'Divat lett Csisztu Zsuzsába belerúgni'

pl
2004.12.01. 13:56
A sportriporter könyvben adta ki internetes naplóját, amit ezen a nyáron kezdett írni. Az athéni olimpiáról, a doppingbotrányról, hat évig tartó házasságáról és annak viharos végjátékáról szól, és ezt Básty István nem akarja annyiban hagyni.
Csisztu Zsuzsa az elmúlt hónapokban akaratán kívül szinte állandó főszereplője volt a bulvárlapoknak. Második önéletrajzi könyvében most saját szemszögéből meséli el a történteket, őszintén ír tönkrement házasságáról és azt is elárulja, hogy "milyen praktikákkal viselte el a napi hazugsághalmazokat". Az olimpikonból műsorvezetővé avanzsált Csisztu internetes naplója bejegyzéseit szedte könyvbe, amit annak hátoldalán Hajós András és Besenyei Péter is méltatott.

Jakupcseket nem érdeklik a pletykák

"Ez a könyv másról is szól, nem csak arról, amit az utóbbi időben hallani lehetett Zsuzsáról. Részben egy médiaállapotot tükröz, részben egy nő harcát, aki képes volt szembenézni a problémákkal" - mondta Jakupcsek Gabriella a 34 éves sportriporter Webnapló és egyéb vallomások című könyvének keddi bemutatóján, ahol Csisztu szülei és közeli ismerősei is tiszteletüket tették. "Zsuzsa csak azt szeretné, ha a magánéletét végre elválasztanák a szakmától. Én is csak azért vagyok itt, mert szeretném felhívni a figyelmet arra, amit csinál, a szakmai életére" - tette hozzá Jakupcsek, aki az esemény házigazdájaként volt jelen.

Első kézből

Tekintse meg képeinket!
"Azért kezdtem el blogot írni, és most azért készült el így, ebben a formában ez a könyv, mert itt végre én mondhatok véleményt, és olyan formában, ahogyan azt én akarom" - kapta meg a szót az intelligens nőtípus megtestesítőjétől Csisztu Zsuzsa. A szerkesztő-riporter a könyvben külön fejezetet szentel az athéni olimpiának, a doppingbotránynak, de olvashatunk benne a fővárosi dugók keltette frusztráció vagy a csatlakozás felett érzett öröm által ihletett írásokat is, az utolsó fejezetben pedig magánéletének eddig titkolt részleteiről rántja le a leplet. A Csisztu kontra Básty című fejezetben hét és fél oldalban összegzi tönkrement házasságának okait.

Nem cáfol, csak elmondja

"Szóval itt ez a nő, aki csakúgy faképnél hagyta egy júliusi hajnalon az ő drága férjét, mert éppen nem volt jobb dolga. Végül is néhány óra múlva úgy is indulnia kellett volna egy hajnali tévéműsorba csacsogni egy cseppet, így "lazacos szendvics" helyett inkább a korai startot választotta. S miért ne tegye mindezt egy szemernyi alvás nélkül, pláne, hogy nagyban megkönnyítették a dolgát, mivel a cuccaival, illetve annak egy csekély részével együtt már landolt is a ház - igen annak a háznak - kertjében. Mondjuk, picit az orrán, de ez még belefér." - írja könyvében Csisztu, aki a Velvettel ellentétben nem érzi úgy, hogy írásával eggyel több okot ad a bulvársajtónak arra, hogy csámcsogjanak a magánéletén. Pedig Jakupcsek Gabriella szerint is ezzel csak olajat önt a tűzre.

"Már nincs hova olajat önteni, már lángol hónapok óta anélkül, hogy én bármit is reagáltam volna arra a mérhetetlen mennyiségű rágalomra és az ocsmányabbnál ocsmányabb főcímekre, amelyek az újságokban megjelentek. A dolog annak ellenére sem csitult el, hogy nem nyilatkoztam öt hónapon keresztül semmit. És azért nem, mert már profitot termel azoknak a lapoknak, amelyek eladják Csisztu Zsuzsa nevével az újságokat. A dolog mostanra olyan szintre jutott az én magánéletem szétcincálását illetően, hogy azt gondoltam, arra az elképesztő mennyiségű csúsztatásra, hazugságra reagálnom kell. Nem a cáfolatát írtam meg, csak a dolgok valódi történését egy olyan nő szemszögéből, akinek végig kellett, végig kell mindezt élnie. Tettem ezt a magamra és a könyvre is nagyon jellemző önironikus stílusban, nem véka alá rejtve a saját hibáimat" - mondta el a Velvet érdeklődésére Csisztu. "Nincs mit vesztenem, hiszen már mindennek el lettem mondva, talán csak anyagyilkos nem voltam még" - tette hozzá.

A megbántott férj tervei

Klikk a képre!
A hírek szerint Csisztu férje, Básty István is azt tervezi, hogy papírra veti gondolatait, és könyvet ír az együtt eltöltött évekről. Az egykori tornászolimpikont azonban ez nem érdekli. "Hallottam már tőle ennél sokkal nagyobb terveket is, amelyek sosem realizálódtak. Sokkal nagyobb kacsákat is talán. De ha el is készül, mégis milyen leplet tud még lerántani rólam? Azok után, hogy azt nyilatkozta, környezetszennyezőbb vagyok, mint a bulvársajtó, mégis mi olyat tud még mondani, ami bennem még kárt tud tenni lelkileg? Én azt hiszem, hogy az emberek annál sokkal józanabbak, mintsem hogy egy ilyen szint után is higgyenek neki" - kommentálta értesüléseinket a műsorvezető.

Nem magánélet, szakma

Ami a munkát illeti, Csisztu Zsuzsa a Velvet érdeklődésére elmondta, nevetségesnek tartja, hogy az athéni olimpia televíziós közvetítése óta egyesek kétségbe vonják szakmai hozzáértését, és munkáját továbbra is sokan olyan színben igyekszenek feltüntetni, hogy az tragikus, és szégyenteljes dolog volt. "Itt megint csak az történt, hogy kiragadtak dolgokat. Egy három és fél órás közvetítés alatt volt három-négy elszólásom, amiket ki is javítottam, de ez már nem érdekelt senkit. Mint ahogy az sem, hogy én utána végig közvetítettem a szertorna eseményeit, a ritmikus gimnasztika eseményeit, interjút csináltam Albert monacói herceggel, nem beszélve olimpikonjaikról. Nekem ez volt a hatodik olimpiám és nem hiszem, hogy ennyi év alatt szakmailag visszafejlődtem volna. Ha 1998-ban alkalmas voltam egy téli olimpia záróünnepségének a levezetésére, akkor talán nem az én készülékemben van a hiba" - magyarázta a Velvetnek.

Vitray Tamás az Index Törzsasztalában tett elmarasztaló kijelentésével kapcsolatban pedig elmondta: "Személyesen beszéltünk erről Tamással és az esetleges hibákról is. Nagyra tartom őt és adok a szakmai véleményére. Elmondta nekem, hogy miután egy internetes fórumon kapott kérdésekre válaszolt, azért az, amit ebből a sajtó kiemelt, egyáltalán nem felelt meg az ottani valódi helyzetnek. Ami természetesen nem is csoda, mert hát abban a megnyilatkozásában a Faragó Richárdra is tett elmarasztaló kijelentést, miszerint felkészületlen volt, és csalódást okozott. Csodák csodájára azt a kutya nem idézte. Azt hiszem, hogy ennek a folyamatnak most része, hogy manapság divat lett a Csisztu Zsuzsába belerúgni. Bármilyen mondat is legyen, de ha a Csisztu név felbukkan benne, akkor az alá lehet adni az újságok címlapját".