Erdélyi Mónika Jerry Springer szeretne lenni, de nem megy neki

bry
2009.02.16. 15:00
A Mónika show megpróbálja felvenni a versenyt a legendás Jerry Springer műsorával. Míg Springer műsorában a verekedések viccesek, addig Erdélyi Mónika műsorában látható pofozkodás inkább csak szánalmas.

A Mónika show mai adásában többek között egy olyan férfit láthatunk, aki szeretné volt élettársával folytatni a kapcsolatát, akivel akkor jöttek össze, amíg a nő férje börtönben volt. Az adásból ugyan kivágták, de az RTL Klub honlapján látható a videó, melyen a férj és a férfi pár szó után egymásnak esik, és elcsattan egy pofon, majd a felpofozott férj egy vígjátékba illő rúgással próbál elégtételt venni, sikertelenül.

Korábban az RTL Klub beszélgetős műsorában beérhettük néhány átlagos téma (megcsalás, szülő-gyerek kapcsolat) silány feldolgozásával, melyhez Erdélyi Mónika okoskodása járt. Mostanra azonban néha a beszélgetős műsor kezd emlékeztetni az Amerikában hírhedtté vált Jerry Springer showra, melynek egyértelműen annyi a lényege, hogy a meghívott vendégek fél mondat után összeverekedjenek. Azonban míg a Springer műsorában történteken nevetni is lehet, a Mónika showban lezajló verekedés leginkább szánalmasnak nevezhető.

A két műsor fényévekre van egymástól, ami egyrészt a verekedések komolyságának vagy éppen komolytalanságának köszönhető. Míg Erdélyi Mónikánál elcsattan egy pofon, vagy lezajlik némi hajtépés, addig Jerry Springernél székek borulnak, minimum három ember kell egy féltékeny feleség lefogásához, és az sem ritka, hogy a díszlet falait is ledöntik az ingerült vendégek.

A másik óriási különbség – és ez talán a legfontosabb - a közönség reakciója. A lelkes amerikaiak egy verekedés kirobbanásának úgy örülnek, mintha maga a messiás érkezett volna a stúdióba. Ezzel szemben a Mónika show díszletei között ülő nézők a döbbent csenden kívül mást nem nagyon tudnak produkálni, ami nem tesz jót az egyébként is megrendezettnek tűnő összecsapásoknak.

Persze nem elég okolni a szereplőket, egy feszültséggel teli helyzet kezelése is sokat számít. Jerry Springer már több mint 17 éve oszlopos tagja a szórakoztatóiparnak, és ennyi idő alatt bizony kitanulta, hogyan is kezelje a dühödt vendégeit. Képes megtalálni a megfelelő mondatokat a nehéz pillanatokban, vagyis nem akad el a szava egy pofon láttán. Igaz ez utóbbi - vagyis a döbbent szótlanság - valószínűleg hazai probléma lehet, hiszen Joshi Bharat sem tudott igazán mit kezdeni az aprópénzt dobáló Kiszel Tündével.

A Springer showban külön extrának számít, hogy a közönség kérésére a műsorvezető hagyja verekedni a vendégeit, pont úgy, ahogy az alábbi videóban tette két kis növésű férfival is.