Vadállattá minősíthetik Annácska kutyáját

2007.10.26. 15:22
Veszélyes kutyává, jogi értelemben vadállattá nyilváníthatják Kelemen Anna kutyáját, amiért október elején az utcán megharapott egy 76 éves nénit. Zeusz nem először került összeütközésbe a törvénnyel.

A rendőrség megkereste az állatvédelmi hatóságot egy budapesti hölgy kutyája ügyében - nyilatkozta egy rendőrségi illetékes a velvet.hu-nak. A rendőrség hivatalos megfogalmazásával "budapesti hölgy"-ként említett személy Kelemen Anna.

A törvény szerint erre azért kerülhet sor, hogy a Zeusz nevű kutyát veszélyes ebbé nyilvánítsák. Az ilyenné minősített kutyát a rendelkezések - polgári jogi értelemben - vadállatnak tekintik. Tartásához gazdájának - egyebek mellett - erkölcsi bizonyítványt kell szereznie, és fokozottan szigorú szabályok vonatkoznak rá.

Az állatvédelmi hatóságnál arról tájékoztatták a velvet.hu-t, hogy a megkeresést még nem kapták meg.

Azért vált szükségessé a rendőrség lépése, mert a kutya október elején megharapta egy 76 éves asszony karját. A nyomozás gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt indult.

A rendőrség szűkszavú közlése szerint az ügyben tanúkat hallgatnak ki és igazságügyi orvosszakértőt rendeltek ki. A nyomozás továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik.

A velvet.hu információi szerint nem jöhet szóba Kelemen Anna tanúkénti kihallgatása.

Sajtóközlésekből kiderült, a híresség maga is látta az esetet. Szakértők arra hívták fel a velvet.hu figyelmét, hogy Annácska tanúként kihallgatásának mellőzése akár azt is jelenti, hogy a szőke celebet mint a kutya gazdáját meggyanúsíthatják a bűncselekmény elkövetésével.

Értesülésünk szerint Anna kutyája nem először került összeütközésbe a törvénnyel. A szabálysértési ügyben készült szakvélemény akkor nem tartotta indokoltnak Zeusz veszélyessé nyilvánítását. A korábbi ügy végkimeneteléről nem adott felvilágosítást az állatvédelmi hatóság.