Bíró Icát vérig sértette könyvének kiadója

2008.07.31. 11:45
A fitneszlady életmódkönyvére a kiadó szerint egyre kevesebben kíváncsiak, ezért olcsóbban árulják - Bíró Ica viszont erről semmit sem tudott, ezért most kiborult. Nemrég Schobert Norbert fitneszkönyve körül volt botrány: a GVH szerint egy sor ugyanis a fogyasztók megtévesztésére volt alkalmas.

Bíró Ica tudta úgy érzi, kiadója megalázta őt, mert a tudta nélkül leárazta A megújulás titkai című könyvét. A könyvet Bíró Ica szerint a Testnevelési Egyetemen is használják oktatási segédanyagként. Hiába dolgozott rajta saját elmondása szerint sokat, a könyvesboltokban most mégis leárazva árulják a könyvet. A kiadó szerint csökkent a kereslet, ezért kellett leárazni.

A Bors szerint Bíró Ica a mai napig nem kapta meg a könyve után járó szerzői jogdíjat, csak a jogdíjelőleget. "Sajnos már az elején éreztem, hogy nem stimmel valami, a könyv borítóját sem az általam jóváhagyott formában jelentették meg, ráadásul színhibásan, kifelejtették a tartalomjegyzéket és reklámot se úgy kapott, ahogy megegyeztünk. Nagyon kiborított ez az egész, méltánytalannak érzem a helyzetet, főleg a hatalmas munka után, amit belefektettem" - nyilatkozta Bíró Ica.

Klikk!

A könyvkiadó kereskedelmi vezetője szerint viszont Bíró Ica annyi honoráriumot kap, amennyi neki jár. "Ica három évet késett a kézirat leadásával, s ezalatt megváltozott az érdeklődés a téma iránt" - mondta Árvai Ildikó, aki szerint a megjelenés óta eltelt három évben annyira csökkent a kereslet, hogy kénytelenek voltak leárazni a könyvet.

Fitneszkönyv-balhé

Fél éve Schobert Norbert fitneszkönyve körül volt botrány, akkor a GVH döntése miatt kellett "bezúzatni" a fitneszedző könyvét, mert a versenyhivatal szerint Schobert cége a "Norbi Update - Minden amit a fogyásról tudok" című könyvben az életmódrendszerrel összefüggésben a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. Egészen pontosan egy sorral volt kifogása a hivatalnak: a könyv borítójának elő- és hátsó lapján és első oldalán egyaránt szereplő, "tudományosan alátámasztott" közléssel. Ez az Update rendszer egészéről fogalmazza meg azt az állítást, hogy az tudományosan alátámasztott. A versenyhatóság szerint az viszont tudományos alátámasztottságról nem lehet beszélni. A GVH pedig nem fogadta el Schobert érveit, amely szerint megkülönböztetendő a "tudományosan alátámasztott" és a "tudományosan bizonyított" kifejezések értelmezése, mert a fogyasztók nem tesznek különbséget a két kifejezés között.

Nézze meg képeinket!

Schobert Norbert akkor elmondta, módszere tudományosan alátámasztott, viszont igazolni még nem lehet, hiszen az hosszú távú hatásokat körülbelül 20 év múlva lehetne bizonyítani. A GVH végül arra kötelezte Schobertet, hogy a határozat kézhezvételétől számított 60 napon belül vetesse le a könyvespolcokról a könyv minden olyan példányát, amelyben a "tudományosan alátámasztott" állítás szerepel.