Jolie-tól kapott kedvet, és 2006 januárjában egy kínai bébit szerzett be magának. A színésznőről nem sokat hallott a közvélemény, mióta felrúgta több tízéves házasságát Dennis Quaiddel Russell Crowe miatt, majd keservesen megbánta a döntést. Azóta egyedül nevelte Quaidtől született tinédzserkorú fiát. A hírek szerint a kínai kislány örökbefogadását az amerikai kínai nagykövetség intézte "az eljárás egyszerűsítése végett".

Legyen színesbőrű és nyomorogjon

A nemzetközi emberjogi és gyerekvédelmi szervezetek szerint a celebritások esetében az adott országok hajlamosak meglehetős nagyvonalúan kezelni az örökbefogadásra vonatkozó szabályokat. Szerintük Madonna importgyereke esetében is így tett a malawi-i kormány: nagylelkűen szemet hunytak például olyan tények felett, mint hogy külföldiek számára jogilag nem megoldható az örökbefogadás, vagy hogy a kisfiú igazából csak félárva. Jolie első fogadott gyereke, Maddox esetében is volt kisebb balhé: örökbefogadás után a kisfiúról kiderült, hogy valójában nem is árva, csak nyomorgó szülei eladták egy emberkereskedőnek. Az ügy azonban amilyen hirtelen jött, el is halt: a kambodzsai hatóságok lefeküdtek a celebfaktornak és nem gördítettek nehézségeket a színésznő családalapítási törekvései elé.

Persze nem Angelina Jolie volt az első, aki egzotikus gyereket fogadott örökbe: Mia Farrow a nyolcvanas évek óta - Woody Allennel közösen kezdve - gyűjtögeti a szegény országból származó gyerekeket, akik közt még súlyos beteg is van. Jolie azonban jelenleg Farrow-nál is celebebb, akinek ENSZ jószolgálati nagyköveti tevékenysége már magában is felhívja a figyelmet a világ hátrányos helyzetű országainak problémáira. Ha pedig még magánéletében is jótékonysági szervezetként viselkedik, azt sokan érezhetik követendő példának.

Miért is szokás örökbefogadni?

Az amerikai Sacramento városában lévő Family Connections Keresztény Örökbefogadási Szervezet igazgatónője, Shaila Rao szerint amikor Jolie három éve örökbefogadta Maddoxot, majd egy éve Zaharát, náluk is nőtt az érdeklődés a külföldi gyerekek iránt. Ez lehetne jó is, de valójában nem az: "Elég szomorú, ha az emberek divatjelenségként kezdik kezelni a nemzetközi örökbefogadást" - véli az igazgatónő. "Nem azért kell örökbefogadni egy gyereket, mert a hírességek is ezt csinálják, vagy mert meg akarjuk menteni, esetleg mert címlapra akarunk kerülni. Gyereket azért fogadunk örökbe, mert szülők szeretnénk lenni".

Az örökbefogadás az örökbefogadott gyerekeknek is mindenképp megrázkódtatást jelent akkor is, ha ezzel jobb körülmények közé kerülnek. Nem véletlen, hogy az eljárást egy sor intézkedés, többek közt a szülők felkészítése előzi meg. Rao szerint a celebek esetében erre sem biztos, hogy sor kerül.

A nemzetközi örökbefogadás további kérdéseket is felvet: ilyenek például a kulturális és nyelvi különbségek, valamint az, hogy ilyen esetben az eljárásnak mindkét ország törvényeinek meg kell felelnie. Amikor a hírességek ezzel maguk sincsenek tisztában - mint például most Madonna -, Rao szerint az emberekben azt az érzést keltik, hogy pénzzel bármi elintézhető. De a jelek szerint ez így is van: Londonban tartózkodik-e például Madonna csalájában egy elméletileg nem is örökbefogadható kisfiú?
Igen.