horoszkóp

'Kijutott nekem a 'jóból' mostanában'

2004.09.25. 11:54
Zalatnay Sarolta a csütörtöki ítélethirdetés óta keveset alszik, nem gondol az Amerikába szökésre, de arra sem, milyen lesz a börtönélet. Tervei szerint halasztással minél későbbre próbálja tolni a börtönbevonulás időpontját, de legfontosabb számára, hogy kislánya, Niki sorsáról megnyugtatóan gondoskodjon.
Az énekesnő a hároméves, letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet óta összetört és nyugtatókon él - írják a lapok. Bár hibásnak vallja magát, de bűnösnek nem, ezért igazságtalannak érzi az ítéletet: "Meggyőződésem, hogy kirakatper áldozata lettem" - mondta el a Blikknek. "Nem haragszom, inkább mérhetetlen keserűség van bennem: sokat tettem ezért az országért. Most az egyszer hibáztam, és ilyen büntetést kaptam, mikor mások milliárdokkal játszhatnak büntetlenül".

Legfontosabb a lánya sorsa

Nem gondol azonban öngyilkosságra és szökésre sem: "Élnem kell, mert fel kell nevelnem a lányom." - idézi őt a Blikk. A 15 éves Niki mindenben anyja mellett áll: "Egyetlen öröm számomra mostanában a lányom hozzáállása. Mindent őszintén megbeszéltünk, éretten, méltósággal hallgatta a rossz hírt, sőt megpróbált vigasztalni." - mondta el az énekesnő az újságoknak.

A kislányt a börtönbüntetés idejére édesapja, Cini előző férje veszi magához, aki szintén méltatlannak érzi elvált felesége meghurcolását: ""Ő már megfizetett a hiszékenységéért" - nyilatkozta Benedek László a Színes Mai Lapnak. "Lehet, hogy belekeveredett olyan dolgokba, amelyekbe nem lett volna szabad, de nem ezt érdemli ettől az országtól!" A férfi reméli, hogy az ügyvédek találnak olyan hitelt érdemlő bizonyítékot, ami megváltoztatja a döntést, de addig is biztosította Cinit: ha mégis úgy hozza a sors, jelenlegi feleségével együtt a legnagyobb szeretetben és tisztességben nevelik majd Nikit. A férfi válása ellenére egyébként is szoros kapcsolatban van lányával: "Nikivel úgy tartom a kapcsolatot, mint egy igazi apuka, mindennap beszélünk, segítek neki, törődöm a jövőjével."

Kollektív együttérzés

Pályatársai és barátai is túlzónak érzik az ítéletet: a magyar származású pornósztár Cicciolina például sírva fogadkozott, hogy akár az Európa Parlamentig is elmegy az ügyében - írja a Blikk. Szigeti Ferenc sem érzi arányosnak a büntetést, "Három év nagyon durva" - fogalmazott a Mai Napnak.

Komár László nem is akart nyilatkozni az ügyben, hisz "úgyis mindenki ezen csámcsog, pedig épp elég baja van ennek a lánynak".

Karda Beáta jó kolléganőként gondol Zalatnayra, és megdöbbentette az ítélet: "Azt hittem, felfüggesztettet kap, bár abba persze nem láthatok bele, mennyire bűnös" - mondta el a szőke énekesnő, aki szerint "Cini erős, klassz csaj, együtt érzek vele mint anyával, mint nővel."

Som Lajos számára, aki amellett, hogy jóbarátja, egy időben üzlettársa is volt az énekesnőnek, túlzottan is ismerős ez a helyzet: ő volt ugyanis az első rockzenész, aki évekkel ezelőtt hasonló ügyben jogerős ítéletet kapott. Igaz, ő a két év börtön helyett pár hónap előzetes után kegyelemmel szabadult. "Nagyon meg tudom érteni, mit érezhet most Cini" - nyilatkozta a rocker a Mai Napnak - "Nagyon megdöbbentem az ítéleten. Szerintem nincs igazság, csak gazság."

Zorán, aki a hetvenes években a Metró zenekarbaj játszott együtt az énekesnővel, a Velvetnek elmondta: "Nem ismerem a részleteket, ezért nem tudom megmondani, hogy az ítélet igazságos volt-e vagy sem. Ettől még rettenetesen sajnálom, ami történt vele, de nem tudok mit csinálni. Emberi szempontok miatt sajnálom, mert ugye ott van neki a kislánya, akiért felelősséggel tartozik."

Bergendy István mindig is jó viszonyban volt Zalatnayval: a hatvanas években segítette az énekesnő pályakezdését, első nagy sikerét, a "Hol jár az eszem" című dalt hangszerelte neki zenekarával, és az énekesnő első nagylemezét és tévés anyagait is velük készítette. Az ítéletről csak feleségétől hallott, de úgy gondolja: "Kegyelmet kéne neki adni. Szerintem Cini csak ugyanazt csinálta, mint ebben az országban bárki. Naiv volt, ezért nem tudta, hogy amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek." A zenész egyetért Cinivel abban is, hogy "ebben az országban hiába vannak milliárdos hiányok bankokban, senkit nem ültetnek le. Ezért is gondolom, hogy Cinit az állam által méltányosságban kellene részesíteni. Meg azért is, mert nagyon is becsülendő, amit elért. Fel vagyok háborodva az ügyön." - mondta el a Velvet kérdésére, majd egy merész gondolati párhuzammal egész odáig jut: "Amit Cinivel csináltak, abból is látszik, hogy a magyar nép jól át lett verve a parlamenti demokráciával."

Ráadásul épp válik

Ha mindez nem volna elég, az énekesnőnek épp most esedékes folyamatban lévő válóperének első tárgyalása is, amelyhez jövő hónapban Amerikába kellene utaznia. Gyakorlati akadálya ennek nincs, hiszen az útlevelét nem vonták be, börtönbehívóját sem kapta még meg; és állítása szerint fontos is volna a jelenléte a tárgyaláson, mert ha nem lesz jelen, "elbukhat mindent". Zalatnay azonban attól tart, hogy a történtek után nem lesz megfelelő lelkiállapotban egy ilyen hercehurcához, így egyelőre úgy tervezi, hogy az ügyvédje útján képviselteti magát.

"Rengeteg dolgom van még: lemezt akarok készíteni, könyvet akarok írni a házasságomról, és koncerteznem is kell, hisz jelenleg ez az egyetlen bevételi forrásom." - mondta el az újságoknak az énekesnő, aki egyébként az elmúlt évek során az eredetileg 100 millió forint körüli tartozás egy részét már visszafizette.