horoszkóp

Kivégezték Gáspár Győző kutyáját

2006.11.27. 12:10
Hétfőre virradóra brutálisan kivégezték Gáspár Győző kutyáját - értesült a Velvet. Az állat lábát sínekhez kötözték, amit egy vonat levágott. Buksi még élt, amikor megtalálták, de a helyszínen elvérzett. Az akita 2005 elején lett az ország legismertebb kutyája. Gáspár Győző összetört.

Szabályosan kivégezték hétfő hajnalra virradóan Gáspár Győző Buksi névre hallgató akitáját a salgótarjáni vonatállomáson - értesült a Velvet. A showmant és családját sokkolták a történtek, még nem tértek magukhoz a döbbenettől.

"Nem furcsa ez, hogy megvernek és utána elveszik, ami a legfontosabb számunkra?" - kezdi Győzike a történetet. Elmeséli, hogy amikor reggel felkelt, sehol nem találta amerikai akita fajtájú, közel kétéves kutyáját, ami már korábban is áldozatul esett a showman ellenségeinek. - "A szomszédok azt állították, hogy látták amint valaki elvitte hajnalban."

Maffia

Győzi azt is furcsának találja, hogy egy ismeretlen felhívta a salgótarjáni rádiót és közölte velük, hogy egy kutyát, aki hasonlít Buksira elütött a vonat az állomás közelében. "Kikötötték a jobb hátsó lábát és elkapta a vonat. Szegény kutya nem is halt meg azonnal, sokkot kapott és beesett egy gödörbe. Azonnal odamentem és felhívtam a stábot, jöjjenek korábban, mert ezt nem hiszem el. Az állatorvos két percen belül kint volt, azt mondta, ő ilyet még nem is látott. Egy kutyát soha nem a lábánál kötnek ki, hanem a nyakánál, tehát ez egyértelmű támadás ellenünk."

Buksi 2005. elején költözött a Gáspár-családhoz

"Ahogy a kutya meghallotta a hangomat még lépett néhány lépést felém, azt hittem megszakad a szívem" - folytatja továbbá elkeseredetten. - "Ez jelzés volt számomra: le kell zárnom ezt."

A showman ezalatt természetesen a Győzike Showra gondolt, mert mint elmondta mélységesen fel van háborodva. "Csak döbbenten ülünk, ez a kutya jóval többet ért, mint egy csomó ember. Ez a kutya iskolázott volt, szeretett minket, tuti, hogy ezért valaki pénzt kapott. Túl furcsa, megvernek, kigyilkolják a kutyát, mi jöhet még?

Sok pénzért túl sokat

"Sokat kaptunk a műsortól, de nagyon sokat adtunk is. Sok pénzt kaptunk, igaz, de a támadtak is eleget, aztán a verések, most meg megölik a kutyámat? Ez normális? Mi jöhet még ebben a kurva, irigy országban? Merthogy én zajos vagyok, tudom," - folytatja szinte levegővétel nélkül - "de vállaltam önmagamat. Fel van háborodva a csatorna is, azt mondták rajtam áll, hogy ezt a nézőknek is megmutatom, de igen megmutatom."

Győzike hozzáteszi, az állatorvos is azt mondta neki, hogy a Buksi feláldozta magát azért, hogy ő végre észrevegye: abba kéne már hagynia a műsort. "Igen, azt mondom, hogy kurva ország, mert bárkihez bemehetnek, megverhetik, megölhetik a kutyáját, nincsenek felelősök. Csak szórakoztatni akartam, odaadtam az életemet. Oké van pénz, de mit ér az ilyenkor? Hogy állhatnak így a dolgokhoz, nem is értem. Tele vagyok bánattal."

Csak egy kutya?

A salgótarjáni rendőrkapitányság nem tud egyelőre az esetről, a bűnügyi osztályon azt a választ kaptuk, hogy rendkívüli ügyük még nem volt, "csak egyszer felakasztottak egy kutyát". Győzike szerint nem is fognak róla tudni, ugyanis nem áll szándékában feljelentést lenni. Az ő elmélete szerint úgyse történne semmi.

És ebben igaza is van. Ugyanis gyakorlatilag nem sok eredményt hozott eddig a néhány éve hatályba lépett állatvédelmi törvény. Noha állatkínzásért 8 hónapot, állat meggyilkolásáért 2 év börtönt is kiszabhat a bíróság, eddig senkit nem ültettek le ilyen bűncselekmény miatt - számolt be a tapasztalatokról a Fehérkereszt Állatvédő Liga jogásza, Auer Éva. Az elkövetők mindig megúszták pénzbüntetéssel vagy felfüggesztett börtönnel.

Auer Éva szerint gyakran a rendőrség sem kezeli megfelelő súllyal az ilyen ügyeket. Többnyire úgy állnak hozzá, hogy úgyis csak egy állatról van szó. Kivéve talán azokat a kapitányságokat, ahol állatbarát rendőrök is dolgoznak. A Velvet érdeklődött a salgótarjáni rendőrkapitányságnál, történt-e már hasonló eset a városban.

Divatos kutya lett az amerikai akita

Ősi japán kutyafajtának tartják az akita inut. Az ebugatta.hu fajtaismertetője szerint a kutya robusztus felépítésű, érdeklődő, nyugodt, hűséges típus. ami azonban következetességet igényel. Feltételezések szerint az akita az összes japán kutyafajta közös őse, egyes források szerint ez a fajta szolgálta a szamurájokat is. 1931-ben a japán kormány nemzeti örökséggé nyilvánította és exportját is megtiltotta. Az akiták a második világháború után terjedtek el világszerte, elsősorban az amerikai katonáknak köszönhetően. Winkler Róbert autó- és kutyaszakértő hozzátette, Győzike kutyája nemk a hagyományos akita, hanem az úgynevezett amerikai akita, ami mostanában jött divatba Magyarországon, és fekete füleiről lehet elsősorban megkülönböztetni a hétköznapi akitától. Különbözik az ára is, jóval drágább mint egy szimpla változat.

Buksi nem élt két évet
Gáspár Győző Buksija 2004. végén született, Győzike ajándékba kapta az akkor 150 ezer forint körülire értékelt állatot. Buksi a Győzike-show állandó szereplőjévé vált, bár a családnak több gondot is okozott, hogy nem szobatiszta, és nevelésével is foglalkozni kell. Az akita kálváriája 2005. júnisában kezdődött, amior elrabolták és váltságdíjat követeltek érte. Győzike ekkor állítása szerint 300 ezer forintért vásárolta vissza. Ősszel egy mérgezéssel folytatódott a kutya pechsorozata. A mérgezés nem bizonyult végzetesnek, de éppenhogy felépült az eb, ismét elrabolták. Ekkor egy fehér Citroent hajkurászott a fél ország, majd a kutya egyszercsak megkerült, valaki Győzőék kapuja elő tette.