14 havi házassággal több mint 1,6 milliárd dolláros vagyonra tehetett volna szert a szőkenős viccek prototípusa, Ann Nicole Smith, ha 89 éves korában elhunyt agg milliárdosának 67 éves fia nem támadja meg a végrendeletet. Döntés még nem született, de a szőkét szeretettel várja vissza egykori sztriptízklubja.

Már az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága tárgyalja az Anna Nicole Smith milliárdos férjének hagyatékát tárgyaló pert. Az eljárást az elhunyt férj, J. Howard Marshall II. előző házasságából származó 67 éves fia indította a víg özvegy ellen. Az USA jogtörténetében a végrendeletben szereplő rendkívül sok nulla okán kap ilyen nagy figyelmet az eset: a vagyont, amelyről a bíróságnak döntenie kell, 2000-ben 1,6 milliárd dollárra értékelték.

Tök romi volt

A most 38 éves Smith Vickie Lynn Hogan néven született Texasban, egy Dallas melletti kisvárosban. 17 évesen ment férjhez először, abból a házasságából született egy fia is, majd elvált és Houstonba költözött, ahol a Rick's Cabaret nevű sztriptízbárban vállalt munkát. "Nagyon jó táncos volt" - emlékszik vissza az akkor 26 éves Smithre a bár tulajdonosa, Eric Langan. "Egészen új szintre emelte a vendégeink szórakoztatását". Itt találkozott jövendőbeli férjével: romantikus megismerkedésük 1991-ben történt, amikor a 86 éves Marshallt tolókocsival tolták be ápolói a sztriptízklubba.

Smith

Marshall az olajbizniszben szerezte vagyonát, ami 40 év alatt elérte azt a mértéket, hogy ifjú barátnőjét 6,6 millió dollárnyi ajándéközönnel halmozza el, többek közt 2,8 millió dollár értékű ékszerrel, 700 ezer dollárnyi ruhával és két lakással is. A férfi kétszeres özvegy volt, megismerkedésüket megelőzően szintén egy sztriptíztáncosnővel járt.

A pár 1994-ben Houstonban házasodott össze és 14 boldognak mondott hónapot töltött együtt, de környezetük egy percig sem hitte el, hogy szerelmi házasságról van szó. Megözvegyülésekor Smith szintén nem rendhagyó módon mutatta ki gyászát: fura öltözékekkel próbált önkifejezni, például egy fehér T-shirttel, amelynek mellén strasszokból kirakva a "Tönkrementem" szó hívta fel a figyelmet bánatára. Gyásza nyilván azóta sem enyhült, mert azóta is csak vicces performanszai okán írnak róla a lapok: részegen átesik a díjkiosztó pultján, vagy köszöntőbeszéd helyett vetkőzni akar.

Mutatós érvek

A férj halálát követően az özvegy azonnal jelentkezett a vagyon feléért, de a férfi első házasságából származó fiú, Pierce Marshall ugyanis azt állította, hogy apja az évek során több végrendeletet is készített, amelyben őt nevezte meg egyedüli örökösként. A houstoni bíróság döntése értelmében az özvegy nem jogosult elhunyt férje vagyonára, de Smith egy szövetségi csődeljárási jogász támogatásával sikeresen támadta a határozatot. Ezután egy újabb csődeljárás során megint ellene döntöttek, míg végül egy szövetségi bírói fellebbezés kivonta a szövetségi bíróságok hatálya alól az ügyet és továbbutalta a Legfelsőbb Bírósághoz.

"Anne Nicole Smith részéről ez egyszerűen kapzsiság" - tolmácsolta ügyfele véleményét Marshall szóvivője, David Margulies. "Nem hinném, hogy bárki is elhiszi, hogy valóban szerette J. Howardot. Smith ügyvédje ezzel szemben azt állítja, hogy az ő ügyfele az áldozat. Smith egyenesen azzal vádolja az ifjabb Marshallt, hogy ő gyilkolta meg saját apját, sőt őt is megpróbálta megöletni. Az elhunyt milliárdos egyik ápolónője arról számolt be a bírósági meghallgatáson, hogy Smith több ízben is úgy próbálta rávenni az akkor már ágyhoz kötött beteg férjét a végrendelkezésre, hogy a meztelen mellét mutogatta neki. Amikor Smith-et a nővér állításaival szembesítették, a kebelméretéről híres ex-playmate sértődötten letolta a vád ügyvédjét, majd trágárságokat vágott a fejéhez. A "Mr. Hardin, ön egy perverz!" kezdetű szónoklat a tévéközvetítéseknek és újságtudósításoknak köszönhetően akkora sikert aratott, hogy az ügyvéd szerint sokan azóta így köszönnek neki. Az ügyvéd ezt egyáltalán nem bánja: "Soha nem vennék a szívemre semmit, amit ő mondott, egyszerűen komolytalan. Az ő hihetetlen túlzásai teszik számomra életem eddigi legszórakoztatóbb perévé ezt az ügyet".

Amennyiben azonban a bíróság nem értékeli Smith előadását, az egykori bombázót mindig tárt karokkal járják vissza sztriptízbárba - üzente a bártulajdonos Langan egykori alkalmazottjának, és hozzátette: "Ki tudja, hátha megint találkozik itt valami férjnekvalóval."