Véletlenül adagolta túl magát Anna Nicole Smith

2007.03.26. 18:58
Bűncselekményre nem utalnak a nyomok, és illegális szereket sem találtak a playmate halálának helyszínén - közölték a floridai hatóságok a közel két hónapja elhunyt sztár haláláról.

Véletlen gyógyszer-túladagolás volt a február 8-án elhunyt playmate halálának oka - áll a hivatalos orvosszakértő jelentésében, amelyet hétfőn délután sajtótájékoztatón ismertettek a floridai hatóságok. A boncolást végző Joshua Perper szakvéleményét Charlie Tiger, Seminole rendőrfőnöke tolmácsolta a médiának. "Az előterjesztett bizonyítékok alapján meggyőződtünk arról, hogy ez az eset véletlen túladagolás, és mindenféle bűntény gyanúja kizárható. Ezek alapján a nyomozást lezártnak tekintjük" - összegezte az eredményt a rendőrfőnök.

Smith-t február 8-án találták eszméletlenül a Seminole Hard Rock Hotel & Casino egyik lakosztályában. Bár azonnal kórházba szállították, eszméletét már nem nyerte vissza, és a kórházban csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Nem szenvedett, csak elaludt

A klorálhidrát egyéb hasznosításáról
A Smith által használt altatószer alkotóeleme, a klorálhidrát olyan hirtelen és mély bódulatot okoz, hogy az USA-ban szigorúan csakis vényre lehet kiváltani. A szert illegálisan date-rape drogként is használják: ez a gyűjtőneve azoknak a cuccoknak amit belekevernek a szórakozóhelyen kinézett áldozat italába, aki másnap aztán semmire nem emlékszik - arra se, ki volt az, aki megerőszakolta.

A playmate szobájában a nyomozók nagy mennyiségű, saját és partnere, Howard K. Stern nevére kiváltott gyógyszert találtak. A boncolás során Joshua Perper, Broward megye törvényszéki orvosszakértője Smith szervezetében is csak legális szereket tudott kimutatni: három antidepresszánst vagy nyugtatót. A toxikológiai vizsgálatok további szereket: növekedési hormont és egy klorálhidrát-tartalmú altatószert találtak. A szakértő szerint ezek a drogok egyszerűen leállították Smith légzését és keringését. "Nem szenvedett. Egyszerűen elaludt" - jellemezte a gyógyszerek kölcsönhatásait dr. Perper.

Nem volt öngyilkosság

Az orvosszakértő szerint az eleinte feltételezett öngyilkosság teóriáját sem támasztja alá a végeredmény. A szakértő ezt arra alapozza, hogy bár a klorálhidrátos üvegből nagy mennyiség hiányzott, a többi gyógyszerből csak átlagos mennyiséget találtak a modell szervezetében. "Aki meg akarja ölni magát, mindenből nagy mennyiséget vesz be" - magyarázta meg dr. Perper az eredményeket.

Elfertőzött tályog okozta a lázat

A vizsgálat a túladagolás mellett azt is megállapította, hogy Smithnek a bal fenekében egy tályog keletkezett, amit egy injekcióstűvel felsértettek - valószínűleg akkor, amikor a növekedési hormon- vagy B-12 vitamininjekciókat kapta -, ennek eredményeként pedig baktériumok kerültek a playmate vérkeringésébe, ami súlyos fertőzéshez vezetett. Ez okozta a napok óta tartó magas lázat, amit Smith sajátkezűleg, Tamiflu és Cipro nevű antibiotikumokkal próbált kezelni. Dr. Perper szerint Smithnek nem kellett volna meghalnia, ha öngyógyítási kísérletei helyett kórházba megy a láz és fertőzés tüneteivel, mert "ott nem tudta volna túladagolni a klorálhidrátot". Ennek alapján elmondható, hogy a tályog és a láz közvetve bár, de hozzájárultak a playmate halálához.

Kiszivárgott információk

A National Enquirer és a Star magazine már a múlt hét pénteken nyilvánosságra hozta közös nyomozása eredményét, ami szinte teljesen egybecseng a hivatalos szakvéleménnyel. A lapok azonban azt is tudni vélik, hogy a playmate vérmérgezése olyan súlyos volt, hogy abba az altatószer-túladagolás nélkül is belehalt volna - ez utóbbit az orvosszakértői vélemény nem erősítette meg.

A playmate-et március 2-án temették el a Bahamákon, Daniel nevű fia mellé, aki szeptemberben halt meg, pár nappal azután, hogy Smithnek megszületett Dannielynn nevű kislánya. Fia halálát szintén véletlen túladagolás okozta: nála a metadon, Lexapro és Zoloft nevű antidepresszánsok léptek kölcsönhatásba.

Kié lesznek a milliók?

Smith 1994-ben azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy feleségül ment Howard J. Marshall olajmilliárdoshoz, aki következő évben meghalt. Ezzel az ifjú özvegy lett volna vagyonának örököse, ám az elhunyt férj előző házasságából származó fia megtámadta a végrendeletet. A perben a mai napig nincs ítélet, de Smith halálával egyetlen életben maradt leszármazottja, a féléves Dannielynn kaphatja a 485 millió dollárra becsült vagyonrészt, amennyiben az USA Legfelsőbb Bírósága végül így dönt.

A kislányért így tolonganak az apajelöltek: hosszas huzavona után végül múlt héten rendelte el egy bahamai bíróság, hogy az összes jelentkezőtől vegyenek DNS-mintát, amit összehasonlítanak Dannielynn DNS-ével. Az apajelöltek közt van Smith ügyvédje és élettársa, Howard K. Stern, előző barátja, Larry Birkhead, de jelentkezett egy kis hírnévért Gábor Zsazsa férje, Rainier herceg is, Smith testőre, Alex Denk, végül pedig Smith húga állt elő azzal a verzióval, hogy nővére a tíz éve halott férj lefagyasztott spermáját vette igénybe a teherbeeséshez.

A jó, a rossz, és a bohóc

Az apajelöltek közül a közvélemény eddig leginkább az előző pasival, Larry Birkheaddel szimpatizált: Stern volt a szappanoperában a gonosz karakter, aki nem vigyázott Smithre, sőt gyógyszerekkel tömte, és most a kislányra - illetve az örökségére - is rátenné a kezét, Rainier herceg a bohóc, aki csak a hírnév miatt parádézik, a testőrt senki nem vette komolyan, ahogy Smith húgának verziója is csak egy kis örökösödési kísérletnek tűnik. Birkhead azonban már Smith halála előtt perre vitte az ügyet, azt állítva, hogy ő a gyerek apja, és láthatási és felügyeleti jogot szeretett volna szerezni. Ő tűnt tehát a leghitelesebb érzelműnek a versenyzők közül: a playmate halálakor borzalmas, de őszintének tűnő versikét tett fel honlapjára, amelyben jó éjt kíván édes Anna bébijének - mint később elmondta, a vers "Good night, my sweet Anna baby" sora volt a bevett jóéjt-köszöntés, amellyel kapcsolatuk idején minden éjszaka elköszönt szerelmétől.

Sokakat eltántoríthat azonban, hogy az önzetlen apai érzésektől fűtött Birkhead e hó elején szerzői jogi védelmet kért az örökbecsű frázisra - tudta meg az ABC News. Ha a szabadalmi hivatal jogosnak ítéli az igényt, úgy ez a sor jogdíjkötelessé válik, és a jövőben csak Birkhead engedélyével - és bankszámlájának növelésével - lesz használható filmekben, könyvekben, tévéadásokban, színdarabokban és az interneten. Smith életének és halálának szappanoperáját pedig valószínűleg sokan akarják majd feldolgozni.